XS
SM
MD
LG

Kreće ABA liga možda i najjača ikad

U petak kreće novo izdanje ABA lige. Najbolje regionalno takmičenje postaje punoljetno jer je ovo 18. sezona ovog takmičenja. U susret početku ABA lige, red je da je i najavimo na pravi način.

ABA Super Kup

Kao uvod u sezonu, održan je ABA Super Kup. Domaćin turnira bila je Igokea a titulu najbolje, ponijela je ekipa Crvene zvezde. Što se tiče samog ABA Super Kupa, on ne treba biti pretjerani reper za predstojeću sezonu ali može pružiti neke smjernice. Zvezda je pokazala najviše, igrala je sjajno na obje strane terena i zasluženo su došli do trofeja. Budućnost je daleko od uigrane ekipe a nisu bili ni kompletni u Laktašima. Domaćin turnira, ekipa Igokee, pokazala je da je na dobrom putu. Cedevita je pokazala da će biti mnogo tvrđa i da će se ''potući'' sa svakom ekipom ove sezone. Partizan je ostavio dobar utisak i nisu bili daleko od toga da izbace Budućnost. Zadar je limitiran ali vidi se da će Pipan izvlačiti maksimum iz ekipe. Olimpija je igrala vrhunsko poluvrijeme protiv Zvezde ali je u nastavku imala probleme sa centrima i izgubila je ubjedljivo. Ima tu i mladih i iskusnih igrača i trebaće im vremena da se uigraju. Sve u svemu, i ABA Super Kup bio je samo priprema za sezonu i ono pravo sada slijedi.

Budućnost

-Analizu ekipa krećemo od aktuelnih prvaka. Ekipa Budućnosti zadržala je okosnicu tima iz prošle sezone. Doveli su Erla Klarka, Kotija Klarka, Krafta i Edvina Džeksona. Nakon ABA Super Kupa, došao je i Alen Omić. Roster nije kompletan. Moguće je da bude i odlazaka ali i dolazaka. Neki igrači poput Bačovića, Seada Šehovića i Zorana Nikolića, jedva da će i igrati ABA ligu i Evroligu. 

Budućnost će imati mnogo problema jer igra Evroligu. I sada, iako sezona nije ni počela, Gordić i Ivanović ne djeluju dobro i dosta su umorni, pogotovo Ivanović. Problemi će nastati tek kada krene EL ritam. Djeluje da se ni Edvin Džekson nije uklopio na pravi način u ekipu ali ima vremena da popravi utisak. Budućnost još nije uigrana a start sezone će biti težak. Već u drugom kolu dočekuju Zvezdu a onda idu Igokei, koja će biti pretedent na TOP4. Tu naravno kreće i EL i to će biti dodatni problem.

Imali su problem pod košem i zaštita reketa je bila izuzetno loša. Međutim, dolaskom Alena Omića, te stvari se mijenjaju. On je onaj tip igrača kakav im je bio neophodan. Takođe, velika prednost Budućnosti jeste i trener Aleksandar Džikić. Uvijek ima neka iznenađenja i neočekivane petorke a i odličan je motivator. Budućnost će imati problema jer će igrati nešto što do sada nisu igrali i trošiće se dosta ali su najveći favoriti za titulu u ABA ligi.

Crvena zvezda

-Crvena zvazda odigrala je sjajno u pripremnom periodu i sve je krunisano titulom u ABA Super Kupu. Ekipa je nova a tu je i novi trener. Milan Tomić okupio je veoma kvalitetan tim. Reglend, Baron, Perperoglu, Cirbes, Faje, Odžo, Ristić, Nenadić koji su stigli a tu su i neki igrači koji su i ranije bili tu.

Tomićeva Zvezda izgleda veoma moćno. Imaju prije svega širinu u igri Sjajni su na obje strane terena. Odbrana je sjajna što i ne čudi jer je Tomić bio pomoćnik u Olimpijakosu, gdje je odbrana bitan faktor. U napadu su veoma moćni. Imaju šuterskog potencijala ali su i dosta raznovrsni. Imaju tri kvalitetna centra, što će im biti prednost u odnosu na većinu lige. Zvezda će igrati i Evrokup i tamo će imati ambicije bar da dođe do eliminacione faze. Sve u svemu, Zvezda je uz Budućnost najveći favorit za titulu na ''Jadranu''. 

