XS
SM
MD
LG

Kuglanje: U Brnu počinje borba za svetske omladinske medalje

BRNO, 13. maj (Info centar).- Borba za omladinske medalje na Šampionatu sveta u Brnu počeće u sredu 14. maja ekipnim nadmetanjem juniorki! Selektor Julijana Vukadinović odlučila se za ovaj sastav: Maja Đukić (počinje u 8,40), Kristina Ljubenković (u 11,00), Hermina Lukač (u 13,20), Jovana Stantić (u 15,40), Ksenija Milosav (u 16,50) i Vesna Boškov (u 19,10). Rezerve su Sanela Milosav i Nina Kaćanski. Prvi blok je od 7,30 časova.

Juniori, koji brane svetsku titulu, će igrati ekipni deo 15. maja. Selektor Vojko Pavlović će u utorak saopštiti sastav, a na raspolaganju ima Roberta Ernješija, Marka Antića, Igora Kovačića, Milorada Vojnovića, Radovana Vlajkova, Alena Kujundžića, Davida Lainščaka i Balaža Kovača.

Obavljen je i žreb za miks parove, muške i ženske tandeme i sprint.

Srbija je u miksu za protivnike dobila Estoniju.

U ženskim tandemima prvi par Srbije igraće sa drugim parom Hrvatske, a drugi par Srbije sa trećim parom Austrije. Kod omladinaca, dva naša tandema igraće protiv Češke, odnosno Italije.

U sprintu za juniorke, Srbije je dobila tri mesta: Srbija 1 – Slovačka 1, Srbija 2 – Slovenija 1 i Francuska 1 - Srbija 3.

Juniori imaju samo jedno mesto u sprintu i protivnik našem omladincu biće prvi „pik“ Austrije.

- Ova selekcija je sa ogromnim potencijalom i ako krene kako treba biće prijatnih iznenađenja – uverena je Julijana Vukadinović selektor omladinki. – Što se tiče žreba, teško je prognozirati jer i tu ima taktiziranja na protivničkoj strani i sve je, često, velika lutrija.

Vojko Pavlović smatra da smo imali dobar žreb samo u miksu:

- Tu nas je jedino pogledala sreća. Neverovano da nismo ni jednom izvučni iz bubnja da naši igrači i igračice popune upražnjena mesta zbog otkaza BiH! Kao da u kuglicama nije bilo imena Srbije. U tandemima imamo teškog protivnika, domaćina, ako prođu kroz to minsko polje ići će na pobednika iz duela Poljske i drugog tandema Češke, znači ponovo na domaćina! Naš drugi tandem, realno, treba da prođe Italijane, potom ide na boljeg iz susreta Austrijanca i Francuza i tu je, čini se, otvoren put ka samom vrhu. Teško će biti u sprintu, Austrijanci imaju Ratmajera koji je sjajan igrač, ali mislim da će kalkulisati i da neće rizikovati da ga stave protiv našeg najboljeg igrača, već će on „pobeći“ na drugog rivala jer imaju čak tri mesta.

Tandemi će igrati 16. maja, miks tandemi 17. maja kada će se igrati i sprint. Pojedinačni deo Šampionata sveta za juniorke i juniore je 18. maja. Igraće po 24 kuglašice i kuglaša sa najboljim rezutatima iz ekipnog dela. Za medalje u kombinaciji računaće se rezultat iz ekipnog dela i pojedinačnog finala.

Zigfrid Švajkard, predsednik Međunarodne kuglaške federacije (FIK NBC) svečano je otvorio Šampionat sveta za omladince a učesnike i goste pozdravio je, između ostalih, i predsednik Češkog kuglaškog saveza Petr Vanura.

U svečanom defileu bili su Ksenija Milosav i Balaž Kovač koji je nosio zastavu Srbije.

U ime sudijskog žirija zakletvu je položio srpski internacionalac iz Beograda Dragi Štikovac, pomoćnik glavnog sudije Milana Mitrovića (Slovenija).