XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Princ Al Maktum uživa na najboljem strelištu u svetu

Krunski princ Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Ahmad bin Mohamad bin Hašer Al Maktum, olimpijski šampion u dubl trapu iz Atine 2004. uživa  u Kovilovu! Došao je mnogo ranije na Šampionat sveta i trenirao svaki dan, a spski reprezentativac u skitu Goran Stojadinović se našalio:
- Ako ne puca makar jedan dan, postaje nervozan. Danas mu se zalomilo da su sva strelišta zauzeta, jer su trenrirale dame za trap, pa se samo šeta...

Ahmad Al Maktum iz vladarske porodice Al Maktuma,  ima 47 godina i veliki je prijatelj sa srpskim strelcima, pre svih sa srpskim rekorderom u trapu Predragom Šotrom. Počeo je da gađa tek u 34. godini ali je  veoma brzo izbio u sam svetski vrh.
- Ovo je, a ne kažem to iz kurtoazije, jer zaista tako mislim, najbolje strelište u svetu. Veliko mi je zadovoljstvo da na njemu gađam. Vežu me i lepe uspomene jer sam na Svetskom kupu u Beogradu 2005. osvojio zlatnu medalju - rekao je princ Ahmad Al Maktum, koji  je pravi narodski čovek, druži se i razgovora sa svima, uvek nasmejan i spreman za šalu.

  Svojevremeno je rekao Milanu Šotri, predsedniku Organizacinog komiteta Svetskog prvenstva koji je osmislio ovaj objekat da bi ga najradije, da može preselio u Ujedinjene Arapske Emirate. Najveći uspeh u karijeri  mu je zlatna medalja na Olimpijskim igrama u Atini 2004. prva  i za sada jedina u istoriji sporta Ujedinjenih Arapskih Emirata. Učestvovao je i na OI u Sidneju 2000. i na OI u Pekingu 2008. sa rođacima Saedom bin Maktum Al Maktumom (gađao skit) i Latifom bin Ahmad Al Maktum (konjički sport).

Sa autorom ovih redova potsetio se atinskog uspeha, kada je sa 189 golubova izjednačio olimpijski rekord finala a sa 144 goluba postavio olimpijski rekord osnovnog dela u dubl trapu posle čega je nastala invazija njegovih rođaka na strelište koje je za tili čas bilo puno nasmejanih i razdraganih ljudi pod burnusima okupljenih da proslave najveći uspeh sporta male, ali prebogate zemlje. U Atini je osvao i četvrto mesto u trapu.

Ima i svetsku titulu u dubl trapu iz Lonata 2005. Bio je 4. na SP u Nikoziji 2003.  Osvojio je kristalni globus ISSF u finalu Sveskog kupa u Rimu 2003. u dubl trapu a u ovm prestižnom takmičenju ima bronz iz Nikozije 2003. Pobeđivao je ukupno četiri puta na Svetskim kupovima i rado se seća uspeha u Beogradu 2005. Sa Azijskih igara ima zlato u dubl trapu iz Kuala Lumpura 2004. i srebro u trapu na istom takmičenju. Jedan je od retkih strelaca u svetu koji je pucao sve tri discipline – trap, dubl trap i skit. U skitu ima 73. mesto na Svetskom kupu u Atlanti 1996. Bio je i šampion UAE u skvošu.