XS
SM
MD
LG

Badminton: Milica Simić briljirala u Slovačkoj

Najbolji srpski juniori: Milica Simić, Miodrag Kaličanin, Borko Petrović i Dragoslav Petrović, predvođeni trenerom Draganom Antićem, nastupili su na zvaničnom međunarodnom juniorskom turniru Evropske badminton federacije „Victor Slovak Junior 2011“ koji je održan proteklog vikenda u gradu Nitri (Slovačka).

Milica Simić, višestruka prvakinja Srbije i stipendista Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, zabeležila je uspeh koji će zlatnim slovima biti upisan u istoriju srpskog badmintona. U konkurenciji žena pojedinačno, Simićeva je osvojila bronzanu medalju što predstavlja najbolji pojedinačni rezultat ostvaren na zvaničnim evropskim takmičenjima. U prvom kolu, Milica je bila slobodna dok je u šesnaestini finala reket ukrstila sa Martinom Repiska, slovačkom takmičarkom, koju je je u veoma neizvesnom meču savladala rezultatom 2:1 (21:17, 17:21, 22:20). U osmini finala, Simićeva je bila ubedljiva protiv austrijske takmičarke Ane Gok koju je porazila rezultatom 2:0 (21:15, 21:7). Najveći izazov je usledio u meču četvrtfinala gde se naša takmičarka sastala sa prvim nosiocem turnira Veronikom Gruzinom, koja dolazi iz Poljske i trenutno se nalazi na 18 mestu Evropske juniorske rang liste. U meču koji je izazivao ovacije, Simićeva je bila bolja i rezultatom 2:1 (21:13, 19:21, 21:15) ostvarila je plasman u polufinale. Obzirom da je Simićeva nastupila i u konkurenciji ženskih parova gde je sa Vajnom Hajdinak, partnerkom iz Mađarske, posle velike borbe izgubila od slovakinja rezultatom 2:0 (21:19, 23:21), u meču polufinala ženskog singla vidno je bio prisutan umor kod prvakinje Srbije. Pored prethodno odigrana tri teška meča u istom danu, Milica je uložila veliki napor i odigrala fantastično polufinale protiv Nine Almer iz Austrije. Nakon brojnih preokreta, Almerova je uspela da porazi našu šampionku rezultatom 2:1 (21:19, 22:24, 17:21). Simićeva je u drugom setu stigla i do dve meč lopte ali je psihofizički napor nadvladao želju za pobedom. U finalnom meču Almerova je izgubila od najbolje češke takmičarke Tereze Lajdove sa 2:1 ( 21:18, 20:22, 21:3). Nakon ostvarenog uspeha, očekuje se značajan skok i plasman Simićeve među 30 najboljih takmičarki na Juniorskoj rang listi Evropske badminton federacije.

Na takmičenju na kome je učestvovalo preko 100 evropskih juniora, muški deo srpske delegacije je ostvario dobar nastup. Braća Borko i Dragoslav Petrović, u konkurenciji muškaraca pojedinačno, zabeležili su plasman među 32 najbolja takmičara dok su Miodrag Kaličanin i Dragoslav Petrović, u konkurenciji muških parova, ostvarili plasman među 16 najboljih parova. Učešće na takmičenju predstavlja i sastavni deo priprema za Evropsko juniorsko prvenstvo za igrače do 17 godina koje Dragoslava Petrovića očekuje od 21. do 26. novembra u Portugalu. Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta, doprineli su u značajnoj meri učešću reprezentativaca Srbije na navedenom međunarodnom takmičenju obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava.