XS
SM
MD
LG

Zvezda savladala Partizan nakon produžetka i povela sa 1-0

Košarkaši Crvene Zvezde poveli su sa 1-0 u polufinalnoj seriji ABA lige. Oni su u sjajnom meču savladali Partizan nakon produžetka sa 106-101.

Foto: ABA liga

Na početku susreta bilo je dosta nervoze sa obje strane i odbrane su bile te koje su dominirale. Međutim, Zvezda je pronašla prva napadački ritam pa je nakon dvije trojke Bilija Berona povela je sa 11-2. Treba reći da je i Faje dao značajan doprinos Zvezdi svojom energijom jer je uhvatio dva ofanzivna skoka u ovim momentima. Pokušao je Trinkijeri razdrmati svoj tim tajm autom ali mu to nije pomoglo. Zvezda je prednost stečenu na početku prvog perioda, sačuvala je do kraja prvog perioda i dobila ga je sa 21-11.

Partizan je drugi period počeo serijom 5-0. Međutim, Zvezda je imala adekvatan odgovor jer je pet poena vezao Rivers. Održavala je Zvezda desetak poena prednosti neko vrijeme. Onda trojke vežu Zagorac i Renfro, Nikola Janković poentira iz ofanzivnog skoka i Partizan prilazi na -4. Nakon trojke Sija u završnici prvog poluvremena, Partizan je prišao na -1. Imala je Zvezda šansu za veći plus na poluvremenu nakon nesportske Veličkovića na Cirbesu. Međutim, Cirbes maša bacanja, Rivers trojku i Zvezda na odmor odlazi sa vodstvom 36-35.

Partizan je poveo na startu drugog poluvremena nakon poena Lendejla pod faulom. Lazić je uzvratio trojkom i donio je vodstvo svom timu. Tada kreće serija Partizana. Igrali su sjajno u odbrani, unervozili Zvezdu a u napadu su sjajni bili Marinković i Lendejl. U jednom momentu Partizan je imao i +11.Zvezda je bila u totalnom kontraritmu a onda je Tomić ubacio domaće igrače. Čović je imao dobrih par minuta, Davidovac je pogodio dvije trojke i Zvezda je prišla na -2. Nakon trojke Marinkovića sa osam metara, Partizan odlazi sa +6. Ipak, trojkom Dobrića u zadnjoj sekundi, Zvezda sa tri poena zaostatka ulazi u psolednji period. 

Zvezda sjajno otvara poslednji period. Ognjen Dobrić veže pet poena na startu, Čović pogađa zrojku i Zvezda dolazi do pet poena prednosti. Veličković je trojkom od tablu dao prve poene za Partizan u poslednjem periodu i održao ih je u igri. Nakon poena Čovića, Zvezda je imala 77-71 ali Partizan uzvraća sa 5-0 i prilaze na poen zaostatka. U poslednja dva minuta ušlo se sa neriješenim rezultatom. Tada je Davidovac vezao četiri poena a Zvezda je imala i napad da možda riješi meč. Međutim, Čović maša trojku a Marinković pogađa trojku sa druge strane i Partizan je opet bio u igri. Čović potom pogađa prvo a maša drugo bacanje. Zvezda neshvatljivo ne radi faul nego brani napad i pored činjenice da je Tomić imao tajmaut a Renfro ide na polaganje i pgađa za 85-85. Rivers je promašio šut za pobjedu i otišlo se u produžetke.

Početak produžetka bio je veoma veoma izjednačen. Ekipe su se smjenjivale u vodstvu i tako je bilo do 96-96. Tada Beron pogađa pod nesportskim faulom Gagića i Zvezda iz tog napada dobija pet poena. Crveno-beli su tu prednost sačuvali do kraja susreta i poveli su sa 1-0 u polufinalnoj seriji.

Zvezdu je do pobjede predvodio Bili Beron sa 23 poena dok je Partizan predvodio Marinković sa 20 poena.