XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Vilmoš Zavarko i Robert Ernješi šampioni sveta!

Fantastično veče u dvorani Zamet u Rijeci na 15. juniorskom Šampionatu sveta za srpske kuglaše: Vilmoš Zavarko i Robert Ernješi osvojili su zlatnu medalju u disciplini tandem a Aleksandar Milinković i Miloš Simijonović srebrnu! Dve bronze pripale su Hrvatskoj (Marinović i Čubelić) i Nemačkoj (Satič i Vajs).

U ženskoj konkurenciji slavile su Nemice  (Bise i Kumer) posle zlatnih kugli 15:11, srebro je pripalo Slovakinjama Listoferovoj i Klubertovoj, dok su dve bronze osvojile Rumunke i Mađarice. Finale muškog tandema, discipline koja je prvi put odigrana na Šampionatu sveta u Rijeci, proteklo je u kamernoj atmosferi, a naši kuglašim igrali su bez sekundanata, jer je selektor Pavlović smatrao da ne bi bilo u redu da bilo kome sekundira... Prvi set dobilio su Zavarko i Ernješi 144:136, a drugi Milinković i Simijonović 151:132. Odlučivale su dodatne zlatne kugle i šampioni su odigrali – šampionski: Ernješi osam, a Zavarko devet, na drugoj strani Simijonović pet a Milinković šest, ukupno 17:11!
- Počela je moja dugo priželjkivana operacija osvajanja svih zlatnih medalja na juniorskom šampionatu sveta,ovo mi je poslednja prilika, dogodine sam već senior – rekao je Vilmoš Zavarko. – Imam već dve, u petak igram sprint, a u subotu pojedinačni deo gde mogu da osvojim dve medalje – samo pojednačnu, ali i za kombinaciju gde se sabiraju rezultati ekipnog i pojedinačnog dela. U suštini, najteže je bilo osvojiti ekipno zlato, tu mora da odgiraju svi dobro, a u svim drugim disciplinama, odlučuješ sam i koliko dobro igraš. Zadovoljan sam, očekivao sam finale, ali su mi ulepšali dan protivnici, moji dobri drugari...

Robert Ernješi, koji je na kadetskom Svetskom kupu pre nekoliko dana takođe u Rijeci osvojio zlato, sada ima tri najsjajnija trofeja u kolekciji:
- Imali smo i malih kriza, ali nije bilo predaje i malodušnosti. Učinili smo da se ovo prvenstvo pamti, jer je jedna zemlja osvojila zlato i srebro...

Aleksandar Milinković je u četvrtfinalnom meču protiv Mađara u dodanoj kugli srušio osmicu a polufinalu prtiv Nemaca devetku i bio igrač odluke:
- Malo smo vas uplašili u finalu –zadirkivao je Milinković Zavarka -  Izjednačili smo a to niste očekivali... Da mi se mladi drug nije uplašio, ko zna kako biste prošli.

Zavarko je na to, u šali, odgovorio:
- Koliko ste nas uplašili vidi se po tome kako smo odigrali dodatne kugle: uplašeni i oznojeni Robert Ernješi osam, a ja prestravljeni i zabrinuti  – devetku.

U prvom kolu Vilmoš Zavarko i Robert Ernješi su savladali tandem Makedonije A. Manev – Sokolovski sa 2:0, a u drugom kolu su bili bolji do Italijana Prunstera i Švinbahera .sa 2:0. U ovom bloku igrali su i Hrvati Marinović i Čubelić koji su pobedili Francuze sa 2:0 u setovima ukupno 312 čunjeva što je bolji rezultat od prvog rekorda koji su postavili Zavarko i Ernješi protiv Makedonaca - 307! Aleksandar Milinković i Miloš Simijonović su u prvom kolu bili bolji od tandema Rohotin - Dudas (Rumunija) sa 2:0 (143:141 i 128:122), a u drugom su igrali protiv raspevanih i razdraganih Katalonaca  Alvareza i Melera koji su pobrali simpatije publike eliminisavši u prvom kolu Bosance. Srbi bili su ubedljivi 2:0 (134:127 i 148:125).

Zavarko i Ernješi su u četvrtfinalu pobedili Mekedonce A. Maneva i Memedija sa 2:0 (156:128 i 140:133), dok su Milinković i Simijonović izbacili Mađare Vereša i Kozmu na „zlatne kugle“. Posle 1:1 u setovima, u dve dodatne kugle bilo je 13:12 za srpski tandem..

 U polufinalu, Vilmoš Zavarko i Robert Ernješi bili su bolji od Hrvata Marinovića i Čubelića 2:0 (146:136 i 153:143), dok su Milinković  i Simijonović izbacili Nemce Satiča i Vajsa. Bilo je 1:1 (139:166 i 147:142) a u dodatnim kugalama 16:13 za srpski par.

Na žalost, lepši deo srpske reprezentacije nije odigrao na nivou. U prvom kolu Livia Santo i Marija Gajin su izgubile od Luciferove i Klebertove (Slovačka) posle 1:1 u setovima na „šampionske kugle“ gde je bilo 13:12. Ispale su i Gordana Golušin i Biljana Vujackov od  Nemica Birger i Kleinstik, ali su „skupo prodale kožu“. Posle 1:1 u setovima i dve dodatne serije šampionskih kugli 11:11 i 13:13, u trećoj su Nemice bile bolje 11:9... Treći srpski tandem Jelena Petrović – Isidora Šibul je pobedio u prvom kolu sa 2:0 Slovakinje Diabelkovu i Drabiščakovu, ali su u osmini finala izgubile od Nemica Birger i Kleinstik sa 2:0 (142:116 i 129:123).

U petak 28. maja igraće se miks parovi i selektori su odlučili da to budu Marija Gajin i Aleksandar Milinković. Sastaće se u prvom kolu sa Janom Rackovom i Metelkom (Slovačka). Istog dana igraće se i sprint za muškarce gde Srbija ima samo jedno mesto i dato je Vilmošu Zavarku, dok u ženskoj konkurenciji na staze izlaze Biljana Vujackov i Jelena Petrović. Vujackov će za protivnicu imati Nemicu a Petrovićeva  Makedonku.