XS
SM
MD
LG
02.04.2011 Ljubinko Spasojević

Počele pripreme za Evropsko prvenstvo za juniore i seniore do 23 godine u kajaku i kanuu na divljim vodama

Prva reprezentacija koja je stigla u Banjaluku na pripreme za Evropsko prvenstvo za juniore i seniore do 23 godine u kajaku i kanuu na divljim vodama 'Banjaluka – Vrbas 2011' koje će se od 07. do 17. jula održati u Banjaluci je reprezentacija Slovačke. Kajakaši i kanuisti iz Slovačke su po prvi put u Banjaluci. Na Vrbas je došlo 23 takmičara kaže trener Slovačke reprezentacije Zdeno Kus.

- Ugodno sam iznenađen prirodnom stazom ovdje u kanjonu Tijesno. Jako mi je drago što se kajak slalom vraća na prirodne staze i što nije više u vještačkim kanalima i na vještačkim stazama kao što vozilo u protekloj deceniji. Trebalo bi staviti još više trening kapija kako bi imali više opcija za treninge pošto u toku treninga volimo da imamo više opcija izmještanjem kapija, a i kako bi ostale ekipe koje budu dolazile u Banjaluku mogle što više da rade. Ubijeđen sam da će Evropsko prvenstvo u julu mjesecu biti dobro organizovano i da će sve proteći kako treba -  ističe Kus.

Slovaci očekuju dobar plasman na predstojećem Evropskom prvenstvu na Vrbasu. Baš zato su i došli već sada kako bi upoznali rijeku i uslove na stazi.

“Očekujemo najmanje dvije medalje. Tim je doduše dosta podmlađen, jer je dosta takmičara prešlo u seniorsku konkurenciju. Nadamo se da će veliki broj naših čamaca ući u finale ali sa dvije medalje bi bili jako zadovoljni” dodaje trener Slovačke reprezentacije.

Patrik Gajarsky, kanuista iz Slovačke, evropski je šampion iz 2009 godine. Kajak sportom bavi se od svoje 5. godine, a sa 14 prešao je u kanu disciplinu. Uslovima na stazi u kanjonu Tijesno je prezadovoljan.

- Ova staza se bitno razlikuje od staza na kojima sam do sada veslao. Sjajno je to što se slalom ponovo vraća na pririodne staze, a ova staza na Vrbasu je odlična- kaže Gajarsky

U K.K.K. “Vrbas”, organizatoru predstojećeg prvenstva prezadovoljni su reakcijama Slovaka na uslove na stazi. Dobar dio posla u organizacionom smislu je već odrađen i Banjaluka je već sada spremna za organizaciju prvenstva, kaže Nikola Stanković, direktor Prvenstva.

- Što se tiče ovoga do sada urađenog mogu samo da se pohvalim da je sve na najvišem nivou. Staza je sada postavljena za trening, a Slovaci koji su inače jako zahtjevni pošto su uspješna nacija u kajak sportu su prezadovoljni sa stazom. Sve teče prema planu tako da mislim da neće biti nekih većih problema u samoj organizaciji. Najveći problem bi nam mogao biti nedovoljan broj smještajnih kapaciteta u samom gradu - dodaje Stanković.

Prvenstvo za junire i seniore do 23 godine u kajaku i kanuu na divljim vodama 'Banjaluka – Vrbas 2011' biće održano polovinom jula u kanjonu Tijesno a očekuje se dolazak preko 1000 učesnika iz gotovo svih evropskih zemalja.