XS
SM
MD
LG

Pobeda Novog Pazara u poslednjoj sekundi!

Ne  ljudi, vi, što vas je skoro hiljadu bilo u Hali Kej, ne treba tugovati, ne treba biti razočaran zbog poraza. Treba biti ponosan! Na našeg Marka i naše momke!!!

Da treba biti ponosan na one momke što brane naše boje i što ih je iz utakmice u utakmicu sve manje i što ih je iz utakmice u utakmicu sve više s po vredama, nezalečenim, izmučeni , bolesni…  Leče se i igraju, stalno igraju…

U ovom klubu, posle Marka Spasića najviše posla ima njegov prezimenjak Jovan Spasić fizioterapeut. Nema večeri kada se nečije povrede ne leče, nema dana da neko nije na terapiji.

Ovo sam morao da kažem. Nismo mi negde daleko s planine sišli u Pirot da gledamo igru na dva koša niti smo ,,pali s duda"!

Nama koji volimo sve što je pirotsko, i do neba ne samo poštujemo ove mladiće,  već im se divimo, vrednujemo njihovu ogromnu snagu, energiju, želju, volju , ljubav… Mi smo ih u svemu razumeli. Radovali smo se svakoj njihovoj pobedi, mada samo oni znaju s koliko bola, teških  nogu i ruku su igrali mečeve. Večeras je Novi Pazar zasluženo pobedio!!!!

Košarka je egzaktna ,,nauka". U košarci je sve jasno kada se pogledaju brojke i pogleda ime igrača i sve se kao na skeneru vidi. I ko je koliko igrao, pogodio za jedan, dva tri, imao skokova u odbrani i napadu, faulova, uspešnih napada. Tu nema laži. Postoje samo oni koji znaju i mogu i oni drugi, kojima ruke zadrhte onda kada snaga izdaje, a takodje znaju! Oni treći nam nisu tema!

Nema trenera na svetu koji može sedam igrača da ima u rotaciji, nema trenera koji mora da Djonlića, Rašića, Pendića, kao u Smederevu na primer, prosto natera, jer bez njih ne može, da svoje zdravlje ,,uništavaju,, igrajući 40 minuta! Četrdeset minuta.! S ponekim tajm autom da se obrišu peškirom i popiju malo vode.

Da li možete da budete u njihovoj  koži?

Evo večeraš njihovih  brojki. Pirot je igrao sa Radulovićem  27 min. Djonlićem 33,  Rašićem bez 56 sekundi 39 minuta, Pendićem 36 min.  Ljubenkovićem 20 minuta, Matovićem  još uvek povredjenim  33 minuta i Stojanovićem, koji radi u sve tri smene u Tigru, igrao je  21. minut. Minut ipo ušao je mali Vladimir Stefanović. Dakle sedam igrača. Heroja dodajem namerno!

I zašto sam sve ovo napisao! Da bih pravdao poraz Pirota!? Apsolutno ne! Da bih pravdao ove momke jer su zajedno s navijačima ,,poginuli,, u želji da osvoje bodove.  Apsolutno NE!

Ali, u sportu se prečesto ne može, kad otkaže telo, kad ruka od umora ne sluša, kada koncentracija pada… Tada se sve ruši i očaj obuzima duše..

 U ekipi  Novog Pazara, koja je pravljena ,,kupovana,, da bude na vrhu, poznati trener Boško Djokić racionalisao je sa devet zdravih igrača. I šta se desilo, što je nastavak moje uvodne priče!?

U poslednjem minutu , neumorni Raške koji je do tada postigao pet trojki, napisao sam koliko je igrao, umornom rukom promašio je trojku kod rezultata 79:79 na 14 sekundi pre kraja.  U napadu gostiju, Sanel Mukanović, koji je na terenu proveo 28. minuta, u poslednjoj sekundi pogodio je za pobedu. Mukanović je inače pogodio 3 trojke, Raške dve više…

I da li je sve jasno. Nadam se da jeste! Očekujete od mene i treći deo ove priče!

Košarkaši Pirota nesumnjivo su najbolja pirotska ekipa. Tokom prelaznog roka, mada je na Skupštini rečeno, ako se ukaže prilika, borićemo se za prvo mesto, kada se osetilo da se prilika ukazuje, rukovodstvo se ,,vrtelo u krug,, da dovede, ne neće, dovešće malog Ristića, on čekao  nestrpljivo, ne neće. Palančani ne daju! A koji dan ranije, moglo je!

