XS
SM
MD
LG

Kuglanje: N.KISS(HUN) pobednik GOLDEN MASTERS STARS-BEČEJ 2011

NORBERT KISS(HUN) POBEDNIK GOLDEN MASTERS STARS-BECEJ 2011

U Beceju je u nedelju,06.03.2011 bio praznik kuglanja. Svetska elita, trenutno njabolji pojedinci sveta koju su osvajali zlatne medalje na svetskim prvenstvima ili kupovima, priredili su u prepunoj  novo otvorenoj Becejskoj kuglani „ Sport caffea“ užitak za sladoskusce kuglanja.

Turnir GOLDEN MASTERS STARS-BECEJ 2011  je zapoceo u 09.00 casova sprintom, koji su otvorili Branko Manev (MKD), protiv Vilmoša Zavarka(SRB). A u finalu sprinta Laszla Feher je pobedio Mušanica za 1 cunj, uz napomenu da je Mario Mušanic imao sve u svojim rukama, ali je promašio predzadnji hitac na zadnju desnu damu (cunj broj 8). 

Predsednik SO Becej Knezi Peter je svecano otvorio kuglanu  „Sport caffe“ u 14.00 sati da bi nakon toga, turnir bio nastavljen nastupom nada Srpskog kuglanja kadeta; Hermine Lukac, Norberta Ernješi , Cabe Zavaraka i Milane Pavlic. Najbolji rezultat je ostvarila Hermina Lukac oborivši 577 cunjeva.

Zlatne svetske zvezde su opravdali renome koji uživaju u  Svetu.. Svojim igrama i rezultatima na ovoj kuglani, su dokazali, zašto su bili  ili  jesu, najbolji na svetu. Igralo  se u cetri bloka po 4 igraca i svaki je bio zanimljiv po sebi na zadovoljtvo prepunog gledališta. Sjajan duel prvog bloka se vodio izmedju Branka Maneva (MAK) i Jana Jasenskog (SVK), koji  je Jasenski završio u svoju korist sa 638,a Manev 623 oborena cunja. U drugom bloku Kakuk Levente je dominirao impozantnim, brzim i jakim hicem  (48.5km/h) tj. igrom u svakom setu i postavio domaci zadatak ostalim takmicarima, srušivši 652 cunja. Ispostavilo se kasnije, dovoljno tek za 3 mesto. Treci blok je bio jako dinamican i neizvestan do kraja. Do zadnjeg bacanja se nije znalo ko ce biti bolji, naš Danijel Tepša ili Norbert Kiss(HUN).Presudila je jedna kugla,jedan hitac? Tepša je imao vezanu poziciji i nije uspeo da je "skine" i ubaci u pune,(do duše, imao je i 2 promašaja u 2  setu), što je dovelo do toga da Kiss sa 660 pobedi, a Tepša je ostao na 654 cunja.

Becejska publika i ljubitelji kuglanja iz ostalih krajeva Vojvodine i Srbije, koji su ispunili kuglanu do poslednjeg centimetra, ocekivali su  u zadnjem bloku od svog sugradanina, najboljeg Evropskog i Svetskog igraca Vilmoš Zavarka ( koji posle toliko godina nastupio u svom rodnom gradu), da prestigne Kissa i osvoji turnir? Navijali su gromoglasno i radovali se svakoj kugli, posebno oborenim  „devetkama, li danas,na žalost svih,Vili nije uspeo. Umor i ostali faktori (i sam je radio na organizaciji turnira) su ga sprecili, te je oborio 641 cunj i osvojio 4 mesto .

Dakle, rekord kuglane je postavio i najbolji igrac na turniru  bio je

I mesto - NORBERT KISS   (HUN) 660 oborenih cunjeva i osvojio I nagradu 1.000e i pehar

II mesto -  DANIJEL TEPŠA   (SRB)  654 oborenih cunjeva i osvojio II nagradu 500e i pehar

II mesto -  KAKUK LEVENTE (HUN) 652 oborenih cunjeva i osvojio III nagradu 1000e i pehar

IV mesto - VILMOŠ ZAVARKO  (SRB) 641 oborenih cunjeva i osvojio 400 eura


najbolja trojica na turniru.

Igraci su bili podeljeni u dve ekipe i to; „Zlatne zvezde“ sa trenerom Aleksandrom Apostoloskim selektorom Makedonije   i „Slabo divanim madarski“ sa trenesrom Ferenc Karsai iz Madarske.

Pobedila je ekipa „Slabo divanim madarski“ koja je oborila 4.964 cunja (Manev 623, Jasenski 638,Pašijak 612, Tepša 654, Mušanic 620, Kotiza 600, Benedik 612, Ceh 587).

Ekipa „Zlatne zvezde“ oborila je 4.919 cunja ( R. Ernješi 591, Sel 604, Kakuk 652, L. Karšai 636, T. Kiš 660, N. Kiš 561, Zavarko 641).

Ovom treba dodati, sjajnu organizaciju turnira koju je osmislio i priveo kraju,ko drugi,nego neumorni Zdenko Pavlic, inace legenda Srpskog kuglanja, bivši svetski rekorder i dvostruki prvaka sveta.Po ko zna koji put je dokazao da ovakve turnire u Srbiji,a i šire može organizovati samo on ili ljudi koji znaju sve o kuglanju i oko kuglanja.Dovesti ovakvu kuglašku elitu,na jedno mesto i prirediti ovakav turnir,ne može svako? Svaka cast!!!

SO Becej godinama podržava kuglanje, kako bi gradani Beceja mogli da se bave ovim sportom i rekreiraju. Tako su, napokon ovom investicijom dobili tehnološki najsavremeniju kuglanu „VILATI“ Madarskogproizvodaca, na preuredenom prostoru bivše kuglane u zgradi Narodnog doma. Time ce najbolji igraš sveta Vilmoš Zavarako moci da nesmetano trenira kod kuce,a do sada je bio primoran da to radi po raznim mestima Vojvodine. Kako je predsednik SO Knezi Peter nagovestio prilikom otvaranja kuglane, uskoro bi sa radom trebala poceti škola kuglanja, kako bi deca zavolela i osetila duh kuglanja, pored ostalog, a ostali kuglaši, rekreativci i profi kuglaši su napokon dobili svoj dom.

 


Nova VILATI kuglana Becej

 ucesnici turnira