XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Delegacija Kuglaškog saveza Srbije posetila redakciju lista „Vesti“

BEOGRAD, 18. januar (Info centar).- Delegacija Kuglaškog saveza Srbije posetila je beogradsku redakciju lista „Vesti“, jedine srpske novine za dijasporu, koja se čita u Evropi, Severnoj Americi i Australiji!

Goste su pozdravili predsednik Kompanije „NIDDA verlag“ koja izdaje list „Vesti“Dušan Vidaković, direktor komanije Aleksandar Vidaković, glavni i odgovorni urednik Dragoslav Vučić i Dragan Nikodijević urednik sportske rubrike.

Predsednik Kuglaškog saveza Srbije Uroš Dragojlović, generalni sekretar Vojko Pavlović, član UO KS Beograda Darko Bjelobrk i predsednik Komisije za informisalje KSS Branimir Vasić, upoznali su domaćine sa rezultatima srpskih kuglaša i kuglašica, koji su lane na kadetskom Svetskom kupu, ekipnom i pojedinačnom juniorskom Šampionatu sveta i pojedinačnom seniorskom Prvenstvu sveta u istarskom Novigradu osvojili 16 medalja, od toga sedam zlatnih, dok je Srbija bila najbolja u bodovanju za prestižni Kup nacija i u juniorskoj i u seniorskoj konkurenciji!

- Srpske kuglaše i kuglašice, koji su u neolimpijskim sportovima među najuspešnijim u Srbiji prošle godine, čekaju dva veoma važna takmičenja u Nemačkoj ove godine – pojedinačni Svetski kup za seniore i juniore od 9. do 12. februara u Štraubingu i tri izuzetno značajna takmičenja od 12. do 27. maja u Detenhamu - pojedinačni pionirski Svetski kup, ekipno i pojedinačno kadetsko Prvenstvo sveta i seniorski ekipni Šampionat sveta gde muška selekcija Srbije brani titulu iz Zalaegersega 2015. – istakao je Uroš Dragojlović.- Zato smo i došli u redakciju „Vesti“ koje čitaju naši ljudi u dijaspori, da zamolimo za podršku u predstavljanju i naših uspeha, ali i da nam pomognu da uz srpske kuglaše i kugalašice na ovim takmičenjima bude što više naših navijača koji žive i rade u Nemačkoj.

„Vesti“ izuzetnu pažnju posvećuju događajima u sportu i pomno prate srpske sportiste na svim meridijanima, a glavni urednik Dragoslav Vučić je posebno naglasio ulogu sportista čiji uspesi ujedinjuju i raduju Srbe u dijaspori.

- Pratimo na stranicama našeg lista mnogo događaja iz kuglanja, posebno u Nemačkoj gde ima dosta klubova naših radnika i znamo koliko je ovaj sport popularan, ali i uspešan. Zabeležili smo i sve što se događalo lane na Prvenstvu sveta u Novigradu i sjajni rezultati kuglaša su imali i lepog odjeka među srpskim navijačima u dijaspori – podvukao je Dragoslav Vučić.- Podržaćemo kuglaške selekcije Srbija na ova dva velika takmičenja i pozvati navijače da dođu i da ih bodre u Špajherzdorfu i Detenhajmu. Kuglanje ima Vilmoša Zavarka najboljeg igrača sveta, koji je u tom sportu ono što je Đoković u tenisu i magnet je za sve ljubitelje sporta.

Domaćini su upoznati i sa sastavima srpskih selekcija za Svetski kup u Štraubingu. Selektor seniora Miloš Ponjavić odlučio je da igraju najbolji kuglaša sveta Vilmoš Zavarko (Sport, Podbrezova) i reprezentativac Beograda Miloš Simijonović, nekadašnji juniorski vicešampion sveta – pojedinačno i u tandemima.

Dragan Fatović, selektor seniorki izabrao je trenutno najbolju srpsku kuglašicu Jasminu Anđelković (Alimenta, Novi Sad) učesnicu osmine finala na SP u istarskom Novigradu prošle godine i bronzanu u miksu sa Baranjem sa SP 2014.

Selektor juniorske muške reprezentacije, četvorostrukih uzastopnih šampiona sveta Vojko Pavlović odlučio se za trostrukog junorskog prvaka sveta iz Novigrada prošle godine Roberta Ernješija i osvajača sedam seniorskih i juniorskih medalja na istom šampionatu Igora Kovačića (obojica Segedin).

Julujana Vukadinović, selektor juniorki, opredelila se za bronzanu sa kadetskog Svetskog kupa prošle godine u Novigradu i zvaničnu dvostruku šampionku Srbije za juniorke Kristinu Ljubenković (Singidunum, Beograd) i dvostruku vicešampionki Srbrije Maju Đukić (Radnički, Novi Sad).

Na poslednjem Svetskom kupu 2015. u Hiršauu u Nemačkoj, srpsko kuglanje postiglo je veliki uspeh osvajanjem tri medalje – srebra i dve bronze. Seniorsko srebro pripalo je Vilmošu Zavarku, dok su juniorske bronze osvojili Maja Đukić i Robert Ernješi.

U kombinaciji za Kup nacija (sabiraju se najbolji rezultati kuglašice i kuglaša) u juniorskoj konkurenciji Srbija je bila prva ispred Nemačke i Austrije, dok je kod seniora zauzela treće mesto iza Mađarske i Hrvatske.