XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Apsolutnih 400 krugova Andree Arsović priznaće se za državni rekord

Apsolutnih 400 krugova vazdušnom puškom koje je Partizanova reprezentativka Andrea Arsović postigla na turniru u Belom Manstiru priznaće se za državni rekord, izjavio je njen trener Dragan Donević.

- Prema pravilniku SS Srbije, potrebno je da na turniru učestvuju strelci iz pet zemalja, a u Belom Manastiru su gađali takmičari i takmičarke iz Mađarske, Hrvatske, Slovačke, BiH i Srbije – rekao je Donević.- Ovo je dobra najava sezone u kojoj imamo nekoliko ciljeva, naravno najvažniji su Olimpijska igre u julu u Londonu, kao i Prvenstvo Evrope vazdušnim oružjem u Finskoj u februaru. Malo se mučila u poslednja tri hica u Belom Manastiru, i na sreću sva tri bili centri. Kasnije je u finalu imala tri pogotka 9,9 ali je važno da se u meču izborila sa krizom.

Andrea Arsović je druga srpska takmičarka koja je na zvaničnom takmičenju zabeležila apsolutnih 400. Pre nje je to uradila Lidija Mihajlović (Niš) na turniru u Zagrebu 2007. i postavila državni rekord. Mihajlovićeva je nekoliko godina pre toga na jednom domaćem takmičenju imala takođe 400 krugova, ali ovaj rezultat nije mogao da bude priznat za rekord. Državni rekord finala je 504,6 krugova i postavila ga je Lidija Mihajlović u Zagrebu 2007. Arsovićeva je u sa finalom u Belom Manastiru imala 501,2 kruga.

Andrea Arsović je kao juniorka dva puta „ubila“ juniorske državne rekorde vazdušnom puškom od 398 krugova 2006. i 2007. U karijeri ima evropsko zlato vazdušnom puškom 2010. u Merakeru, bronzu sa Svetskog kupa u Fort Beningu prošle godine, kao i mediteransko zlato iz Peskare 2009. sa dva mediteranska rekorda vazdušnom puškom. Olimpijsku vizu ove godine osvojila je šestim mestom MK puškom na Svetskom kupu u Fort Beningu. Bila je četvrta MK puškom trostav i osma MK puškom 60 metaka ležeći na Šampionatu Evrope u Beogradu ove godine. Lane je bila šesta u finalu Svetskog kupa u Minhenu.

Ove godine je osvojila obe titule na Šampionatu Srbije MK puškom (60 metaka ležeći i trostav), pobedila je u Kupu Srbije vazdušnom puškom i potom u Kupu Srbije sa obe MK puške i državna je šampionka vazdušnom puškom.

Rezultat od 400 krugova je i svetski rekord. Čak 14 takmičarki je 21 put „ubilo“ 400 krugova na zvaničnim takmičenjima ISSF, prva Sun Hva Seo (Koreja) na Svetskom kupu u Sidneju 2002, poslednja Sura Gu (Koreja) ove godine na Svetskom kupu u Minhenu. Ruskinja Ljubov Galkina je čak četiri puta u karijeri imala 400 krugova.