Cedevita

-Cedevita je ove sezone samu sebe prevazišla. Doveden je Sito Alonso za trenera, koji je radio u Bilbau, Baskoniji i Barseloni. Pored njega, doveden je ogroman broj stranaca. Agilar, Lima, Benite, Medžet, Kobs, Bel, Elgin Kuk, Robertson i Videman su stigli ovog ljeta u redove ''Vitamina'' a ostali su Stipanović, Krušlin i Žganec.

Proteklih sezona Cedevita je bila dosta ''mekana'' ekipa. Sada djeluje da će pod Sitom igrati ''muški'' i da će sa svima hrabro ući u duel. Djeluje da neki stranci i nisu dovoljno dobri za Cedevitu, prije svih Elgin Kuk, ali ima vremena da se pokaže. Pored iskusnih igrača iz Endesa lige, od kojih se očekuje dosta, dosta je pokazao i Kobs. Radi se o inteligentnom igraču, koji je bio sjajan u Francuskoj. Takođe, bitna je stvar i ostanak Stipanovića, koji uvijek daje veliku količčinu energije svojoj ekipi. Teško je reći šta možemo očekivati od Cedevite ali djeluje da će biti mnogo konkurentniji Zvezdi i Budućnosti i sigurno da se očekuje da budu u TOP4.

Mornar

+Ekipa iz Bara ima fenomenlanu sezonu iza sebe. Titula u Crnoj Gori i polufinale ABA lige, rezultati su Barana iz protekle sezone. Braća Pavićević rade sjajan posao i i dalje su u klubu. Uspejli su zadržati domaće igrače kao i Lukovića ali djeluje da sa strancima i nisu baš pogodili.

Doveli su Kaningtona, koji je sjajan šuter ali i dosta kompletan igrač. Nije sebičan i voli razigravati i svoje saigrače. Sličan tip igrača je kao što je bio Nidam prošle sezone i nije slučajno doveden. Stigao je i Kenig, koji je bio sjajan u razvojnoj ligi ali njega muči fizička spremnost trenutno. Međutim, to bi trebalo doći na svoje vremenom. Doveli su bili Spajta i Šeparda ali Mihailo Pavićević je procijenio da oni ne zadovoljavaju nejgove ukuse. Bitno pojačanje biće i Nikola Rebić, koji je veoma koristan igrač za ABA standarde a sa Kaningtonom može igrati u paru, kao što je to bio slučaj sa Enisom u Megi. Mornar će sigurno imati nešto sporiji ulazak u sezonu. Nisu kompletni, nisu uigrani ali vremenom će opet biti sjajni. Očekivati je da opet budu bolji u drugom dijelu sezone i da se opet bori za plej of.

Igokea

-Domaćin Super Kupa, ekipa Igokee, okupila je veoma respektabilan roster. Na klupi ekipe iz Aleksandrovca biće Nenad Trajković. On je odbio ponudu Igora Kokoškova da bude pomoćnik u Finiksu, gdje je ranije bio pomoćnik. Bio je skaut Kavsa a vodio je Partizan i Krku između ostalih. Što se tima tiče, on je, barem na papiru, vjerovatno i najkvalitetniji u istoriji Igokee.

Stigli su iskusni Zubčić, Lešić i Domen Lorbek. Stigao je igrač sa EL i NBA iskustvom, Orlando Džonson, vratio se Filip Adamović a tu su i Gevin i Kel, koji i nisu baš zadovoljili Trajkovića i moguće je da napuste Igokeu. Od ekipe iz prošle sezone, ostali su Radivojević, Rikić, Milošević a tu su i neki mladi igrači.

Igokea ima veliku prednost što će igrati samo jedan meč sedmično. Trajković obožava individualan rad i imaće dovoljno vremena da uigrava tim. Takođe, dosta igrača može da igra na više pozicija i veoma dobro djeluju i kada igraju sa dvije četvorke odnosno Lešićem i Zubčićem. Igokea još traži mladog igrača pod košem i ako se nađe pravi igrač, dovešće ga a ako ne, neće dovoditi samo da bi doveli. Sve u svemu, Igokea je legitimni kandidat za TOP4 sa ovim timom. Jedino što je bitno jeste da tim ostane na okupu i da ne bude odlazaka/dolazaka kao što je to bilo tokom prošle sezone.

Partizan

Partizan ulazi u sezonu sa Nenadom Čankom i sa jednim zanimljivim timom. Stigli su Zagorac, Lendejl, Pejdž, Nikolić, Gegić a pokušavaju dovesti i igrača pod košem. Pokušavali su dovesti Stefana Jankovića ali ta opcija je sada sve dalja i dalja. Pripreme su im bile teške ali nisu bili ni kompletni jer Veličković i Si nisu igrali na pripremama radi problema sa povredama.

