XS
SM
MD
LG

Liga za šampiona i Liga za opstanak

Premijer liga BiH od naredne sezone mijenja format takmičenja, a umjesto dosadašnjih 16 klubova, ligu će naredne sezone igrati njih 12.

Zahvaljujući ovoj promjeni, bilo je potrebno promijeniti i način odigravanja utakmica, s obzirom da bi odigravanje po dvije međusobne utakmice između svih klubova u ligi donijelo svega 22 utakmice. Stoga je savez tražio od klubova da se očituju o tome kakav žele sistem takmičenja.

Osam klubova je željelo trokružni sistem takmičenja, četiri kluba su bila za sistem sa ligom za prvaka i ligom za opstanak, a savez je ipak prihvatio stav manjine. Iako je veći broj klubova bio zainteresovan za trokružni sistem odigravanja utakmica, sistem je prirodniji sa ligom za prvaka i ligom za opstanak, tako da je u krovnoj kući našeg fudbala ipak odlučeno da se ovaj sistem primijeni u narednoj sezoni.

Klubovi će tako prije svega odigrati 22 kola, nakon čega će, bez polovljenja bodova ili bilo kakvih sličnih promjena, prvih šest timova odigrati međusobno još deset kola koja će donijeti prvaka, dok će donja polovina tabele igrati ligu za opstanak po istom principu, gdje će dva kluba na kraju sezone ispasti iz lige.

 

Premijer liga BiH, logo