XS
SM
MD
LG

Korfbol: Vožd pobedio na turniru u Atini

Ekipa beogradskog Vožda pobedila je na turniru u korfbolu u Atini, dok je drugi predstavnik iz Srbije, tim Beograd zauzeo četvrto mesto i to je takođe lep plasman pošto su debitovali na nekom međunarodnom takmičenju. Učestvovalo je pet ekipa, dve iz Srbije (Vožd i Beograd), dve iz Grčke (Galaxias i Panteion) i jedna iz Turske (Kocaeli). Ekipa Vožda je igrala u sastavu Biljana Brekić, Tijana Ilić, Jelena Janković, Bojana Janković, Uroš Čorbić (kapiten), Stevan Banjac, Miloš Ignjatović i Radovan Bojanić i zabeležila je sve četiri pobede i tako osvojila prvo mesto.

Podmlađena ekipa Beograda igrala je u sastavu Mirjana Milivojević, Marina Kovijanić, Milica Radifković, Biljana Brekić, Filip Živković (kapiten), Vuk Pavlović, Lazar Vukadinović i Dušan Savić. Ekipa Beograda zabeležila je jednu pobedu i osvojila četvrto mesto.
- Korfbol je jedini mešoviti kolektivni sport. Nastao je u Holandiji – otkrila je neke tajne ove u svetu sve popularnije igre Milica Radifković iz ekipe Boegrada. - Igra na otvorenom ili zatvorenom terenu čije su dimenzije 40 puta 20 metara. Teren je podeljen na dve polovine, koje se zovu zone. U obe zone se nalazi stub, visok 3,5 metara , na čijem vrhu se nalazi korpa. Stub je postavljen na dve trećine razdaljine između linije koja obeležava centar terena i linije koja predstavlja kraj zone. U igri učestvuju dva tima, koji se sastoje od po osam igrača. Svaki tim u obe zone ima po dva muškarca i dve žene  u odbrani i napadu 

Poeni se postižu ubacivanjem lopte kroz korpu protivničkog tima. Posle svaka dva poena, igrači iz faze napada i igrači iz odbrane menjaju mesta. Utakmica traje dva puta po 30 minuta, a timovi na poluvremenu menjaju strane. Individualni kvalitet je od presudnog značaja, ali on dolazi do izražaja isključivo kroz timski rad. Zabranjeno je trčanje i driblanje sa loptom. Igrač koji primi loptu, dužan je da se zaustavi i doda loptu svom saigraču ili šutira na koš. Muškarci mogu da čuvaju samo muškarce, a žene isključivo žene.

Korfbol je taktički sport. Svaki tim pokušava da postigne što više poena i pobedi, koristeći taktičku veštinu ekipe kao celine.Igra je veoma brza i dinamična, a pravovremena dodavanja, otkrivanja i precizan šut su put do pobede. Fizički kontakt nije dozvoljen, zabranjeno je pravljenje blokova, udaranje i guranje protivnika. Pravilo, koje posebno naglašava taktičku prirodu ove igre, je da igrač ne može da šutira na koš, ako je markiran od strane protivničkog defanzivca. Ovo pravilo se primenjuje kada je defanzivac blizi košu, licem okrenut prema napadaču, na razdaljini "ispružene ruke" od napadača i aktivno pokušava da ga blokira.

Rezultati turnira u Atini, prvi dan: Panteion - Beograd 20:12, Galaksias - Vožd 8:15, Kocaeli - Panteion 24:18, Vožd - Beograd 23:9, Kocaeli - Galaksias 18:10. Drugi dan: Beograd - Galaksias 19:10, Panteion - Vožd 9:18, Beograd - Kocaeli 15:21, Galaksias - Panteion 13:18, Vožd - Kocaeli 18:15.

     Tabela

1. Vožd 8  poena (74-41)
2. Kocaeli (Turska)  6 poena (78-61)
3. Panteion 4 poena (65-67)
4. Beograd 2 poena (55-74)
5. Galaksias bez poena (41-70)