XS
SM
MD
LG

SD Partizan: Dominacija Partizanovih klubova

Sportisti Partizana ostvarili su na polovini ove takmičarske sezone dominaciju u domaćim nadmetanjima kakva odavno nije zabeležena u istoriji jugoslovenskog i srpskog sporta. Partizanovi sportisti, u osam sportova, osvojili su ukupno 17 titula prvaka ili pobednika kup takmičenja. “Crno-beli” sportisti su osvojili sedam titula prvaka države i šest pehara nacionalnog kupa. Osim toga, sportisti ovog kluba su pobedili i u tri međunarodne lige, a osvajači su i titule prvaka Evrope.
Do kraja godine taj bilans može biti uvećan, jer tek predstoje ekipna takmičenja u rvanju, karateu, džudou i tenisu, u sportovima u kojima Partizan, takođe, ima dugu i uspešnu tradiciju. Državni prvaci postali su fudbaleri, košarkaši, vaterpolististi, košarkašice, rukometaši, odbojkaši i hokejaši.
Domaći kup pripao je fudbalerima, vaterpolistima, košarkašima i košarkašicama, ragbistima i rvačima. Sportisti iz fudbalskog, vaterpolo, košarkaškog muškog i ženskog kluba, osvojili su “duple krune”. Vaterpolo, košarkaška i hokejaška sekcija SD Partizana, pored pobede u domaćim ligama, trijumfovali su u međunarodnim regionalnim ligama – Evrointerligi, Slohokej i NBL ligi. Najvredniji uspeh ostvarili su vaterpolisti, koji su, osim domaćih trofeja, kao i Evrointerligu, osvojili titulu prvaka Evrope.
Košarkaški klubovi Partizana, muški i ženski, su jedine sekcije koji su “crno-belom” društvu doneli trofeje u obe konkurencije. Sa ukupno pet osvojen trofeja ove godine za košarku se može reći da je najrazvijeniji sport u mnogočlanoj porodici Partizana.
Partizanova “porodica sportova”, trenutno broji 23 aktivna kluba u kojima se upražnjava 26 disciplina. Pored SD Crvena zvezda, Partizan spada u najveća slična društva u ovom delu Evrope, pa i sveta.
Ovogodišnji osvajači trofeja, u osam sportova i devet “disciplina” Partizanu su do danas ukupno doneli 251 titulu. Sa drugim trofejnim sportovima, koji ove godine nisu imali toliko uspeha, kao što su stoni tenis, tenis, šah i dr, Partizan je u svojoj istoriji upisao oko 450 titula državnih prvaka i osvajača nacionalnih kupova.
Teniseri su, recimo, ukupno 34 puta bili prvaci države u obe konkurencije. Stonoteniseri su 12 puta bili prvaci u muškoj i pet puta u ženskoj konkurenciji. Muška i ženska šahovska ekipa su preko 20 puta bili najbolji u bivšoj Jugoslaviji. Kuglaši Partizana su šest puta osvajili šampionsku titulu. U takvom sazvežđu uspešnih sportista i klubova, vaterpolisti se posebno ističu sa sedam titula prvaka Evrope.
Partizan je titule evropskih klupskih prvaka “Starog kontinenta” osvajao u pet sportova – vaterpolu (7 titula), košarci (1), šahu (3), rvanju (1) i karateu (2). Fudbaleri su 1966. igrali u finalu Kupa šampiona.
Visoke međunarodne domete sportisti Partizana iz kolektivnih sportova, osvajali su i kada su u dresu reprezentacije učestvovali u individualnim međunarodnim takmičenjima. Neozaobilazni deo istorije Partizana su Franja Mihalić (atletika), Stevan Horvat i Bora Vukov (rvanje), Svetomir Belić i Pavle Šovljanski (boks), Žarko Dolinar, Milivoje i Aleksandar Karakašević, Ilija Lupulesku, Zoran Primorac (stoni tenis) Goran Maksimović i Mirjana Mašić Jovović (streljaštvo) itd, koji su osvajali svetska, evropska i olimpijska odličja.
Vaterpolisti Partizana se u velikoj crno-beloj porodici izdvajaju ne samo po dometima u međunarodnoj konkurenciji, nego brojem osvojenih titula, postojanošću u svim takmičenjima u kojima su učestvovali. Vaterpolisti su, recimo, 24 puta bili prvaci države i 21 put su pobedili u nacionalnom kupu. Osim toga, oni su dubok trag ostavili u još tri međunarodna klupska takmičenja u kojima su učestvovali.
Ovakva godina, teško da će se skoro ponoviti na našim prostorima, jer ni druga sportska društva i klubovi ne sede skrštenih ruku, niti pristaju na to da samo aplauzima pozdravljaju Partizanove sportiste. To može da bude samo na korist srpskog sporta.
 Samo osam trofeja iz kolektivnih sportova je otišlo u vitrine drugih klubova. Odbojkašice Crvene zvezde su osvojile nacionalno prvenstvo i kup, rukometašima Vojvodine pripao je kup, Zaječarke su osvojile prvenstvo u ženskom rukometu, dok je odbojkašima Zvezde pripao pehar pobednika kupa. Najzad, stonoteniseri zrenjaninskog Banata su bili najbolji u ekipnom delu državnog prvenstva. U ženskoj konkurenciji u finalu plej ofa, Senta je pobedila Čoku. U kuglanju u muškoj konkurenciji titula je pripala Beogradu “Poštanskoj štedionici”.
   
 Pregled titula klubova Partizana proleća 2011:

Vaterpolo    1    1    1    1    4
Fudbal    l    1    0    0    2
Košarka, m    1    1    1    0    3
Kosarka, ž     1    1    0    0    2
Hokej na ledu     1    0    1    0    2
Rukomet, m    1    0    0    0    1
Odbojka, m     1    0    0    0    1
Ragbi    0    1    0    0    1
Rvanje    0    1    0    0    1
Ukupno    7    6    3    1    17

Kolone znače: sport, državna titula, pobednik kupa, međunarodna titula, prvak Evrope i ukupno trofeja.