XS
SM
MD
LG

Vazduhoplovstvo: Šest medalja srpskim modelarima na "Sirmium kupu"

Na „Sirmium kupu“, na sportskom aerodromu „Veliki Radinci“ u Sremskoj Mitrovici, raketni modelari iz Srbije osvojili su dve zlatne medalje, dve srebrne i dve bronzane i time znatno popravili generalni plasman u Svetskom kupu za koji se bodvalo ovo takmičenje. Najsjajnija odličja osvojili su Radiojica Katanić i Miroslav Stančević, Zoran Katanić i Zoran Josipović su se okitili srebrnim trofejima, dok su bronze pripale Zoranu Kataniću i Dejanu Stančeviću.

Zoran Katanić, iz AK „Sremska Mitrovica“, koji je sa dva odličja, zlatom i bronzom najtrofejniji srpski modelar, je gotovo u svim disciplinama zauzeo visoke pozicije. U klasama S-4-A i S-8-E/P našao se na trećem mestu, u klasi S-6-A na šestom i u klasi S-9-A je osvojio drugo mesto. Radojica Katanić iz AK „Sremska Mitrovica“ bio je najbolji u klasi S-6-A u konkurenciji 27 takmičara i četvrti u klasi S-4-A.

U klasi S-7-A na prva četiri mesta su se našli naši takmičari. Prvu poziciju je zauzeo Miroslav Stančević iz AK „Stara Pazova“, drugu Živan Josipović iz AK „Zemun“, treću Dejan Stančević i četvrto mesto Vladimir Čipčić iz AK „Kikinda“. Takođe visok plasman su ostvarili i Luka Volarević i Živan Josipović. 4. i 5. mestom u klasi S-9-A, kao i Nemanja Mitrović i Đorđe Petrović 7. i 8. mestom u klasi S-6-A.

Nadmetalo se ukupno 85 takmičara u svih pet klasa S - 4 – A (raketoplani), S- 6 – A (rakete sa trakom), S- 7 – A (modeli), S, - 9 - A (žirokopteri) i S- 8- E/P (radio kontrolisani raketoplani). Učestvovali su pored takmičara iz Srbije modelari iz Bugarske, Hrvatske, Grčke, Makedonije, Rusije i Slovenije. Treba napomenuti i uspeh takmičara iz Grčke, koji su postigli nova dva nacionalna rekorda na ovom takmičenju - Vasilis Bardis u klasi S-4-A dužinom leta od 300 sekundi i Džordž Vidos u klasi S-6-A dužinom leta od 124 sekundi. Organizatori 11. „Sirmium kupa“ bili su AK „Sremska Mitrovica“ i Vazduhoplovni savez Srbije.

Dva srebra i bronza srpskim vazduhoplovnim modelarima na Svetskom kupu u Aradcu kdo Zrenjanina

Srpski vazduhoplovni modelari osvojili su dve srebra iz bronzu na Svetskom kupu 44. „Memorijalu Đorđe Žigić“ održanom u Aradcu kod Zrenjanina. Srebrni trofejima okitio se Radoje Blagojević u klasi F – 1 – B (modeli na pogon gumom)  i junior Dragan Lakić u klasi F- 1 - C (modeli na pogon motorom), dok je bronza pripala junioru Bojanu Gostojiću u klasi F – 1 - B (gumenjaci).

U klasi F – 1 - A Zoran Živković i Slavko Savić su se našli na 5. i 10. mestu. Na pozicijama od četvrtog do šestog mesta u klasi F - 1 - C našli su se naši takmičari: 4. Živa Kovački, 5. Branko Bjelić, 6. Nikola Borovac. Među juniorima, u klasi F- 1 – A, Slavko Savić je zauzeo četvrto mesto, a Andrija Pešić osmo mesto.

Pobednici Svetskog kupa po kategorijama su F – 1 – A: Bojan Može iz Slovenije, F- 1- B: Danko Sokolić iz Hrvatske, F- 1- C: Laslo Patoš iz Mađarske a kod juniora Nikolaj Bardarov iz Bugarske.

Memorijal „Đorđe Žigić” smatra se najstarijim mitingom vazduhoplovnih modelara u svetu. Organizator AK “Franjo Kluz” iz Zemuna ugostio je ukupno 46 takmičara iz Slovenije, Mađarske, Bugarske, Češke, Rumunije, Hrvatske i Srbije. Aero klub „Franjo Kluz” osnovan je 1950. i jedan je od najstarijih klubova u Srbiji. Đorđe Žigić bio je jedan od članova ovoga kluba. Kolege ga pamte kao vrhunskog modelara u kategoriji F – 1 - C i izuzetnog vazduhoplovnog inženjera. Umro je 1962. U znak sećanja, uprava kluba odlučila je da se svake godine održava takmičenje modelara pod nazivom „Memorijal Đorđe Žigić”.