XS
SM
MD
LG
27.04.2010 A. Daišević

Gimnazijalac putevima nekadašnjeg Termala

Posle skoro dve decenije Kraljevo će gledati i utakmice odbojkašica u Prvoj ligi Srbije. Nekada su članovi ondašnje Prve "B" lige bile odbojkašice Termala, klub je bio sa sedištem u Mataruškoj Banji, ali je utakmice igrao u kraljevačkoj "kutiji šibica". Sada uvaženi delegat OSS na utakmicama Super i Prve lige Tomislav Radaković tada bio je trener tima koji je uvek bio plasiran u samom vrhu. Termal se ugasio, kao i ženska odbojka u jednom trenutku u gradu na Ibru, ali sa novim milenijumom sve je krenulo iz početka. Pre četiri godine osnovan je Gimnazijalac, klub vezan za kraljevačku Gimnaziju, koji je okupio žensku omladinu sa željom da potvrdi da ovaj kraj je nepresušno vrelo talenata u magičnoj igri na mreži. I nije mnogo trebalo da se potvrdi klasa i kvalitet ovog kluba. Izuzetnom organizacijom, vezujući uz sebe vrlo kvalitetne ljude, radeći planski i strpljivo, OK Gimnazijalac je u sezoni 2007./2008. osvojio prvo mesto u Regionalnoj ligi i izborio plasman u Drugu ligu. Debitanatsku sezonu na drugoligaškom "Zapadu" završio je na odličnom trećem mestu i onda pravi bum. Ove takmičarske sezone popularne "šarmerke" su osvojile prvo mesto u Drugoj ligi "Zapad" i izborile plasmana u Prvu ligu. Izuzetan uspeh ostvaren je mimo svih očekivanja i prognoza, sa vrlo mladim timom uz odličan stručni rad i veliko odricanje.
- Teško je sakriti emocije, sve što sam želela kada smo osnivali Gimnazijalac 2006. godine sada se ostvarilo. Zaista nemam reči kojima bih opisala svoju sreću, ali veliku zahvalnost dugujem pre svega svojim igračicama koje su uložile mnogo da dođemo do ovog rezultata. Iz godine u godinu smo sazrevali, jačali klub na svim nivoima i mogu slobodno da kažem da smo pokazali zrelost za ulazak u viši rang takmičenja. Drago mi je da smo za ove četiri godine skrenuli pažnju javnosti, da smo dobili redovnu publiku bez čije podrške ne bi smo ni stigli do Prve lige - u trenutcima velike sreće zbog ostvarenog uspeha govori Anđelka Tijanić trener OK Gimnazijalac.

Koliko su kraljevačke odbojkašice bile dominantne govori i podatak da su direktnog rivala Takovo Zvezda Helios iz G. Milanovca pobedili oba puta, da su drugi deo sezone odigrali bez poraza i na kraju osvojili 50 bodova.
- Na početku sezone nismo imali baš ovaj cilj, hteli smo da vidimo gde nam je mesto. Posle odigranih devet kola i odličnog plasmana pojačali smo tim, dolazak Biljane Kijanović bio je presudan, stvorila se sjajna atmosfera u svlačionici i na terenu, radilo se udarnički i to je moralo da rezultira. Pobedom protiv Takova u Kraljevu preuzeli smo lidersku poziciju i veliki pritisak, ali smo upravo tada pokazali najveću snagu ovog tima. Uspeh je tim već ako se zna da su u timu koji je izborio ulazak u Prvu ligu samo četiri igračice su punoletne.

Sala ESTŠ "Nikola Tesla" postala je baza, ili bolje rečeno bastion ženske odbojke u Kraljevu. U novom prvoligašu nemaju nameru tu i da stanu.
- Nećemo se zaustaviti na ovome, to je sigurno. Ovaj tim vredi mnogo, ali pokušaćemo u granicama mogućnosti da ga ojačamo. Ne želimo da igramo u Prvoj ligi samo jedno leto, želimo da ostavimo trag, da naš grad bude prepoznatljiv i po Gimnazijalcu, a ne samo Ribnici. Ići ćemo stopama našeg superligaša sa kojim Gimnazijalac ima odličnu saradnju, ali i stopama nekadašnjeg Termala koji je decenimama sinonim za žensku odbojku u gradu na Ibru - zaključuje Anđelka Tijanić trener OK Gimnazijalac iz Kraljeva.

Posle pobede protiv čačanskog Libera u poslednjem kolu nastalo je veliko slavlje koje je do sitnih sati trajalo u restoranu "Sunce",sponzora popularnih "šarmerki". Vredi pomenuti i veliku ulogu Dragana Đorđevića, selektora naše Univerzitetske reprezentacije, koji je učestvovao u osnivanju kluba,a poslednjih meseci aktivan bio i na treninzima novog prvoligaša. Kako se radilo dovoljno govore igre i rezultati kraljevčanki pred kojima je lepa budućnost.


18 .kolo Druga liga
Zlatibor (Č) 3 : 2 Trstenik
Takovo Zvezda Helios 3 : 0 Mali Zvornik
Tajm 0 : 3 Tutin Dalas
Gimnazijalac 3 : 0 Libero
Leposavić 3 : 0 Osečina
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Gimnazijalac 18 16 0 2 50
2 Takovo Zvezda Helios 18 16 0 2 47
3 Libero 18 13 0 5 38
4 Mali Zvornik 18 10 0 8 30
5 Tutin Dalas 18 8 0 10 23
6 Leposavić 18 8 0 10 23
7 Zlatibor (Č) 18 6 0 12 17
8 Tajm 18 6 0 12 16
9 Trstenik 18 4 0 14 16
10 Osečina 18 3 0 15 10