XS
SM
MD
LG
31.03.2009 Marić Darko

Caković srpski Kasiljas

Caković Vilson (18), jedan od najtalentovanijih golmana evrope u svom uzrastu, sve snažnije kuca na vrata prvog tima Crvene Zvezde. Prvi golman reprezentacije Srbije u klasi 1991 godišta, i čuvar gola omladinaca našeg najvećeg kluba, svojim talentom i marljivošću nagoveštava da bi Zvezda posle Vladimira Stojkovića sadašnjeg A reprezentativca, mogla dobiti još jednog vrhunskog golmana iz svoje škole fudbala.
Na evropskom prvenstvu prošle godine u Turskoj, generacija Cakovića, Ljajića, Aleksića, Ignjovskog, zauzela je 5. mesto, a mladi golman Crvene Zvezde proglašen je za najboljeg golmana Evrope.
- Mogli smo i bolje da prodjemo, samo da smo imali malo više sportske sreće. Imamo odličnu generaciju predvodjenu selektorom Stanojevićem, i verujem da u sledecem ciklusu možemo i do krova Evrope – samouveren je Caković.
Za Vilsona Cakovića se može reći da je kolekcionar priznanja za najboljeg golmana. Na turniru u francuskom Limožu, krajem prošle godine gde su učesnici bili Francuska, Danska, i Severna Irska, oduševio je mnogobrojne francuske skaute i naravno prigrabio pehar namenjen najboljem golmanu.
- Za mene najveći cilj je da prigrabim Zvezdinu jedinicu u seniorskoj konkurenciji. Sva priznanja gode, i podstrek su mi da nastavim sa kvalitetnim radom da bi što pre zaigrao na Marakani pred najboljim navijačima. U Zvezdi sam već petu godinu, i kao i svi ostali igrači, tako i ja sanjam o tome da čujem iza sebe huk sa severa.
Rodjeni milanovčanin, prosao je sve reprezentativne selekcije Srbije. Sa četrnaest godina si stigao u Beograd na poziv Crvene Zvezde iako si imao pozive nekoliko inostranih klubova.
- Tačno je da sam imao razne ponude da idem u inostranstvo, ali za mene nije bilo dileme kad me je pozvala Zvezda. Otkad znam za sebe, navijam za ”crveno- bele” i sigurno nigde ne bih bio ovako srećan kao ovde – ističe mladi Caković.
Bije te glas da si izuzetno vredan i marljiv na treninzima.
- Golmansko mesto je specifično, i zahteva više treninga nego kod ostalih igrača. Trudim se da na svakom treningu dajem maksimum i da budem u svim segmentima što brži i bolji. Moram da istaknem moje trenere Maksimovića, Ljukovčana, i Jovina iz Zvezde, kao i Gašića iz reprezentacije koji me puno savetuju i poklanjaju mi maksimalnu pažnju - hvali Caković.
Po stilu branjenja i karakteristikama jako podsećaš na Ikera Kasiljasa. Da li ti je on uzor?
- Iker je jedan od najboljih golmana na svetu. Pratim njegove utakmice, a pored karakteristika imamo još par sličnih detalja. I on je bio dete Reala, prošao je sve selekcije, a debitovao je za prvi tim sa 18.5 godina. Ja ću toliko imati u avgustu...- otkriva svoje ciljeve talenovani golman.
Već si priključivan prvom timu, prošao si i zimske pripreme sa četom trenera Janevskog.
- Izlazno sam godište, i od juna ću igrati sa seniorima. Moja želja je da dobijem šansu da branim odmah u seniorskoj konkurenciji. Zvali su me iz budućeg superligaša iz Borče da idem kod njih na pozajmicu, ali o svemu se pitaju čelnici Zvezde - kaže Caković odlazeći na trening dva sata ranije pre svih što dovoljno govori o njegovoj posvećenosti.
Velika perspektiva Crvene Zvezde, i uzdanica reprezentacije Srbije, Vilson Caković vredno radi sa trenerom golmana Maksimovićem i priprema se da u najskorijoj budućnosti prigrabi dres sa brojem jedan svog voljenog kluba.