XS
SM
MD
LG
23.03.2010 A. Daišević

Stariji kraljevački prvoligaš završio turbulentnu sezonu

Ligaška sezona našeg elitnog košarkaškog takmičenja je završena. Stariji prvoligaš iz grada na Ibru ostvario je zacrtani cilj, opstanak u eliti veliki je uspeh, pogotovo ako se zna šta se sve dešavalo u klubu sa Ibarskog Keja. Sloga je u sezonu ušla sa jednim potpuno novim timom, bez sigurnog budžeta, sve se svodilo na entuzijazam, kao u doba omladinskih radnih akcija. Tim se stvarao u hodu i gledano po imenima bila je to sjajna kombinacija mladosti i iskustva. Da je u klubu sve funkcionisalo kao što nije ovaj tim je mogao da bude kandidat i za Superligu. Ipak, nije bilo tako. Hronična besparica kočila je aktivnosti Sloge na svakom koraku, krenuli su i porazi i usledio je odlazak trenera Dragana Kostića i tadašnjeg rukovodstva. Uprkos problemima brzo je organizovana i jako dobro pripremljena izborna Skupština, javnost je saznala finansijsku dubiozu, izabrano je novo rukovodstvo, postavljen novi trener. Sloga je na terenu delovala sve bolje, ali su igrači teško podnosili činjenicu da od početka sezone nisu dobili ni jedna dinar. Bilo je teških situacija, par dana se i štrajkovalo, ali su igrači odigrali sve mečeve, pokazali visoku svest, stali iza imena kluba i održali ga tamo gde mu je i mesto. Novo rukovodstvo je u stalnom zasedanju, ulaže se maksimum napora da se odblokiraju decenijama blokirani računi i Sloga izbavi iz krize. Čelnicima sa Ibarskog Keja se može zameriti samo na neočekivanoj smeni trenera Miloša Pejića, koji je kao i igrači veoma zaslužan za ostvareni rezultat. Sve je to urađeno tri kola pre kraja prvenstva,a da ni danas nikome u kraljevačkoj čaršiji nije jasno zašto je do toga došlo. Tek, Sloga je sezonu završila sa Vladimirom Dašićem kao trećim stručnjakom u ovoj sezoni, a pod njegovim rukoovodstvom tim je ostvario pobedu protiv Napretka i doživeo ubedljive poraze u Valjevu i u poslednjem kolu u Beogradu od Radnički Basketa.

- Poslednji meč nije imao takmičarskog značaja. Odigrali smo dva različita poluvremena, u prvom smo bili u egalu i siguran sam da je tako moglo da bude do kraja. Ipak, sasvim razumljivo je trener Dašić u drugih dvadeset minuta šansu pružio momcima koji su manje igrali ove sezone i tu je domaćin ostvario presudnu prednost. Pri tom mi smo u meč ušli bez jedinog plejmejkera Saše Đorđevića i to se osetilo - kaže najiskusniji i najstariji košarkaš Sloge Nikola Razić.

Pogled na statistiku govori da su "beli" završili sezonu sa 12 pobeda i 14 poraza, ali za razliku od prethodne sezone opstanak je obezbeđen par kola pre kraja.

- Ovo je bila neverovatna sezona. Zaista, javnost ne može ni da zamisli šta smo sve prošli, kakve su se drame dešavale, koliko je tu bilo problema, ali sve smo izdržali. Slobodno mogu da kažem da je jedinstvo ekipe, sjajan sklop ovih momaka izneo teret sezone i održao Slogu u eliti. Da se sve ovo dešavalo nekom drugom timu ne verujem da bi završili sezonu, ali ovo je Sloga i sve je moguće. Opstanak je veliki uspeh, bilo je sjajnih utakmica, velikih pobeda, bilo je i teških poraza, ali i nesrećenih. Ne mogu da se otmem utisku da je ovom timu malo nedostajalo i za bolji plasman, ali kada se sve sabere moramo svi biti zadovoljni.

Iskusni košgeter se letos vratio u redove Sloge i dao snažan doprinos ne samo rezultatima već i pozitivnoj atmosferi u ekipi, pokazao se kao pravi lider.

- Normalno je da mi najiskusniji Gambiroža, Dimitrijević i ja budemo lideri, da vodimo ovaj tim. Mladi su se sjajno uklopili, ispratili su nas u svemu, iako im nije bilo lako, jer osim afirmacije ništa drugo nisu mogli da dobiju. Zadovoljan sam svojom ulogom, pogotovo činjenicom da rukovodstvo pokazuje interesovanje da ostanem tu i u narednoj sezoni.

Bilo je trenutaka kada si nagoveštavao i kraj karijere, a sada novi ugovor?

- Smenjivale su se teške, jako teške i dramatične situacije i nije lako ostati miran. U jednom sam trenutku pomislio da je ovo kraj i da mi sve ovo ne treba. Ipak, košarka je moj život, smatram da mogu još dobro da odigram i spreman sam za novi izazov. Voleo bih da to bude u Kraljevu koji je postao moj grad, verujem u ljude koji su sada u Slogi i koji se zaista mnogo trude, ulažu veliku energiju da klub postave na zdrave noge. Moguće je da i u narednoj sezoni nosim beli dres, ali daleko je sada pričati o tome. Videćemo šta će sve biti - zaključuje Nikola Razić najiskusniji košarkaš Sloge.


Mega Vizura 91 : 72 Borac
Ergonom 20 : 0 Novi Sad
Radnički Basket 88 : 64 Sloga
Napredak Rubin 78 : 79 KG 06
Metalac 80 : 66 OKK Beograd
Mašinac 70 : 73 Tamiš Petrohemija
Vojvodina Srbijagas 61 : 67 Proleter Naftagas
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Borac 26 20 6 46
2 Tamiš Petrohemija 26 19 7 45
3 Metalac 26 18 8 44
4 OKK Beograd 26 17 9 43
5 Proleter Naftagas 26 15 11 41
6 Vojvodina Srbijagas 26 15 11 41
7 Novi Sad (-2) 26 15 11 39
8 Mega Vizura 26 13 13 39
9 Napredak Rubin 26 12 14 38
10 Sloga 26 12 14 38
11 Mašinac 26 10 16 36
12 Radnički Basket 26 9 17 35
13 Ergonom 26 5 21 31
14 KG 06 26 2 24 28