XS
SM
MD
LG
07.03.2011 Ž. Radivojević

Sportsko-kulturna manifestacija u Sremskim Mihaljevcima: Seoskim učiteljima u čast

Sremski Mihaljevci, tipično sremsko selo, „jedinstveni je primer“ u svetu po organizaciji Memorijalnog šahovskog turnira „Seoski učitelji“. Na najbolji način čuvaju sećanje na učitelje Ivana Zorana Rankovića i Dušana Joksimovića, vršnjake i po rodjenju (1952) i po smrti: Ivan je umro 6. marta 1985, a Dušan 4. avgusta iste godine. Kolege, kumovi i „ljuti šahovski rivali!“ Njihovi poznanici su govorili da je Dušan, „sudnjeg dana“, otišao kod kuma, na groblje, da „prostudiraju jednu partiju“. To je i učinio. Posle „analize“ Dušan se vratio kući i umro! U spomen na njih, Ivica Ranković je, uz pomoć velikog broja prijatelja i sponzora, pokrenuo turnir „Seoski učitelji“, koji je ove godine doživeo VI izdanje. S  obzirom da se turnir uvek organizuje pred 8. mart, „posebnu draž“ turniru daju i žene izložbama ručnih radova i domaćih kolača. Neizostavni gosti su i pesnici i recitatori: Radivoj Prokopljević, Gordana Jovanović Šarić, Ana Burić, Zorica Devrnja, Veljko Grujić i Rale Damjanović.
- Imamo Kobasicijade, Slaninijade, Kupusijade i svakojake „jade“ - istakao je, izmedju ostalog, poznati recitator Rale Damjanović, redovan učesnik Memorijala - Sremski Mihaljevci su poznati u svetu po jedinstvenoj manifestaciji, u kojoj učestvuju šahisti, pesnici, racitatori.  Ovde se na najbolji način primenjuje šahovsko geslo: „Gens una sumus!“ (Svi smo jednog roda).

Na VI Memorijalnom turniru učestvovalo je 18 šahista iz Pančeva, Sremskih Mihaljevaca, Beograda, Surčina, Prhova, Pećinaca, Donjeg Tovarnika i Šimanovaca. Igralo se po Švajcarskom sistemu (7 kola). Pobedio je Nenad Stojković sa 6,5 poena, ispred Slobodana Zorića 5,5 Mladena Pešterca, Božidara Jovanovića i Živka Cvetkovića po 4,5 Ante Nikolića, Dušana Miloševića, Lazara Babića i Slaviše Spasića po 4, Dejana Jovanovića 3,5  Nedeljka Rankovića i Saše Jocića po 3, Vladimira Šarića, Save Kostića i Radovana Vasića po 2,5 Ivice Najića i Zorana Petkovića po 1 i Živka Petrovića pola poena. Najlepše kolače napravila je Marija Ranković iz Sremskih Mihaljevaca, a ručni rad Jovanka Devrnja iz Karlovčića.