 Politika, mi bi da se borimo za visok plasman, ali kada bi moglo bez mnogo para, kada bi moglo da ovi koji su ovde igraju stalno, da se ,,upregnu,, i retko kada s kratkim odmorom stalno pobedjuju.

Gopodo draga neće. I laiku je jasno da su uzrok povreda ovih momaka , umor, iscrpljenost, stalna ,,igra na žici,, i želja svih nas, pritisak , da pobedjuju, da pobedjuju. Borko je otišao u Španiju, Bojan  na skijanje, mali Dimitrije, koji je mogao  da odigra povredio se . Ostali mladi nedorasli. Večeras sam čak i decu video na klupi. Da izgledamo kao tim! Za slikanje!!!  A kada se sve ,,razgoli,, ostanu Dzoni, Gordan, Raške, Penda, Ljubenković, Martin i nedovoljno utrenirani Skansi i… Nema više!  Da i Marko! I svi vi na tribinama! Dakle, zbog svega što sam napisao, zbog čega će neki reagovati, potpuno je jasno što smo tužni izašli iz Hale i ostavili Sanela da likuje i  još jednom pobednički sa svojom družinom, (zasluženo naravno) napusti Pirot.

A da su na vreme donošene očekivane odluke, Boško Djokić, njegov kapiten Mukanović i ostali, ne bi imali priliku za radovanje. Ovako, čast i čest!  I na kraju, ovoj priči dodajem jedan detalj s razlogom. Jedan od ovih divnih momaka, Dule Filipović, koji je otišao na Sanelov poziv u Novi Pazar, večeras je pokazao dostojanstvo, čestitost, ponašanje bez likovanja i sličnih. Duletu, kao igraču koga će Pirot poštovati , Ivan Pendić kapiten, pre meča poklonio je dres koji njegovi drugovi i dalje s mukom natapaju!

Eto, toliko! Znam da ovo nije izveštaj sa utakmice. I znam da niko od mojih kolega nikada neće saopštiti svoj stav, ako ga ima! Morao sam ovo da uradim. Jer osećam da je ostalo premalo reči da  pišem o ovim momcima.Obuzima me neko posebno osećanje i  (ne) raspoloženje. Počinjem  da s ljudske, ne sportske strane , razumem njihovu dušu.  Pitaću se , zašto da ne , da li i humanosti ima prema njima kada su ih ovako ostavili da rone svoje zdravlje! I do kada tako, gospodo draga!  Da li se pitate koliko oni zaista mogu!!!???

Druga liga 16.kolo: Pirot : KK Pirot- Novi Pazar  79:81 (27:30, 15:20, 19:14, 118:27)

Pirot: G. Radulović 9  1 tr, Đonlić 17  3 tr. , B. Đorđević, Stefanović, Vuk Vasić,Žarko .Živić  Rašić 14  5 tr. , Pendić 14  2 tr. indeks 26, Dušan Manojlović, Ljubenković 5  1 tr, Matović  10 2 tr. , Stojanović   5  1tr.


17 .kolo Druga liga
Napredak Bosphorus 78 : 84 Sloboda
Proleter Naftagas 91 : 68 Smederevo 1953
Pirot 79 : 81 Novi Pazar
Mladost (SP) 93 : 63 Plana
Akademik 74 : 80 Klik
Kolubara LA 2003 89 : 74 Konstantin
Žarkovo 98 : 70 Zdravlje Leskovac
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Sloboda 17 16 1 33
2 Mladost (SP) 17 13 4 30
3 Novi Pazar 17 12 5 29
4 Pirot 17 10 7 27
5 Proleter Naftagas 17 10 7 27
6 Klik 17 10 7 27
7 Žarkovo 17 9 8 26
8 Napredak Bosphorus 17 8 9 25
9 Zdravlje Leskovac 17 8 9 25
10 Plana 17 8 9 25
11 Kolubara LA 2003 17 7 10 24
12 Akademik 17 5 12 22
13 Konstantin 17 3 14 20
14 Smederevo 1953 17 0 17 17