XS
SM
MD
LG

Streličarstvo: Popović pobedio svetskog i evropskog prvaka i osvetlao obraz u Šervudskoj šumi

NOTINGEM, 1. jun (Info centar).- Notingem u Engleskoj, grad legendarnog majstora luka i strele Robina Huda, bio je domaćin streličarskog Šampionata Evrope i olimpijskog kvalifikacionog turnira olimpik stilom i jedini srpski prdstavnik Luka Popović iz beogradskog Elit arčerija osvetlao je obraz!

U konkurenciji 95 strelčara koji su se borili za olimpijske vize, zauzeo je visoko četvrto mesto i bio “prvi ispod crte” u borbi za olimpijsku vizu. Avionsku kartu za Brazil obezbedila su prva trojica Gazoz Mete (Turska), Pipo Samuli (Finska) i Britanac Patrik Hjuston. Ovo je jedan od najvećih uspeha srpskog streličarstva u ovoj disciplini u poslednje vreme, jer se ne pamti da je na nekom jakom turniru neki srpski strreličar pobedio u pet raspucavanja!

- U sportu je važna i sreća, ovoga puta nije bila na našoj strani – kaže Svetlana Popović, njegov trener.- U prvom meču pobedio je sa 6:4 Alekseja Kopnina iz Azerbejdžana. Drugi meč je dobio sa 7:3, protivnik je bio Ben Adrianson iz Belgije.U trećem i četvrtom meču je slavio na “zlatnu strelu” i to protiv dva izuzetna protivnika. Sa 6:5 savladao je svetskog šampiona i ovogodišnjeg prvaka Evrope iz Notingema Francuza Žan Šarla Valadona i sjajnog takmičara iz Mađarske Arpada Bandu. U petom meču je slavio sa 6:2 protiv El Helali Mimisa sa Kipra i na kraju u šestom meču za bronzanu medalju i vizu za Rio izgubio je sa 6:4 u veoma tvrdom nadmetanju pred domaćom publikom i navijačima od Patrika Hjustona iz Velike Britanije.

Vreme nije išlo na ruku takmičarima jer je na Evropskom prvenstvu Popović bio 57. i izgubio je na “zlatnu strelu” u prvim eliminacijama od Ukrajinca Makareviča. U olimpijskim kvalifikacijama Popović je bio 33. sa 634 kruga, najbolji rezultat imao je Francuz Valadon 671 krug. Kasnije u raspucavanju dokazao je visoku, svetsku, klasu: pobedio je svetskog i evropskog šampiona, petog na rang listi Valadona, 84. na listi Bandu, 107. na listi Adriansena, 147. Mimisa i izgubio od 34. na listi Britanca Hjustona. Popović je trenutno 104. na svetskoj rang listi!

- Međutim, Rio je još uvek dostupan. Od 11. do 20. juna na Svetskom kupu u Antaliji u Turskoj deli se još nekoliko ekipnih i pojedinačnih kvota. Ukoliko bi se ekipe Turske, Velike Britanije ili Finske izborile za ekipnu kvotu, automatski individualnu kvotu dobija prvi ispod crte a to je Luka Popović – objasnila je Svetlana Popvić.- U Antaliji će Srbija imati i ekipu, pripremamo se intenzivno i nadamo se dobrim vestima.

Na Kongresu Vorld arčerija u Notingemu bio je i Dragan Svilanović predsednik Streličarskog saveza Srbije.

Popović, najbolji srpski streličar olimpik stilom, pre polaske u Notingem je oborio u kvalifikacijama na turniru BKS državni rekord u disciplini 2 puta 70 metara na otvorenom od 654 kruga. I stari rekord bio je u njegovom vlasništvu od 652 kruga i ispucao ga je na turniru u Mađarskoj prošle godine.

Sekretarijat za sport i omladinu Beograda izdvojio je sredstva da Luka Popović kupi dva kompleta novih strela za Prvenstvo Evrope i olimpijske kvalifikacije na čemu se posebno zahvalila Svelana Popović, koja je morala sama do bezbedi novac za put i izuzetno skup boravak u Notingemu.

Posle ovih sjajnih rezuktata u Notingemu, Popović je na putu da donese srpskom streličarstvu dugo čekanu olimpijsku vizu. Sa prostora bivše Jugoslavije na Olimpijskim igrama učestvovala su samo dvojica streličara: Postružnik 1976. u Minhenu i Matković 1980. u Moskvi.