XS
SM
MD
LG

Potpisani ugovori o stipedijama između Ministarstva omladine i sporta Srbije i stipendista iz granskih sportskih saveza

Ugovori između Ministarstva omladine i sporta Srbije i stipendista iz granskih sportskih saveza potpisani su na svečan način  u sredu 16. marta. Sa ministrom omladine i sporta Srbije Snežanom Samradžić Marković, simbolično su, u ime svih granskih sportskih saveza, ugovor potpisali predsednik Karate saveza Srbije Slavoljub Piper i svetski šampion u karateu Dejan Umičević. Ukupno je ove godine na listi stipednista 265 sportista iz 44 granska saveza. Zaslužni sportisti primaju po 59.000 dinara, sportisti međunarodnog razreda po 39.000 a sportisti saveznog razreda po 27.000 dinara. Granski savezi iz prve kategorije sportova imaju prvo na 15 stipendista, iz druge kategorije na deset, iz treće na pet i iz četvrte na tri stipendije. Sportista nacionalnog razreda može da prima stipendiju od 15. do 24. godine starosti, a međunarodnog do 30 godina starosti.
- Čestitam stipendistima i njihovim savezima, stipendije su potvrda i vrhunskih rezultata koji su srpski sportisti postigli prošle godine i koji su jedno od merila za kategorizaciju sportova – istakla je u uvodnoj reči Snežana Samrdžić Marković, ministar omldine i sporta Srbije. – Novim pravilnikom o stipendiranju uslovili smo da svi stipendisti moraju na pregled i testiranje jednom godišnje u Republički zavod za sport u Košutnjaku, da moraju najmanje dva puta godišnje da prisustvuju seminarima o sprečavnju dopinga u sportu i da učenici koji primaju stipendiju moraju da budu najmanje sa vrlo dobrim uspehom u školki. Na ovome sam posebno insistirala, jer smatram da je obrazovanje veoma važno i da kada jednom sportsta završi karijeru, mora da ima budućnost i na profesionalnom polju.

Svi sportisti koji su prisutvovali potpisivanju, pratili su, potom, i seminar koji je organizovala Anti doping agencija Srbije o sprečavnju dopingovanja u sportu.
- Ne smemo da dozvolimo da naši sportisti budu neobavešteni i da iz neznanja naprave grešku koja zauvek može da im uništi karijeru – naglasila je Snežana Samardžić Marković.- Na ovakvim seminarima upoznaće se sa listom nedozvoljenih preparata, kao i o štetnosti korišćenja dopinga po zdravlje, ali i o našem stavu, koji je i stav države, da moramo da se najoštrije svim zakonskim sredstvima borimo protiv dopingovanja  i da rigorozno kažnjavamo prekršioce. Jedan deo predavanja posvećen je i veoma važnim oblastima a to su dopunska ishrana  i korišćenje sredstava za oporavak.

Svečanosti je prisustvovo i generalni sekretar Sprotskog saveza Srbije dr Dane Korica, kao i predsednici i generalni sekretari granskih sportskih saveza, ugledni treneri i sportski radnici.