Partizan djeluje dobro defanzivno i tu djeluje da je Čanak uradio odličan posao. U napadu fali širine. Za sada su i Pejdž i Lendejl bili dobri a u dobrom formi su i Marinković i Gagić. Obojici je konstantnost bila problem pa vidjećemo kako će sada biti. I kada tu budu Si i Veličković, Partizan i dalje neće biti dovoljno kvalitetan za TOP4 tima u ABA ligi. Fali im igrač pod košem a djeluje da su se previše bazirali na Jankovića. Partizan je prošle sezone bio peti i na igranici plej ofa. Tu negdje će biti i ove godine i vidjećemo da li će ovaj put ući u plej of.

Olimpija

-Košarkaši Olimpije ulaze u novu sezonu sa nerealnim ambicijama. Žele da se bore za TOP6 i da se čak uključe i u borbu za plej of. To djeluje sa ovim timom malo nerealno. Navodno su se konačno bar finansijski konsolidovali što je važno. Radovan Lorbek i uprava Olimpije rade dobar posao u poslednje vrijeme.

Što se tiče sastava, trener Martić ima tim koji je slabiji od prošlogodišnjeg. Otišli su Morgan, Oliver i Hrovat. Stigao je centar Marvin Džons, koji djeluje da će na pravi način nadomjestiti odlazak Morgana. Vratili su se Lapornik i Mesliček. Doveli su i neke mlade igrače. Još ranije stigao je Sanon a došao je i Luka Šamanić. Sanon je sjajan defanzivac ali u ofanzivi ima problema. Šamanić je ogroman potencijal ali trebaće mu dosta vremena da dođe u ritam. Do Nove Godine, crnogorski internacionalac Marko Simonović, trebao bi biti dio Olimpije. Sa ovim timom će biti u sredini tabele a ako bi došlo neko pojačanje na poziciji 3/4, možda mogu i nešto više. Ovako djeluje da im je maksimum sedmo mjesto, bar sa ovim timom.

Zadar

-Košarkaši Zadra imaju stare boljke. Loše finansije i tim koji je jedva skrpljen. Doveli su ako ništa bar Aleš Pipan za trenera a Pipan je izuzetno dobar trener. On iz svojih ekipa izvlači maksimum. Dobar taktičar i sjajan motivator. Te svoje referense moraće ove sezone upotrijebiti jer je Zadar prilično limitiran. Dugo nisu imali ni pojačanja ali su ipak sastavili koliko toliko dobar tim.

Zadržali su Luku Božića, koji bi mogao biti jedan od najboljih igrača u cijeloj ABA ligi. Doveli su i dva stranca, Granta i Litla. Pod košem su zadržali Špralju i Krajinu a od mlađih igrača, očekivati je da šansu dobiju Tomas i Planinić prije svih od mlađih momaka a može se očekivati i još jedno pojačanje pod košem. Zadar će se boriti za opstanak. Pobjede vrijedne opstanka, tražiće na domaćem terenu protiv direktnih konkurenata za opstanak a moguće je da iznenade i neki jači zim jer su to radili i prethodnih sezona. Sve u svemu, Zadar bi trebao ostati u ligi i mogu možda doći i do osmog mjesta.

Mega Bemaks

+Mega je ponovo sastavila tim u skladu sa svojim načinom rada. Deki Milojević godinama radi sjajan posao a isto se može očekivati i ove sezone. Mega je uspjela zadržati neke igrače iz prošle sezone a doveli su i neke izuzetno zanimljive igrače. Zadržali su Fundića, Gogu Bitadzea, Miškovića, Marjanovića, Mušidija a došli su i neki zaista zanimljivi igrači. Stigao je Filip Stanić, koji je bio najbolji centar evropskog prvenstva za igrače do 20 godina, stigao je talentovani Mokoka a tu je i Edin Atić. Ne treba zaboraviti ni Luku Ašćenića, od kojeg se očekuje da dobije dosta prostora ove sezone.

Mega ima talenta ali im fali iskustva. Centarska linija Bitadze-Stanić, najtalentovanija je centarska linija u ligi. Moguli bi ove sezone imati problema sa opstankom jer se nisu dovoljno kvalitetno pojačali, bar što se iskustva tiče. Međutim, najranije su počeli pripreme i to je njihova prednost. Takođe, Miško uvijek može dovesti nekog iskusnog svog klijenta ako zagusti i tako može pomoći svom timu. Radi svega navedenog, Mega će imati tešku sezonu ali izboriće se za opstanak u ABA ligi.

