XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Andera Arsović i Milutin Stefanović šampioni Evrope u miksu

ARNHEM, 7. mart (Info centar).- Poslednjeg dana Šampionata Evrope vazdušnim oružjem u holandskom gradu Arnhemu, srpski miks vazdušnom puškom Andrea Arsović i Milutin Stefanović postao je šampion Evrope!

U takmičenju „50“ Andrea Arsović i Milutin Stefanović osvojili su zlatnu medalju i posle jednog srebra i dve bronze stigla je i titula i svirana je srpska himna! Drugi srpski miks Ivana Maksimović – Milenko Sebić, borio se za bronzu ali je zauzeo četvrto mesto pošto je poražen od Rusije 1. Četvrto mesto osvojio je pištoljem srpski miks Damir Mikec – Zorana Arunović.

U finalu puškom Andrea Arsović i Milutin Stefanović su savladalii hrvatski miks Snježana Pejčić – Petar Gorša sa 5:3. U meču za bronzu Rusija 1 je bila bolja od Srbije 2 sa 5:2.

U prvoj polufinalnoj grupi prva dva mesta pripala su Srbiji 1 i Srbiji 2 sa 250,7 i 246,7 krugova. U drugoj polufinalnoj grupi prva je bila Hrvatska, druga Rusija 1.

Kvalifikacije je Srbija 1 zarvšila na drugom mestu sa 520,6 krugova (Arsović 262, Stefanović 258,6). Prva je bila Norveška 1 a 521,8 krugova, treća Švajcarska 1 sa 519,7 krugova. Osmo mesto koje je vodilo u polufinalnu grupu osvojila je Srbija 2 sa 518,8 krugova ( Ivana Maksimović 259,9, Milenko Sebić 258,9).

U gađanju pištoljem, Srbija 1 (Damir Mikec, Zorana Arunović) je osvojila četvrto mesto. U meču za bronzu poraženi su od Rusije 1 sa 5:0. U prvoj polufinalnoj grupi Srbija 1 je bila druga i borila se sa drugoplairanim iz druge polufinalne grupe Rusijom 2. Pobednici polufinalnih grupa Portugalija i Rusija 1 odlučivali su o zlatu. Portugalija je pobedila sa 5:2. U pobedničkom timu bili su Žoa Košta i Žoana Kastelao.

U kvalifikacijama Srbija 1 je bila druga sa 483 kruga (Mikec 244, Arunović 239) iza Rusije 1 koja je imala 486 krugova i ispred Portugalije sa 480. Srbija 2 je bila sedma sa 476 krugova (Grgić 238, Veličković 238) i prošla je u polufinalnu grupu gde je zauzela četvrto mesto.

Revija „50“ će ove godine biti zvanična disciplina na prvim letnjim Olimpijskim igrama Evrope u Bakuu i u Arnhemu su prvi put podeljene medalje. Učestvuju miks timovi puškom i pištoljem i svaka zemlja može da prijavi po dve ekipe. U valifikacijama svaki član gađa po pet serija od pet dijabola (ukupno 50 po čemu je disciplina i dobila ime) i na osnovu ukupnog rezulata dvoje strelaca (pištoljem se ocenjuju na pun krug, puškom se osenjuju se na dicimalu) osam najboljih mikseva ide u dve polufinalne grupe. U polufinalu se pogoci ocenjuju na decimalu i pobednici grupa gađaju za zlato, drugoplasirani za bronzu. U mečevima za trofeje, takmičar i takmičarka opaljuju po dijabolu, rezultat se sabira i pobednik dobija jedan poen. Pobeđuju ekipa koja prva sakupi pet poena. Takmičenje je uz glasnu muziku, navijanje i upotrebu svih mogućih navijačkih rekvizita.

Prošle godine na EŠ u Moskvi, gde je takmičenje bilo revijalno (za nagrade) drugi tim Srbije pištoljem (Damir Mikec i Bobana Veličković) osvojio je dugo mesto.

Uz ovu zlatnu medalju u miksu, srpski strelci su u Arnehmu osvojili još jedno srebro i dve bronze. Damir Mikec postao vicešampion Evrope vazdušnim pištoljem, a dve bronzane osvojili su ženska juniorska reprezentacija puškom (Sanja Vukašinović, Nina Radulović, Milica Babić) i muška seniorska reprezentacija pištoljem (Damir Mikec, Dimitrije Grgić i Andrija Zlatić).

U prvom delu programa poslednjeg dana srpski strelci su propustili mnoge prilike da se okite medaljama!

Ženska seniorska reprezentacija vazdušnim pištoljem, zauzela je visoko četvrto mesto u konkurenciji 13 selekcija sa 1.131 krugom (Arunović 384, Veličković 383, Šekarić 364). Do bronze im je nedostajao krug.

Peto mesto u pojedinačnom finalu ovim oružjem osvojila je Bobana Veličković sa 136,7 krugova, a sedmo Zorana Arunović sa 96,1 krug.

Šesta je muška reprezentacija puškom sa 1862,7 krugova (Stefanović 623,2, Pletikosić 622,1, Sebić 617,4) i do bronze ih je delilo pet krugova.

Milutin Stefanović izgubio pojedinalno finale za 0,2 kruga i zauzeo je deseto mesto.

