XS
SM
MD
LG

Mačevanje: U nedelju 11."Memorijal Ljubomira Ljube Savića"

Memorijalni turnir "Ljubomir Ljuba Savić" u disciplini mač u spomen na velikog mačevaoca, trenera i učitelja generacija srpskih mačevalaca i mačevalki održaće se u nedelju 10. aprila u sali Akademije Vojske Srbije na Banjici u Beogradu. Organizator je Mačevalački klub Olimpija, a tradicionalno trofeje će dodeliti porodica Ljubomira Savića.
- Zahvaljujemo se domaćinima sa Akademije na gostoprimstvu – istakla je Vesna Barbulović u ime organizatora. – Prijavljeno je blizu 80 učesnika, imamo i goste iz inostranstva i turnir je sačuvao međunarodni karakter. Za naše takmičare ovaj turnir je  posebno značajan jer čuvamo uspomenu na legendarnog Ljubu. Polufinalne borbe su od 16,30 časova.

Ljubomir Ljuba Savić je bio jedan od najtrofejnijih mačevalaca Jugoslavije i Srbije. Počeo je u Crvenoj zvezdi 1957, a  1958.  je prešao u Železničar i u njemu kao takmičar, trener i generalni sekretar ostao da  kraja života. Za reprezentaciju Jugoslavije je mačevao 103 puta. Bio je šampion Jugoslavije devet puta (sve seniorske titule), 15 puta je bio prvak Srbija (14 seniorskih i jedna juniorska) i 13 puta je bio prvak Beograda. Pobeđivao je na turnirima u Monpeljeu (1966), Klagenfgurtu (1967 i 1979.) i drugim. Bio je savezni selektor, trener mnogih generacija srpskih mačevalaca, koji su izrasli u velike asove i šampione, učitelj mačevanja na pozorišnim akademijama... Sa suprugom Snežanom, takođe reprezentativkom i sjajnom mačevalkom, ljubav prema mačevanju preneo je na dvoje dece sina Aleksandra i kćer Tamaru koja je, između ostalog, i tri puta učestvovala na Olimpijskim igrama (1992, 1996. i 2000). Preminuo je 2000. uoči odlaska na Olimpijske igre u Sidneju. Prošle godine, Aleksandra Jevremović (Crvena zveda) osvojila je prvo mesto. Jevremovićeva je u finalu savladala drugaricu iz kluba, Svetlanu Višnjić sa 15:14. Lep uspeh osvajanjem bronze postigla je Jovana Živanović mačevalka kluba „Olimpija“, organizatora turnira, koja je bila i najmlađa takmičarka. Druga bronza pripala je Oani Puju iz Rumunije. Mačevalac Silnog Danilo Nikolić  prošle godine je zauzeo drugo mesto, pošto je u finalnoj borbi izgubio od rumunskog mačevaoca Doriana Pirvana sa 15:11. Dve bronze pripale su gostima iz Rumunije Robertu Sfarloagi i Stefanu Vilćeanuu.