XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Arsovićeva posle osvajanja zlata: “Težak dan sa srećnim krajem”

BAKU, 16. jun (Info centar).-Prvu zlatnu medalju za srpsko streljaštvo na prvim Evropskim igrama u Bakuu u Azerbejdžanu osvojila je Andrea Arsović , članica Partizana, u gađanju vazdušnom puškom sa 207,8 krugova što je ujedno i prvi rekord finala Igara.

Srebro i olimpijsku vizu za Rio osvojila je mlada 19 - godišnja švajcarska takmičarka Sara Hornung sa 207,7 krugova i postavila novi evropski rekord finala za juniorke (stari 207,3 Valentina Gustin, Hrvatska sa Svetskog kupa u Minhenu ove godine). Treće mesto osvojila je Nemica Barbara Englader sa 186 krugova. U finalu je gađala i zauzela šesto mesto Ivana Maksimović sa 123,1 krug. Ukupno je bilo 39 takmičarki.

- Presrećna sam, lepo je biti prvi pobednik u disciplini na prvim Evropskim igrama, to ostaje zapisano za istoriju. Trener Dragan Donević i ja smo naporno radili ove sezone i dosta takmičenja bila su u funkciji priprema za Baku. U finalu je bilo veoma uzbudljivo, bila sam koncentrisana i sve je dobro išlo do 17. hica kada sam pogrešila, pogledala semafor i videla da vodim i tu sam izgubila ritam pogodila 9,9 potom 18. hicem 9,8 krugova i razlika između mene i Švajcarkinje se skoro istopila. Posle 19. dijabole bile smo izjednačene, na kraju je presudila desetinka kruga. Bio je ovo težak dan sa srećnim krajem – rekla je Andrea Arsović posle finala.

Odlučio je poslednji hitac. Asrovićeva i Hornung su, pre njega, bile izjednačene 197,3:197,3. Poslednjom dijabolom srpska takmičarka je pogodila 10,5, Švajcarkinja 10,4 kruga i prvo zlato za strelce na Evropskim igrama donela je Andrea Arsović.

- U osnovnom delu sam jako teško gađala, kriza je bila u trećoj seriji 101,6 ali sam uspela da je prevaziđem i izvanrednom četvrtom serijom od 106,1 krug obezbedim finale. Bilo je mnogo motiva da dam sve od sebe. Ova zlatna medalja je i podstrek da nastavim u istom tempu, imam još dve discipline MK pušku trostav i miks vazdušnom puškom sa Milutinom Stefanovićem. Imamo vremena do 22. juna i da malo treniramo ovu novu disciplinu u kojoj smo osvojili prvo evropsko zlato u Arnhemu ove godine – dodala je Andrea Arsović i zahvalila se treneru Doneviću, članovima svog stručnog tima, SS Srbije, MOS i OKS na pomoći i saradnji.

Trener Arsovićeve Dragan Donević, član stručnog štaba reprezentacije je podvukao:

- Izvanredno se borila, posebno u osnovnom delu, gde je teško pucala i bila pod velikim pritiskom zbog značaja takmičenja. Treću seriju je jako loše počela, imala je iz pet hitaca 50,6 krugova, pa sam je zbog toga izveo sa vatrene linije da je malo opustim, potom se vratila nazad i krenulo je onako kako sam priželjkivao tako da je završila četvrtu seriju sa izvanrednim rezultatom od 106,1 krug. U finalu je blistala i opravdala je epitet favorita.

Pre finala, Andrea Arsović je bila četvrta sa 415,9 krugova, dok je Ivana Maksimović bila šesta sa 415,7 krugova. Za ulazak u finale bilo je potrebno 415,7 krugova i ovaj rezultat imale su i sedmoplasirana Čehinja Mazurova i osmoplasirana finalistkinja Švajcarkinja Hornung! Najbolji rezultat pre finala, koji je i prvi rekord osnovnog dela Evropskih igara, imala je Mađarica Katja Cvikl Vereš od 416,7 krugova.

- Dobro smo počeli, Andrea Arsović je osvojila istorijsko zlato, a Ivana Maksimović je bila takođe visoko plasirana, šesta, i jedina smo zemlja koja je imala dve finalistkinje. Obe su se danas borile kao nikada do sada. Maksimovićeva je imala 7,2 u četvrtom hicu prve serije i za divljenje i čestitanje je kako je uspela da se vrati u meč i fantastično otpuca tri serije i uđe u finale. Slično je bilo i sa Arsovićevom, koja je “ubila” poslednju seriju 106,1 krug. Ovo su pravi primeri kad se boriš do kraja da ti se vrati dobrim. Obe su priznale da su imale veliku tremu. Maksimovićeva je favorit za medalju MK puškom jer je u odličnoj formi – komentar je Srećka Pejovića sportskog direktora SS Srbije.- Kod muškaraca, Milutin Stefanović je bio naš favorit za finale ali je ostao bez plasmana među osam najboljih. Nisu ga hteli “jaki” centri. Imamo moćan tim, još je mnogo disciplina i siguran sam da će biti dosta prilika za radovanje.

U gađanju vazdušnom puškom za muškarce Milutin Stefanović je zauzeo 17. mesto sa 622,8 krugova. Finale je bilo daleko (625,9 krugova). Stevan Pletikosić je zauzeo 30. mesto od 35 strelaca sa 618,5 krugova.

Pobedio je u uzbudljivoj završnici Vitalij Bubnovič iz Belorusije sa 206,6 krugova. Drugo mesto pripalo je Italijanu Nikolu Kamprianiju sa 206,4 kruga. Italijan je pred poslednji hitac imao 1,1 kug prednosti, ali je poslednjom dijabolom pogodio 9,1, Belorus 10,4, i titula je otišla u Belorusiju. Treće mesto, koje je ujedno donelo i olimpijsku vizu za Rio, pripalo je Izraelcu Serhi Rihteru sa 185,5 krugova.

Drugog dana streljačkog turnira u Bakuu, Zorana Arunović, Bobana Veličković, Dimitrije Grgić i Damir Mikec gađaće vazdušnim pištoljem.