- Ispuštena je ekipna zlatna medalja kod žena pištoljem koja bi, siguran sam, dala krila Veličkovićevoj i Arunovićevoj, našim takmičarkama u finalu i borba za pojedinačne medalje bi se, uveren sam, drugojačije završila. Čestitam im na plamanu u finale, to su dobre vibracije pred Svetski kup u Koreji kroz mesec dana i prve borbe za olimpijske vize u ovoj godini. Ekipa pištoljem će biti podmlađena, o čemu ću razgovarati i sa Jasnom Šekarić i trenerima. Šekarićeva će se za Rio fokusirati na MK pištolj – kaže Srećko Pejović, sportski direktor SS Srbije.- Seniori su mogli i koju stepenicu više, svako je imao po jednu slabiju seriju. Stefanoviću je izmaklo finale “za dlaku”.

Jasna Šekarić, koja je “milion puta” do sada “vadila ekipu” za ekipnu medalju, u Arnhemu je znatno podbacila. Zlato su osvojile Ruskinje sa 1.141 krug, srebro je pripalo Francuskoj sa 1.136 krugova a bronza Poljskoj sa 1.132 kruga. I lane u Moskvi u ovoj disciplini Srbija je bila četvrta i za bronzu su im nedostajala tri kruga. Arunovićeva je prošle godine bila peta.

U pojedinačno finale, koje je vredelo 381 krug, plasirala se sa četvrte pozicije Zorana Arunović sa 384 kruga (po serijama 93, 96 97, 98) a sa sedme Bobana Veličković sa 383 kruga (96, 95, 96, 96). Jasna Šekarić je završila takmičenja na na 51. mestu od 59 učesnica sa 364 kruga (90, 93, 87, 94). Arunovićeva je posle slabog starta u finalu (u deset prvih hitaca imala je jedan centar, osam devetki i osmicu) ostala sedma sa 96,1 krug, a Veličkovićeva je sa 136,7 krugova završila na petom mestu. Imala je šansu da nastavi bitku za medalje, ali je 13. dijabolom pogodila 7,9 krugova i Ruskinja Jaskevič je pretekla (138,5:136,7). Pojedinačno zlato pripalo je Oleni Kostevič iz Ukrajine sa 202,9 krugova, srebrom se okitila Antoaneta Boneva iz Bugarske sa 202,3 kruga, dok je bronzu osvojila Renata Tobai Šike (Mađarska) sa 177,2 kruga. Pre finala najbolja je bila Boneva sa 388 krugova.

Vazdušnom puškom u atomskoj konkurenciji, seniorska muška selekcija Srbije je ponovila plasman iz Moskve prošle godine osvajanjem šestog mesta. Rusija, koja je lane bila treća, je prva sa 1.873,4 kruga, Italija druga sa 1.869,9 krugova, Belorusija (prošle godine šampion) treća sa 1.866,8 krugova. Austrija je četvrta sa1.866,8, a Francuska peta sa 1.863,4 kruga. Šesta Srbija ima 0,7 krugova manje…

Pojedinačni šampion Evrope postao je Bugarin Anton Rizov sa 205,6 krugova srebro je osvojio Italijan Nikolo Kampriani sa 205 krugova. Bronzom se okitio Ilia Čarheika (Belorusija) sa 185,2 kruga.

Pre finala, koje je vredleo 623,4 kruga, najbolji je bio Kampriani sa 628,2 kruga. Milutin Stefanović je 10. sa 623,2 kruga, Stevan Pletikosić 16. sa 622,1 kruga a Milenko Sebić je 47. u konkurenciji 64 strelca sa 617,4 kruga.

Plasmani srpskih strelaca na EŠ u Arnhemu

Zlatna medalja: Andrea Arsović i Milutin Stefanović (seniori, miks par puškom).

Srebrna medalja: Damir Mikec (seniori, pištolj).

Bronzane medalje (2): muška seniorska reprezentacija pištoljem (Grgić, Mikec, Zlatić) i ženska juniorska reprezentcija puškom (Vukašinović, Radulović, Babić) – držani ekipni rekord 1.235,5 krugova.

Četvrta mesta (4): ženska seniorska reprezentacija puškom (Arsović, D. Todorović, Maksimović), ženska seniorska reprezentacija pištoljem (Arunović, Veličković, Šekarić), seniorski miks par puškom (Ivana Maksimović i Milenko Sebić) i seniorski miks par pištoljem (Damir Mikec i Zorana Arunović).

Peto mesto: Bobana Veličković (seniorke, pištolj).

Šesta mesta (2): muška seniorska reprezentacija puškom (Stefanović, Pletikosić, Sebić) i muška juniorska reprezentacija puškom (Jovanović, Kovačević, Milovanović).

Sedmo mesto: Zorana Arunović (seniorke, pištolj).

Deseto mesto: Milutin Stefanović (seniori, puška).

13. mesto : Sanja Vukašinović (juniorke, puška).

14. mesto (2): Andrea Arsović (seniorke, puška) i Nina Radulović (juniorke, puška).

16. mesta (3): Stevan Pletikosić (seniori, puška), Dimitrije Grgić (seniori, pištolj) i Milica Babić (juniorke puška).

17. mesto: Dragana Todorović (seniorke, puška).

20. mesto: Stevan Jovanović (juniori, puška).