XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Strelci na prijemu kod predsednika Srbije Tomislava Nikolića

BEOGRAD, 15. feruar (Info centar).- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić priredio je prijem povodom Dana državnosti, 15. februara kome su prisustvivali, pored velikog broja drugih istaknutih sportista, sportskih radnika i strelci Zorana Arunović, Andrea Arsović, Dragana Todorović, Katarina Biserčić i Damir Mikec, kao i predsednik Streljačkog saveza Srbije Siniša Mašović.

Streljaštvo je sa 22 medalje osvojene u 2015. kao i sedam (od ukupno devet) olimpijskih viza za Rio među najtrofejnijim sportovima u Srbiji. Sa Evropskih igara, Šampionata Evorpe, finala Svetskog kupa, Svetskih kupova i Univerzijade blistaju 12 zlatnih i po pet srebrnih i bronzanih trofeja.

Na prvim Evropskim igrama u Bakuu, strelci su osvojili četiri zlatne medalje – Damir Mikec (dve), Andrea Arsović i Zorana Arunovići bili su najuspešniji sport u srpskoj ekspediciji. Na Šampionatima Evrope, pobedili su miks tim vazdušnom puškom (Andrea Arsović i Milutin Stefanović) i Ivana Maksimović (MK puška), srebro je osvojio Damir Mikec vazdušnim pištoljem, a bronzu muška reprezentacija vazdušnim pištoljem (Mikec, Grgić, Zlatić). Na Prvenstvima Starog kontineta blistao je i srpski podmladak, zlato je osvojila juniorska muška reprezentacija MK puškom trostav (Stevan Jovanović, Miloš Ivanović i Jovan Čičevski ), srebro juniorska ženska reprezentacija MK puškom trostav (Milica Babić, Sanja Vukašinović, Nevena Armuš) i bronzu ženska juniorska reprezentacija vazdušnom puškom (Sanja Vukašinović, Nina Radulović, Milica Babić).

U finalu Svetskog kupa Zorana Arunović je osvojila veliki kristalni globus ISSF za pobedu vazdušnim pištoljem, “bronzani” kristalni globusi pripali su za treća mesta puškom Andrei Arsović i Milutinu Stefanoviću.

Sa Svetskih kupova strelci su doneli šest medalja, četiri zlatne (Andera Arsović, Milutin Stefanović, Damir Mikec i Zorana Arunović) i dve srebrne (Bobana Veličković i Ivana Maksmović), a sa Univerzijade dve - srebo ženska reprezentacija vazdušnom puškom (Maksimović, Todorović, Biserečić) i bronzu Ivana Maksimović (vazdušna puška).

Svečanom prijemu su prisustvovali premijer Aleksandar Vučić, ministri, predstavnici diplomatskog kora, Vojske Srbije, crkvi, kulturnog, sportskog i javnog života.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je, povodom 15. februara, Dana državnosti, odlikovao i 66 pojedinca i institucija, kao i pripadnika Ministarstva obrane i Vojske Srbije. Od sportista “Zlatnom medaljom za zasluge” odlikovan je Dejan Savić selektor vaterpolo reprezentacije Srbije i posthumno legenda košarkaškog sporta proslaveni trener Ranko Žeravica.

Srbija obeležava Dan državnosti, kao podsećanje na Sretenje 1804. kada je podignuta ustanak i počelo oslobađanje od Turaka i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni Ustav Srbije.