XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Dva nova takmičenja na letnjim Olimpijskim igrama mladih u Nanjinigu 2014.

Međunarodna federacije streljačkih sportova (ISSF) objavila je da je uvela dve nove discipline za streljačka takmičenja na drugim Olimpijskim igrama mladih čiji će domaćin od 16. do 18. avgusta 2014. biti kineski grad Nanjing.

Uvedene su ekipne discipline miks parovi za vazdušnu pušku i vazdušni poštolj i tako je broj disciplina povećan sa četiri (vazdušna puška i pištolj, devojčice i dečaci) na šest.

- Želeli smo da uvedemo dva takmičenja u gađanju glinenih golubova, ali je to iziskivalo izgrdnju novih objekata i zbog toga smo, u dogovoru sa Međunarodnim olimpijskim komitetom – MOK i organizatorima, predložili ovo ekipno nadmetanje – rekao je Franc Šrajber generalni sekretar ISSF.- Veoma je bitno što dve nove discipline neće povećati broj učesnika i on ostaje 80 za pušku i pištolj a takmičenje će umesto četiri, trajati šest dana. Uskoro ćemo objaviti i sistem kvalifikacija za Nanjing. Izuzetno smo zadovoljni proširenjem programa koji će sigurno doprineti i popularisnju streljačkog sporta među mladima.

Miks ekipe biće internacionalne. Sastavi će se odrediti posle završetka pojedanačnog dela puškom i pištoljem. Konkurisaće 20 najboljih dečaka i 20 najboljih devojčica puškom i pištoljem. Žreb će biti delimilčno dirigovan jer u miks ekipi ne mogu da budu strelci iz iste zemlje. Sastav će se odrediti po sistemu 1. dečak sa 20. devojčicom, 2. sa 19... puškom itd... i isto tako i za pištolj. Prvog dana ekipnog takmičenja, svih 20 ekipa puškom i pištoljem gađaće kvalifikacije sa po 40 dijabola. Rezultat dečaka i devojčice će se sabrati i odrediti plasman 16 najboljih ekipa. Istog dana počinje takmičenje na ispadanje 1.- 16, 2. -15. tim itd. Svaki član ekipe gađaće po jedan metak (puškom ili pištoljem) i zbir rezultata ta dva hica odrediće pobednika u toj seriji koji dobija poen. Dalje će ići ekipa koja prva sakupi deset poena. Prvog dana gađaće se dok se ne dobije osam ekipa, drugog dana se po istom sitemu gađa četvrtfinale, polufinale i potom finale i meč za bronzu.

Srpski strelci vazdušnom puškom nisu uspeli da se plasiraju za prve letnje Olimpijske igre mladih u Singapuru 2010. Katarina Biserčić je osvojila 11. a Žarko Trifunjagić 15. mesto na kvalifikacionom takmičenju održanom uoči EŠ u Merakeru u martu 2010. Šest najboljih iz finala plasiralo se za Singapur. Srbija nije imala strelce u disciplini vazdušni pištolj.

Kvalifikacije u streljaštvu za letnje Olimpijske igre mladih u Nanjingu počeće 1. aprila 2013. a završiće se 8. juna 2014. Ukupno će biti na programu 28 sportova.