XS
SM
MD
LG

Badminton: Balkansko prvenstvo za igrače do 19 godina, dve bronze za Srbiju

U turskom gradu Edirne, u periodu od 24. do 26. juna, održana je juniorska balkanijada na kojoj je učestvovalo sedam timova iz šest država: Turska A, Turska B, Grčka, Bugarska, Rumunija, Makedonija i Srbija. Na takmičenju je ukupno uzelo učešće preko 70 igrača i članova stručnih štabova.

Takmičenje se odvijalo u ekipnoj i svim pojedinačnim konkurencijama. Reprezentaciju Srbije su predstavljali: Miodrag Kaličanin, Borko Petrović, Filip Stojiljković, Milica Simić, Nina Starčević, Ivana Maksimović, Mina Lakić (takmičari) i Milan Barbir (trener).

Naši najbolji juniori su, u izuzetno jakoj konkurenciji vršnjaka iz ostalih balkanskih država, uspeli da osvoje bronzanu medalju u ekipnoj konkurenciji i bronzanu medalju u pojedinačnoj konkurenciji muških parova (Borko Petrović / Adrian Dereli – Rumunija).

Posle pobede u grupi nad grcima i poraza od turaka, reprezentativci Srbije su izgubili u polufinalnom meču od bugara čime su osvojili bronzano odličje. U finalnom meču, bugari su bili bolji od domaćina čime su osvojili titulu ekipnog prvaka regiona.

Nakon niza neizvesnih mečeva naših reprezentativaca za osvajanje medalja u pojedinačnim konkurencijama, Borko Petrović je, u paru sa rumunom Dereli Adrianom, ostvario plasman u polufinale. U veoma napornom i dugom meču, kombinovani srpsko-rumunski par nije uspeo da porazi domaćina i plasira se u finale. Borko Petrović je, osvajanjem bronzane medalje u konkurenciji muških parova ponovio prošlogodišnji uspeh.

‘’Nizom uzastopnih uspeha na međunarodnoj sceni, dokazujemo da rezultati koje postižemo nisu izolovani slučajevi već kruna sistemskog rada. Ono što posebno raduje jeste činjenica da se ravnopravno nosimo sa turcima i bugarima koji pripadaju evropskom vrhu. Takođe, ponosni smo na činjenicu da ekipni rezultati ne zaostaju za pojedinačnim. Očekivanja od ove trofejne juniorske generacije su velika.’’ – izjavio je Milan Barbir, šef stručnog štaba Badminton saveza Srbije.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta, doprineli su u značajnoj meri učešću reprezentativaca Srbije na navedenom međunarodnom događaju obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava.