XS
SM
MD
LG

Kikinđanima bod u Srpskoj Crnji uz pomoć sudije i sreće

Kako su u meč ušli osetno hendikepirani - bez četvorice  standardnih prvotimaca – Topića, Ajdarića , Manojlovica i Radina – Crnjanima se remi pred meč učinio premijom, a na kraju su ga svi doživeli kao zlu kob, nesreću, nepravdu i neuspeh! Kako i ne bi kad su lidera na tabeli  nadigrali, promašili  stopostotnu i nekoliko polušansi,  a gol primini u 90. minutu igre, i to kako: Sudija Bunić,  inače tokom cele utakmice blago naklonjen gostima, u želji da im pomogne do svog posladnjeg zvižduka,  umesto da odsvira kraj, dosudio je apsolutno nepostojeći korner, stvoruila se opšta gužva pred golom iz koje je Đukić  ćusnuo loptu u stativu od koje je odskakutala  u mrežu. Gosti su tako, ni krivi ni dužni, ovoga puta boljem od sebe oduzeli dva boda a da tokom 90 minuta nisu stvoruili ni jednu, jedinu gol šansu!  Crnjani su  tako svoju nesrećnu  agoniju “poslednji minut”  nastavili i u ovom meču,  jer su u ovom prvenstvu,  i po treći put,  gol primili i bodove izgubili pogodkom primljenim tek nekoliko sekudni pre konačnog kraja utakmice! Ali takav je fudbal - nesreće su sastavni deo ove, možda baš zbog i takvog ishoda nekih mečeva, očaravaćuje  predivne  igre čiji nepredvidljivi let ‘’buba mare’’ je i čini magično privlačnom!

Ipak, da beš ne budemo nepravedni prema Kikinđanima, pojasnimo da oni ipak nisu bili mnogo inferiorniji od Crnjana - igrali su organizovano, otvoreno, poletno i na momente veoma lepo, uputili su nekoliko sjajnih šuteva, stvorili i poneku polušansu... No, ono što im se mora ozbiljno zameriti, naravno uz neefikasnost,   je oštra, ne retko i gruba igra i to bez ikakve potrebe jer je poznato da Crnjani već godinama igraju najmekši fudbal u ligi! U Crnji nikad niko nije povređen niti je ikada domaćem igraču pokazan crveni karton!  A o foliranju, valjanju po terenu i prenemaganju  Kikinđana da i ne govorimo. Verovatnio su očekivani, ne i izostalu  pomoć sudija, pa su i takvim nesportskim ponašanjem želeli stići do bodova. To jeste manir nekih ekipa, ali nikako ne bi smeo biti i onih koje su lideri na tabeli – tako da Kikindi to ubuduće ne bi trebao ni smeo biti alibi za inferiornost u igri.  Srećom što je Crnjanska publika odnegovane sportsker učtivosti i finih manira – pa ih je ‘’nagradila’’ zasluženim zvižducima i glasnim negodovanjem (ko je rekao psovkama?),  pa je za očekivati da će Kikinđani  imati nauk da se ubuduće urazume i tako ne ponašaju!

Domaćini  su u ovaj meč ušli s brojnim hendikepima.  U polusezoni ekipu su napustila dva standardna  i kvalitetna prvotimca – Popović i  Prokin, a  pridošli povratnik, veteran Lukin-Baća,  i mladjani talentovani napadač Vidić,  su bili nepoznanica hoće li biti dijamant ili grafit. Tim pre što je umesto iskusnog super kvalitetnog trenera Marka Guteše angažovan mladi, neiskusni i do sada nigde potrdjeni trener Predrag Manojlović, za kojeg nije bilo garancije hoće li znati ‘’skockati’’ ekipu, stvoriti igru i praviti rezultate. Pogotovo što se i zima sa docnjom razgoropadila, pa nije bilo uslova ni za rad ni za kontrolne utakmice. Rečju – s velikom neizvesnošće su Crnjani očekivali nastavak prvenstva, pogotovo prvu utakmicu i gostovanje lidera na tabeli Kikinde!

Utakmica je počela miroljubivim ispitivanjem snaga, nadmudrivanjem na sredini terena i pokušajima da se dubinskim proigravanjem dođe do gol šanse. Crnjani su u tome uspevali nešto češće, u prvom redu zahvaljujući briljantnoj igri veterana Jovandića koji se, podsećajući na mladost kada je igrao u nekoliko prvoligaša,  izvanrednim soliranjem probijao kroz redove protivnika i saigrače dovodio u polušanse. S druge strane opet takve pokušaje Kikindjana je više nego uspešno zaustavljao iskusni štoper, takođe bivši prvioligaški igrač - Grujić.  Nadmudrivanje na sredini terena je kretalo od vererana Gogića (takođe bivši prvoligaški igrač) i Ilića,  koji su pokazali da godine nisu hendikep znalcima. Gogić, ikao nedovoljnop oporavljen od povrede zbog koje je propustio skoro cele pripreme, doveo je Crnjane u vođstvo   majstorskim pogodkom -  laganim ali milimeterski preciznim udarcem po zemlji, sa 17 metara, koji je završio tik uz samu stativu!

S nestrpljenjem isčekujući da proslave zasluženu pobedu svojih ljubima, crnjanske publika je gromoglasno podsećala sudiju da je vreme da označi kraj meča,  ali umesto toga on je dosudio  nepostojeći  korner  za goste. I kako to obično biva u takvim trenucima utakmioce, svi igrači su se sjatili u šesnaesterac domaćina, u opštoj gužvi lopte se dokopao   Đukić, ne časeći časa opalio po njoj pa ‘’kud puklo da puklo’’,  ona se od stative odbila  u mreži, i Kikindjani su otišli kući pevajući!
Jedinu stopostotnu šansu je imao mladi debitanu, pridošlica iz Melenaca,  Vidić u 80. minutu, kada je sam izbio pred golmana gostujuće ekipe, ali, umesto da  loptu plasira u koji god bilo deo nebranjenog gola, opalio je po njoj i poslao je ‘’nebu pod oblake’’!

Budućnpst – Kikinda, akcija iz koje je par sekundi kasnije postignut izjednačujući pogodak za 1:1 - Foto: Dragan Pejić

Tri bitna utiska nosimo sa ove utakmice. Videli smo ipak lepu i kvalitetnu utakmicu dva približno kvalitetna tima. Crnjani se ne bore  ni za titulu ni za opstanak,  pa im gubljenje ova dva bode i ne znače puno,  Kikinđani opet to žarko žele,  ali nerealno je očekivati da će to s ovakvom igrom i ostvariti. Treće – veterenu u obe ekipe -  Medić, Jovandić, Grujić, Bogić i Lukin kod Crnjana i Ilić, Kenjalo, Vukobrat i Knežević u Kikindi su bili najbolji akteri meča, pa je ozbiljno pitanje šta je sa mladim igračima u ovim tradicionalno bogatim fudbalskim centrima – nema ih ili im se na pruža šansa? I poslednje – naravno ne i najmanje bitno je – šta je s publikom, jer u Crnji je, ikao početak sezone, lepog  vremena  i gostovanja  lidera –  na tribinama bilo jedna 200 gledalaca! Premalo za dva tima koja dolaze iz mesta koja imaju 45.000 stanovnika: Crnja 5.000 a Kikinda 40.000!

Srpska Crnja: Gledalaca oko 200. Sudija Nemanja Bunčić (Pančevo). Strelci: Bogić u 48. za Budućnost i Đukić u 90. za Kikindu. Igrač utakmice: Darko Jovandić.

BUDUĆNOST: Medić 7, Vasiljević 8, Grujić 9, Ivanović 6, Aranitović 7, Vidić 7 (Nikola Kovačević),  Kozić 6 , (Nemanja Kovačević), Jovandić 10, Korać 7, Bogić 8 (Lukin 7), Stojičić 7.

KIKINDA 1909:  M. Vukobrat 8,  Pašić 7, Knežević 7, Ilić 8, Utržan 6. Ćirić 6 (D. Vukobrat), Kresoja 7, Krasin 6, Đukić 7, Babić 6, Kenjalo 7. 


OFK Vršac 3 : 0 Sloga
ŽAK 0 : 2 Proleter
Vojvodina 1928 2 : 0 Jedinstvo (NB)
Jedinstvo (BK) 1 : 1 Sloboda (NK)
Kozara 6 : 0 Begej
Budućnost 1 : 1 Kikinda 1909
Radnički (K) 4 : 1 Polet
Radnički (S) 1 : 2 Mladost (O)
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Vršac 16 11 3 2 36
2 Kikinda 1909 16 10 4 2 34
3 Kozara 16 9 4 3 31
4 Sloboda (NK) 16 8 4 4 28
5 Vojvodina 1928 16 8 3 5 27
6 Mladost (O) 16 7 4 5 25
7 Jedinstvo (BK) 16 7 3 6 24
8 Budućnost 16 7 3 6 24
9 Proleter (-1) 16 6 3 7 20
10 Sloga 16 6 1 9 19
11 Radnički (K) 16 5 3 8 18
12 Begej 16 5 3 8 18
13 ŽAK 16 5 2 9 17
14 Jedinstvo (NB) 16 5 2 9 17
15 Radnički (S) 16 3 5 8 14
16 Polet 16 2 1 13 7