XS
SM
MD
LG

U budućnosti mogu dosta ali koliko mogu sada ?

Da su u kompletnom sastavu, mogli bi napasti i medalju iz drugog plana. Ovako, šansu za medalju nemaju. Međutim, zrijeb je takav da imaju šansu doći do četvrtfinala.

Foto: Brila

Kada vam neko spomene Nigeriju u sportskom smislu, vjerovatno vam je prva asocijacija Džej Džej Okoča ili eventualno Taribo Vest budući da je igrao i za Partizan. Međutim, nisu Nigerijci samo dobri fudbaleri nego su i dobri košarkaši. A tek mogu biti dobri u budućnosti.

Nigerijci su nekada mahom odlazili za Ameriku. Te migracije dovele su do toga da su mladi parovi odlazili u SAD, tamo zasnivali porodice i sada ta druga generacija migranata iz Nigerije, predstavlja ogroman potencijal za Nigeriju. Em imaju bolje uslove za razvijanje u košarkaškom smislu em u edukativnom. A svako ko prati košarku zna koliko je inteligencija bitna za ovaj sportl. Naravno, dio inteligencije zavisi i od genetskih predispozicija ali dosta toga zavisi i od uslova života i kvaliteta obrazovanja.

No da se mi vratimo na Nigeriju kao potencijalnu košarkaški jaku reprezentaciju. 

Nigerija je na prvom spisku imala veliki broj košarkaša koji igraju u NBA ligi. Međutim, dosta njih je otpalo poput Okekea, Ojeledžeja, Nvabe, Amunobija, Okpale. No i bez njih imaju dosta zanimljivih igrača. 

Tu je nekadašnji MVP F4 Evrolige, Ekpe Judo. Takođe, tu je i još jedan sjajan centar u vidu Majkla Erika koji je igrao za Darušafaku prošle sezone. Tu je i iskusni Akindele na poziciji centra, koji sada igra u Kini. Na krilnim pozicijama su takođe kvalitetni. Tu je Portlandov Aminu, zaim tu je Metu iz San Antonija, iskusni Diogu te veoma perspektivni Džordan Nvora. Nvora igra na Luivilu koledž košarku i očekuje se dosta dobar plasman za njega na narednom Draftu. U vanjskoj liniji Nigerija ima Okodžija koji igra u Minesoti te Stena Okoja koji igra za Gran Kanariju. Na pleju imaju Bena Juza i Oregbua koji je igrao u Jeni ove sezone.

Imaju svojih prednosti ali i nedostataka. Atletizma im ne nedostaje. Imaju ga na izvoz. Biće zanimljivo vidjeti kako će igrati odbranu. Tokom priprema dosta često su igrali presing što sa igračima poput Nvore i Aminua itekako mogu raditi. Skakački se mogu nametnuti protiv mnogo ekipa jer su na centarskim pozicijama izuzetno kvalitetni. A opet, Judo je fenomenalan defanzivac pa i sa centarskih pozicija mogu imati sjajnu defanzivu. Pogotovo u odbrani pik igre rivala gdje je Judo sjajan a tu su naravno i predispozicije koje ima. Na kraju krajeva, ne treba se iznenaditi ako Nigerijci budu u vrhu po rampama ali i ukradenim loptama. Oni će krz odbranu i atletizam, tražiti svoju šansu.

Iako je Ben Juzo iskusan, djeluje da je Nigeriji dosta problematična pozicija pleja. Manjka im često kreacije i onda se biraju nelogična rešenja. Takođe, često im pada i koncentracija pa i dobre stvari ne rade dovoljno dugo i dovoljno često. Uloge u ekipi se moraju dobro podijeliti. Nvora ih vodi i moraće dobro podijeliti šuteve. Aminu može recimo donijeti dobar doprinos na nekim mečevima ali nije taj koji treba držati dugo loptu u rukama jer mu fali kreacije. Nekako je logično da lopta najviše bude kod Okodžija ili eventualno kod Metua ili Nvore. Jesu oni krilni košarkaši ali su prošli američko obrazovanje i samim tim mogli bi nešto i iskreirati.

Grupa Nigerije je veoma jaka. Tu su Argentina i Rusija. Rusija bez Šveda i Kulagina a Argentina možda bez Kampaca koji se juče povrijedio. U svakom slučaju tu Nigerija ima šansi za prolaz. Nigerijci su znali savladati veće od sebe. Prije tei godine savladali su Hrvate na OI dok su prije 13 godina savladali tadašnji SCG na Mundobasketu. Zato ih ne smiju potcijeniti ni Rusi ni Argentinci jer će u suprotnom biti u problemu.

Ako bi prošli grupu, išli bi vjerovatno na Poljake i Kineze u drugom krugu. Složićemo se da bi tu mogli dobiti i jedne i druge a samim tim uloviti i četvrtfinale. Njima je cilj da budu najbolja afrička ekipa i imaju legitimitet da to urade.

Njima je izuzetno bitno šta će uraditi na ovom prvenstvu. Prvo, tu već imaju neke mlade momke poput Nvore a tek će ih biti u budućnosti. Drugo, treba im taj rezultat da te mlade momke privuče reprezentacija. Možemo mi patetisati da je nacionalni dres svetinja, ali realno je da svi žele biti u timu koji radi dobre stvari. 

E sad, budući da Nigerija već sada ima mnogo NBA igrača. Budući da će u budućnosti imati još više jer ih ima dosta i na koledžima, njima je ovo prvenstvo zaista od krucijalne važnosti. Prolaz u drugi krug i tek eventualno četvrtfinale, udarilo bi jake temelje za budućnost nigerijske košarke.

Afrička košarka je u ekspanziji. Mali je uzeo srebro na u19 Mundobasketu, Senegal ima neke zanimljive prospekte, Angola (Bruno Fernando veliki prospekt) i svima njima bi dobro došao jedan sjajan rezultat neke Afro ekipe. Tunis može do drugog kruga ali to mu je plafon. Nigerija može i do drugog kruga i do četvrtfinala. Nadam se da će tamo i doći jer bi to bio strašan bum za afričku košarku u budućnosti a i za samu Nigeriju naravno.

A opet, neuspjeh neće mnogo naštetiti Nigeriji. Čak i da ne bude nekog velikog rezultata da motiviše mlađe da im se odazovu, uvijek će Nigerija imati dovoljno odazvanih igrača iz NBA da sastavi sasvim dobar tim.