XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Kriza uzdrmala spsko klupsko kuglanje - samo četri ekipe u međunarodnim kupovima

Loša ekonomska situacija u zelji ozbiljno je proredila spisak srpskih klubova koji će narednog vikenda učestvovati u međunarodnim kuglaškim kupovima. Od  osam mogućih učesnika, prijavljena su samo četiri! Srpsko kuglanje imaće predstavnike u najelitnijem takmičenju Svetskom kupu (Kupu šampiona) u Augzburgu u Nemačkoj. U muškoj konkurenciji Srbiju će predstavljati prvak Beograd Poštanska štedionica, a u ženskoj šampionke kuglašice subotičkog Pionira. U Kupu Evrope u kome igraju nacionalni vicešampioni, a održaće se u Bolcanu u Italiji, Srbija neće imati predstavnike. Otkazali su Senta Visa prom u muškoj i SPC Vojvodina u ženskoj konkurenciji.

U Kupu NBC federacije, u kome igraju pobednici nacionalnih kup takmičenja i treći timovi iz ligaškog dela i čiji je domaćin Skoplje igraće samo dva muška predstavnika Srbije Niš put i Metalac iz Gornjeg Milanovca. Otkazali su u ženskoj konkurenciji Apatin i novobečejsko Jedinstvo.
- Mislim da smo  ove sezone dolaskom Baranja napravili jak tim i ne krijemo da nam je cilj plasman na fajnal for u Augzburgu – kaže predsednik Beograda Poštanske štedionice Bora Timotić.- Međutim, u ovom takmičenju nema slabih timova, uvek je konkurencija izuzetna ali se nadam da će to biti dodatni motiv našim igračima da daju sve od sebe. Lane smo bili peti nedostajalo je četrdesetak čunjeva za ulazak u kvartet velikih... Augzburg je  inače srećan grad za nas jer smo 2007. u Kupu NBC federacije bili treći.

Slovački šampion Sport iz Podbrezove u kome igraju dva srpska reprezentativca Jovan Ćalić i Vilmoš Zavarko a trener je srpski selektor Miloš Ponjavić brani titulu u Svetskom kupu.
U Augzburgu je od ponedeljka i ekipa Pionira,  a predsednik kluba Eržebet Molnar ne skriva optimizam:
- Skoro sve igračice su već igrale na svetskom kupu i nadamo se da neće biti treme. Postoji određeni pritisak da moramo da  se plasiramo  na fajnal for, ali nadam se da će on delovati pozitivno na kuglašice... Prošle godine smo osvojile bronzu sa skoro istom ekipom, sada želimo i korak dalje.

Učestvovaće u obe konkurencije nacionalni šampioni iz 15 zemalja. Kuglaši Niš puta i Metalca takmičiće se u Skoplju na Kupu NBC federacije u konkurnciji 19 ekipa iz 11 zemalja. Nišlije lepe uspomene vezuju za Skoplje od pre dve godine. Tada su kao debitanti učestvovali na Kupu Evrope i osvojili bronzanu medalju, a kasnije zaigrali i u Ligi šampiona za koju su sva tri kup takmičenja kvalifikaciona.
- Bilo bi fantastično kada bi se ponovo popeli na pobedničko postolje – kaže trener i igrač  Nišlija Darko Marković.-  Šansa, naravno postoji, i ukoliko svi igrači iz ekipe izvuku maksimum, imaćemo opet borbu za medalju. U okviru priprema odigrali smo prijateljsku utakmicu sa makedonskim šampionom Makpetrolom na kuglani sportskog centra „Boris Trajkovski“ gde će se i igrati Kup NBC. Upoznali smo staze, a obzirom na iskustvo očekujemo dobru igru.
Aduti Nišlija su svetski juniorski vicešampioni u tandemima Milinković – Simijonović kao i Darko Marković koji je trenutno 23. igrač na svetskoj rang listi.  Na svim kupovima u  sredu i četvrtak su kvalifikacije. Najbolje četiri ekipe će igrati u polufinalu u petak, a meč za treće mesto i finale je na programu u subotu.

Uspesi srpskih klubova u međunarodnim kupovima

U Svetskom kupu, u muškoj konkurenciji Kordun Dunav osiguranje iz Kljajićeva bio je treći 1997. u Augzburgu, a ovaj podvig ponovio je i sjajni tim Beograda „Poštanske štedionice“ 2009. u Budimpešti. Ženska ekipa subotičkog Pionira je 2010. bila treća, a 2008. četvrta. U Evropskom kupu, srpsko kuglanje imalo je mnogo uspeha: 2000. u Skoplju ženska ekipa novobečejskog Jedinstva osvojila je prvo mesto, muški tim Metalca iz Gornjeg Milanovca bio je drugi 2002. u Prerovu i treći u Osijeku 2003, ženski tim Pionira bio je 1997. u Hunedoari treći, dok su kuglaši Niš puta 2009. u Skoplju takođe zauzeli treće mesto. Muška selekcija Crvene zvezde je bila četvrta 1998. u Klagenfurtu, baš kao i ženska ekipa Pionira 2005. u Koblahu.... U Kupu NBC federacije, ženska ekipa SPC Vojvodine je 2005. u Novom Sadu bila druga, baš kao i muški tim Beograd „Poštanska štedionica“  2007. u Augzburgu. Muški tim Jedinstva iz Novog Bečeja je 2002. u prvom Kupu NBC u Škopauu u Nemačkoj zauzeo treće mesto.