FMP

-FMP će imati dosta tešku sezonu. Ostali su bez pola tima koji je otišao u Zvezdu. Otišli su Simanić, Radanov, Odžo, Nenadić i Filip Čović. Samim tim, trener Vladimir Jovanović, imaće dosta problema tokom sezone. Doveli su Diresu, Reta i Čekovskog a pred sam start lige, došao je Matic Rebec. Diresa je okej šuterska opcija dok bi Ret mogao biti centarsko rešenje  kakvo je Odžo bio prošle sezone. Što se Rebeca tiče, za njega se može reći da je 

Iz prošlogodišnjeg sastava, ostali su Radovanović, Jeremić, Bursać a ostao je i Stefan Pot. Takođe, treba napomenuti da će ove sezone dio tima FMP-a biti Zoran Paunović, koji je igrao sjajno na juniorskom EP gdje je Srbija osvojila zlato. Takođe, Aleksa Uskoković i Stefan Đorđević su tu a očekivati je da dobiju i dosta prostora ove sezone. Ekipa je mlada ali neki se momci dobro poznaju. Trener Jovanović je izuzetno perspektivan trener. Ni prošle sezone niko ništa od FMP-a očekivao nije ali su igrali sasvim dobro. Tim jeste lošiji i radi toga će voditi grčevitu borbu za opstanka. No to je bila prognoza i za prošlu sezonu pa su na kraju opstali bez problema.

Cibona

-Cibona je definitivno posrnuli div ABA lige. Istini za volju imaju jednu titulu u ABA ligi ali ne treba mnogo pričati o tome kakva je veličina košarkaški klub Cibona. Ove sezone su imali dosta dosta muka, prije svih finansijskih. Dugo su bili pod blokadom FIBE zbog dugova i nisu mogli registrovati igrače. No ipak su to uspjeli sanirati.

Velika prednost im je iskusni i veoma dobar stručnjak, Ivan Velić, koji sjedi na njihovoj klupi. Doveli su neka jako kvalitetna pojačanja. Stigao je Marko Ljubičić, Reili Ros iz Mornara a došao je i Filip Kraljević. Takođe, vratio se u ekipu i Nik Slavica a ponovo je dio Cibone i Damir Markota. Nisu mnogo toga uspjeli zadržati ali ostao je Gilbert, od koga se očekuje mnogo više ove sezone a tu je i talentovani Uljareivć te kapiten Rozić. Realno, Cibona će imati velikih problema sa opstankom ali bi mogli da se izvuku pa možda da dođu i do sredine tabele čisto na trenersko znanje Ivana Velića.

Krka

-Nakon što su prošle sezone igrali drugu ABA ligu, košarkaši Krke ponovo su dio ''elite''. Krka je osvojila ABA 2 ligu i ekspresno se vratila. Sada im je glavni cilj opstanak a realno je da se cijele sezone za opstanak grčevito bore. Doveli su tri iskusna igrača. Stigli su Jure Lalić, Jure Balažič te Luka Lapornik. Zadržali su Marka Jošila, Bratoža, Marinelija. Međutim, djeluje da je sve to jako tanko.

Tim Simona Petrova, jedini je tim koji nema igrač van EX-YU prostora u svojim redovima. To naravno ne mora značiti ništa ali je pokazatelj i neke limitiranosti ovog tima. Petrov je veoma kvalitetan stručnjak pa bi mogao izvući dosta iz ovih momaka. Takođe, ekipa Krke uvijek igra dobro u Novom Mestu i tradicionalno skine skalp nekom od favorita. Očekuje ih borba za opstanak a lako je moguće i da se vrate u ABA 2.

Prognoze

Mi nismo neki vrhunski prognozeri ali budući da radimo najavu, odlučili smo i da kažemo koje su naše prognoze za ovu sezonu.

-U plej ofu očekujemo sigurno Zvezdu, Budućnost i Cedevitu a naš četvrti tim, barem ako ne krene akcija odlazaka/dolazaka, jeste ekipa Igokee koja itekako ima kvaliteta za četvrto mjesto.

-Ove sezone pretposlednji tim ABA lige igra baraž za opstanak sa finalistom ABA 2 lige. Naša predviđanja jesu da će Krka ispasti iz lige a da će u baraž ići ekipa FMP-a.

Foto: ABA liga