XS
SM
MD
LG

Šta u slučaju istog broja bodova Sitija i Liverpula

Dva kola ostala su do kraja sezone u Premijer ligi. Dva tima na vrhu tabele dijeli jedan bod. Jedan bod i četiri gola u ukupnoj gol razlici. Ako ste se pitali "šta ako budu imali isti broj bodova i istovjetnu gol razliku" - odgovor je - igraće se majstorica.

Pred braniocem titule su dueli sa Lesterom kod kuće i Brajtonom u gostima 12. maja. Tim koji nikada nije bio šampion od kada se elitno takmičenje u Engleskoj zove Premijer liga gostovaće Njukaslu, a zatim će dočekati Vulverhempton.

Ako se nekim spletom okolnosti dogodi da u 17:50 u neđelju 12. maja da Mančester siti i Liverpul imaju isti broj bodova i istovjetnu gol razliku neće se gledati ni međusobni skor, ni veći broj datih golova. Igraće se majstorica koja će odlučiti šampiona.

Pravilo je jasno u Premijer ligi i nije novo - ako su dva tima u borbi za titulu ili za posljednje mjesto koje vodi u evropska takmičenja izjednačena po broju bodova i gol razlici igraće se majstorica - "dva tima igraće jedan ili više dodatnih mečeva, na neutralnom terenu u terminu koji će odrediti Liga".

Nekoliko scenarija može da dovede do ovog meča:

- remi Liverpula i poraz Sitija plus poraz Liverpula i remi Sitija

- pobjeda i poraz Liverpula i dva remija Sitija

Ali, pod uslovom da se poklope remiji, porazi i pobjede sa tačnim brojem golova da se izjednači gol razlika.

Do sada se nikada nije desilo da je potrebno da se igra majstorica.

Plan i pravilo uvedeni su u sezoni 1995/96 kada je pitanje šampiona rješavano između Mančester junajteda i Njukasla. Čak su bila zakazana dva termina na Vembliju i odštampane ulaznice, ali je na kraju to bila nepotrebna predostrožnost jer je Junajted osvojio titulu sa razlikom od četiri boda.