XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Počinje borba za još olimpijskih viza

BEOGRAD, 16.mart (Info centar).- Nenad Petković, generalni sekretar Streljačkog saveza Srbije rekao je na konferenciji za novinare u hotelu Union da je pred srpskim strelcima izuzetno naporna sezona u kojoj će pokušati da osvoje još olimpijskih vize i dostignu, pa i premaše brojku iz Londona 2012. gde je gađalo osmoro strelaca, petoro pištoljem i troje puškom: Jasna Šekarić, Zorana Arunović, Bobana Veličković, Damir Mikec, Andrija Zlatić (svi pištolj) i Andrea Arsović, Ivana Maksimović i Nemanja Mirosavljev (puška) a osvojene su dve medalje. Srebrom se okitila Ivana Maksimović, a bronzom Andrija Zlatić.

- Ovo je udarana godina i cilj nam je da na pet takmičenja osvojimo, uz dve koje su nam doneli Andrea Arsović i Jasna Šekarić prošle godine na SP u Granadi, još olimpijskih viza i zaokružimo plan – rekao je Petković.- Imamo mnogo takmičenja koja iziskuju mnogo novca, a od Ministarstva omladine i sporta, kome se zahvaljujemo na dosadašnjoj pomći, dobili smo za 23 procenta manje sredstava. Mnogo nam znači i pomoć OKS i bez te dve podrške ne bi bilo ni ovih uspeha. Radovali smo se nedavo osvajanju tri medalje u Arnhemu na EŠ vazdušnim oružjem kada su Andrea Arsović i Milutin Stefanović osvojili zlato u miksu, Damir Mikec srebro pištoljem a dve bronze su pripale muškoj selekciji pištoljemu kojoj su bili, uz Mikeca, i Dimitrije Grgić i Andrija Zlatić i ženska juniorska reprezentacija puškom u kojoj su bile Nina Radulović, Sanja Vukašinović i Milica Babić.

Petković je istakao da ove godine streljački sport slavi izuzetan jubilej, 150 godina od osnivanja prve Beogradske streljačke družine 1865.

- Slavnjenik, Streljački savez Beograda je za vikend sjajno organizovao Prvenstvo Srbije vazdušnim oružjem koja je afirmisalo brojne mlade strelce što nas sve posebno raduje – rekao je Petković.

Milica Babić član juniorske „bronzane“ reprezentacije puškom, članica Palilule je rekla:

- Medalja nas je obradovala, posebno zbog državnog rekorda sa kojim smo je osvojili. Hvala svima koji su nas bodrili na prvenstvu i čestitali nam po povratku na uspehu. U mom trećem velikom takmičenju osvojila sam brnzu i zbog toga mi je posebno draga.

Andrea Arsović će u miksu sa Milutinom Stefanovićem gađati i na prvim Evropskim olimpijskim igrama u Bakuu:

- Pokazali smo da smo veoma jaki u ovoj disciplini u kojoj sam pre četiri godine, kada je bila revijalna, pobedila sa Nemanjom Mirosavljevim. Čeka nas paklena sezona, sa mnogo jakih takmičenja. Volim da gađam MK puškom, jedva čekam takmičenje u Dortmundu gde putujemo u utorak 17. marta. Dobila sam novu vazdušnu pušku, tako da se nadam da će mi pomoći da podignem rezultate. Rasterećena sam jer već imam olimpijsku vizu, pa sam koncentrisana na visoke plasmane i trofeje.

Damir Mikec je sa EŠ doneo u Beograd prvu pojedinačnu medalju u karijeri, srebro vazdušnim pištoljem, posle pet ekipnih trofeja:

- Sada su na redu novi izazovi sa kojim ću se uhvatiti u koštac uz pomoć mog trenera Gorana Mikeca i psihologa Marije Srećkov. Pokušaću već u Čangvonu na prvom Svetskom kupu da osvojim olimpijsku vizu MK pištoljem koji mi je jača disciplina. Na Evropskim olimpijskim igrama u Bakuu gađaću miks sa Zoranom Arunović.

Dimitrije Grgić, sa Zlatićem i Mikecom „pretplatio“ se na ekipne medalje (vazdušnim pištoljem srebra 2009. u Pragu i 2011. Odenzeu, bronze 2011. u Breši i 2015. u Arnhemu i bronze MK pištoljem u Beogradu 2005):

- Podigla nam je optimizam pred nastavak sezone i nadam se da će kao takmičenja budu odmicala, biti sve bolje i da možemo da osvojimo i neku sjajniju medalju od bronze. Siguran sam i da ćemo imati uspeha u borbi za olimpijske vize i da ćemo u Rio otputovati u kompletnom sastavu.

Minutom ćutanja odata je pošta preminulom strelcu, treneru i vrhunskom streljačkom sudiji Radi Pejović koja je juče sahranjena u Beogradu.

U 2015. olimpijske vize srpski strelci nišaniće na četiri Svetska kupa: u Čangvonu u Koreji u aprilu, Fort Beningu u SAD i Minhenu u maju i Gabali (Azerbejdžan) u avgustu, na Šampionatu Evrope MK oružjem u Mariboru (od 19. jula do 2. avgusta) i prvim Evropskim olimpijskim igrama u Bakuu u Azarbejdžanu od 12. do 28. juna.

U Mariboru će se MK puškom trostav za muškarce i žene, MK puškom 60 metaka ležeći za muškarce podeliti po tri vize, a jedna je rezervisana za Baku. U ovim disciplinama će se na sva četiri Svetska kupa podeliti po dve vize.

Vazdušnom puškom za muškarce i žene u Bakuu će se dodeliti jedna viza i po tri na četiri Svetska kupa.

MK pištoljem za muškrace i žene u Mariboru će se podeliti po dve vize, u Bakuu po jedna, kao i po dve na četiri Svetska kupa.

Vazdušnim pištoljem za muškarce i žene, dodeliće se po jedna viza u Bakuu i po tri na četiri Svetska kupa.

Poslednje takmičenje na kome će se vaditi olimpijske vize za Rio 2016. za strelce Starog kontinenta biće Šampionat Evrope od 22. do 28 februara 2016. u Đeru.