XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Saša Soboljev osvojio „Jubilarnu meatu“ na proslavi160 godina streljaštva u Srbiji

Saša Soboljev, strelac čačanskog Borca, osvojio je „Jubilarnu metu“ na takmičenju održanom u Trsteniku na proslavi 160 godina od prvog streljačkog takmičenja održanog 1851. na novizgrađenom strelištu u Topčideru u Beogradu. Soboljev je vojničkom puškom stojeći na 100 metara (po jedan metak) pogodio „sedmicu“u posebnu metu.  Pre toga održano je takmičenje sa 63 izlazaka na vatrenu liniju vojničkom puškom u čak sedam „partija“, sa učesnicima iz Trstenika, Čačka, Beograda Topole, Bora i Kraljeva. Prvih deset mesta  osvojili su Radiša Borisavljević („Škepo“, Gornji Milanovac), Goran Vranov (Metalac FOD, Bor), Milorad Nedeljković (Resnik), Milosav Simović (Borac), Slobodan Ciga Gavrić (Vidikovac), Saša Soboljev, Mihajlo Soboljev, Branko Vulićević (svi Borac), Radomir Seizović i Mališa Marković (Borac).

Posebne nagrade dobili su najstariji učesnik Slobodan Gavrić i dva najmlađa učesnika Mihajlo Soboljev i Jovan Marković, praunuk čuvenog Mate Markovića rodonačelnika srpskog sportskog streljaštva. Održana je tribina na kojoj su o knjizi „Istorija srpskog streljaštva“ dr Ljubomira Petrovića govorili dr Nikola Žutić naučni savetnik Instituta za savremenu istoriji, dr Vladimir Petrović naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju, lektor Branka Kosavić i drugi saradnici u pripremi ove publikacije.  Dr Ljubomir Pterović je preminuo i nije stigao da završi kljigu, koja je svetlost dana ugledala zalaganjem kolega iz Instituta za savremenu istoriju, porodice i prijatelja streljaštva.

Takmičenje je otvorio Zoran Božović predsednik Streljačkog saveza Trstenika. U organizacionom timu koji je priremio ovu lepu proslavu bili su Slobodan Gavrić, Dragan Savić i Slobodan „Doktor“ Bojković.
- Ovim smo vratili samo mali deo duga onima koji su stvarali istoriju streljačkog sporta na ovim prostorima – rekao je jedan od učesnika takmičenja, dugogodišnji strelac i reprezentativac Mališa Marković.- Uspesi kojima se dičimo nisu došli od jednom, iza njih stoje rad, trud i rezultati generacija strelaca i streljačkih radnika  koje ne smemo da zaboravimo i  kojima je mnogo lepog napisano u knjizi dr Ljube Petrovića.

Pomogli su organizaciju ove manifestacije, čiji je izuzetni domaćini bili streljački radnici Trstenika,  Sportski savez Srbije, Streljački savez Srbije, Institut za savremenu istoriju, Streljački savez opštine Trstenik, „TT Sekund“ vlasnika Vlade Kundaka, Lamela promet (Kruševac) i strelci Topole. U kulturno umetničkom programu učestvovali su u članovi KUD Prva petoletka iz Trstenika.

Prva streljačka takmičenja u Srbiji održana su 1851. na tek otvorenom strelištu u Topčideru u Beogradu. Otvoreno je uz  veliku svečanost kojoj je prisustvovao i srpski knez Aleksandar Karađorđević. Bio je dozvoljen pristup svim građanima, a radilo je svake nedelje. Osnovno oružje bila je vojnička puška, kojom se i danas održavaju šampionati i najstarija je disciplina sportskog streljaštva u Srbiji. Veliku podršku u radu strelišta i organizaciji takmičenja  pružala je vojska. Zahvaljujući upravo aktvnostima na ovom objektu, osnovana je 1865. i prva streljačka organizacija u Srbiji “Beogradska streljačka družina”. Već  1877. osnovan je Savez streljačkih družina Kraljevine Srbije. Prvo Prvenstvo Srbije održano je kao “Prvo zemaljsko gađanje” 1886.