XS
SM
MD
LG

Lavovi sa Dena

''Vaš otac je govorio da će Del Boj uspjeti. Mada on je govorio da će i Milvol jednom osvojiti FA Kup'', ovo je rečeinca iz kultnih ''Mućki'' koju govori stric Albert obraćajući se Delu i Rodniju.

''Lavovi'' su osnovani prije 134 godine. Iako ih nećete vidjeti u vrhu liste sa trofejima, Milvol je klub sa velikom tradicijom. Primjera radi, još su 1937. godine igrali polufinale FA Kupa a u duelu sa Derbijem u petoj rundi, na ''Denu'' je bilo 48 hiljada ljudi što je za to vrijeme bio sjajan podatak. Bili su finansijski izuzetno stabilni u tom periodu, bili su 11. najpopularniji tim u Engleskoj 1939. godine, imali su planove da prošire Den a onda je uslijedio Drugi svjetski rat.

Nesrećni rat nikome ništa dobro nije donio kao što niti jedan rat i nikada ne donosi nista dobro. Međutim, Milvol je baš mnogo izgubio. Bili su među najvećim klubovima a nakon rata našli su se u velikim problemima. Dosta igrača je stradalo a takođe i Den je bio uništen. Prvo je na stadion tokom 1943. godine palo sedam bombi da bi par dana kasnije i požar zahvatio stadion. 

Dok nisu obnovili Den, Milol je igrao kao domaćin svoje mečeve na stadionima Čarltona, Vest Hema i Palasa. Sve do sredine 60-ih godina, Milvol se mučio i prolazio je kroz težak period. Međutim, od sezone 64/65 pa do danas, Milvol je stalno član ligaškog fudbala u Engleskoj.

Milvol je tokom 60-ih imao nevjerovatan niz od 59 utakmica bez poraza na Denu. Kasnije su tokom 70-ih i 80-ih imali sezone bez poraza kući. Igrali su dobro i u kupovima a bili su poznati i po fanatičnim navijačima. Tokom meča sa Lutonom u FA Kupu, došlo je do velikih nereda u kojima je bilo povrijeđeno 81 ljudi.

U kasnim 80-im, Milvol se uspio plasirati u Prvu Diviziju, odnosno današnju Premijer Ligu. U tim godinama legendarni Tedi Šeringem bio je glavna vedeta ''Lavova''. Prve sezone su bili sjajni i dugo su se držali u vrhu a sezonu su završili na sjajnom desetom mjestu. Međutim, nisu dugo izdržali u eliti jer su naredne sezone ispali. Kasnije su bili ponovo i trećeligaši ali su se vratili u Čempionšup i 2002. su igrali i plej of za plasman u PL ali nisu uspjeli.

Međutim, sezona koja će se pamtiti dugo jeste szona 03/04. To je bila sezona u kojoj se zamalo ostvarilo proročanstvo oca Dela i Rodnija iz Mućki. Naime, te sezone, Milvol je stigao do finala FA Kupa. Zanimljivo je da ih je vodio igrač-trener Denis Vajs, kojeg se mnogi sjećaju iz dana kada je bio član Čelsija. Do finala su stigli ali ipak Fergijev Junajted je bio prejak i tu su stali. Osigurali su finalom i Evropu nareden sezone ali su već u prvoj rundi ispali od Ferencvaorša.

Nakon te lude sezone, Mivlol je poslije ponovo ispao u treću ligu. Bitan momenat u poslednjih 15ak godina jeste dolazak Kenija Džeketa, današnjeg trenera Portsmuta, na klupu Milvola. Keni je bio trener Lavova skoro šest godina. Uveo ih je u Čempionšip a u sezoni 12/13 igrali su i polufinale FA Kupa ali su ispali od kasnijeg šampiona Vigana. Milvol je u sezoni 14/15 opet ispao u treću ligu. Bitan momenat bio je povratak legende kluba Nila Herisa na mjesto trenera. On ih je uveo ponovo u Čempionšip  a prošle sezon su bili zaista ugodno iznenađenje. Ova sezona je nešto teža ali zato opet igraju sjajno u FA Kupu i došli su do pete runde.

Iako Milvol danas ne spada u najveće klubove, Lavovi zaslužuju poštovanje. Da nije bilo Drugog svjetskog rata, ko zna kakva bi im istorija bila jer ih je taj rat unazadio mnogo. Koliko je Milvol veliki govori i podatak da su mnogi sjajni igrači igrali u Milvolu. Alf Vud, Beri Kičener, Tedi Šeringem, Kejsi Keler, Nil Heris, legendarni Australac Tim Kejhil, samo neki su od igrača koji su igrali za Lavove.

Lavovi su poznati i po navijačima. Znali su učestvovati u brojnim incidentima ranije a i danas ih se smatra za jedne od najfanatičnijih u Engleskoj. Najljući rival im je Vest Hem i sa navijačima ''Čekićara'' najviše su ratovali i u njihovim obračunima često je bilo i mrtvih. Takođe, rivali su i sa Lidsom i Čarltonom ali definitivno je najveći rival Milvola, ekipa Vest Hema.

Da li će se proročanstvo iz legendarnih Mućki ikada ostvariti, vrijeme će pokazati. Ko zna možda je ova sezona ta sezona u kojoj Milvol osvaja Fa Kup. Nada i dalje postoji jer su Lavovi i dalje u igri.....

Foto: Milwall