XS
SM
MD
LG

Rasplet ili novi zaplet?

Petnaesto kolo VFL – Istok, ovog vikenda donosi dva derbija od čijeg ishoda u mnogome zavisi rasplet na vrhu tabele.

Radnik na Starom Tamišu čeka lidera iz Subotice, a Dolina pančevački Dinamo. Položaj na tabeli je takav da će najstariji klub u Srbiji i u nedelju po završetku utakmice u Padiji ostati na čelu. Sam ili u društvu sa Dinamom? Pretpostavka je da će Radnik, visoko «kotiran» ali bez naglašenih ambicija ispoštovati tradiciju. Na svom terenu je ove jeseni odigrao sedam utakmica, uz stopostotni učinak i više nego respektabilnu gol-razliku 25:3. Igre u gostima su mu «ahilova peta», samo dva boda. Svi kažu igra lepo za oko, ali bodovi se pišu igre, koliko sutra brišu.

Subotičani ne samo da su najstariji već i najbogatiji klub u ovoj ligi. Imaju svoj «rudnik» - subotički buvljak. U prethodna dva kola obavili su fudbalski zadatak, redom, na svom terenu «preslišali» Dinamo (3:0) i Dolinu (4:2). Dobri i u gostima «banane» samo u Zrenjaninu i na vrućem terenu u Vojvodi Stepi. Po broju donetih bodova sa gostovanja (10) četrvti iza Doline (13) i za , neverovati Budućnosti iz Alibunara (12) i Panonije (11).

Poraz na svom bunjištu od komšija iz Bajmoka prava «kolateralna šteta». Igra Doline nedefinisana, niko je ne bi poželeo na tiketu. Umela je da priredi navijačima i neugodna iznenađenja, poput onog sa novajlijom iz Alibunara. Kad se sve sabere, propusti kod kuće i žrtva sa strane (domaćin – gost 14:13) na svome. Protiv Dinama i glavobolja i zubobolja. U Subotici, prethodne nedelje vaterlo, ne samo rezultatski. Uz poplavu kartona (dva crvena i šest žutih) trener Draguljub Kuzmanović nema veliki manevarski prostor, jer mu naredni vikend, posle Dinama u goste dolazi i bivši klub Radnik, na koji je nenadano postao «alergičan». Sličan problem ima i mašinovođa «brzog voza» Zoran Madževski. Ni on, nikad nije načisto sa kakvim će timom istrčati u gostima. Nisu u pitanju kartoni već mali fond igrača. U derbiju protiv Bačke čak 12 bonusa, računajući i one koji su ušli kao zamena. Uz oba derbija i mali «beleg». Pre nekoliko sezona kada je Bačka bila na «staklenim nogama» Radnik, u Srpskoj ligi trenirao «strogoću», napunivši im mrežu do vrha. Prošle jeseni derbi Dinamo – Dolina obeležilo pristrasno suđenje u korist gostiju. Na kraju pukao film Srđanu Tekijaškom... I dan-danas «odmara» od fudbala.

Za ishod oviih duela živo zainteresovan i novajlija u ligi Radnički iz Zrenjanina. Kažu sazrelo vreme za viši rang. Nemaju nikakvih problema: grad stoji iza njih, imaju dobrog trenera, kvalitetan tim, a ne zaostaju mnogo ni za liderom – šest bodova. Imajuu svoju računicu, najviše bi im odgovarao «kec» na Starom Tamišu i «nula» u Padini. Da ne peku ražanj bez zeca, morali bi da to dokažu u Novom Kneževcu pobedom protiv Obilića.

Raspored do kraja jeseni je takav da su tumbanja na gore i dole zagarantovana. Ključ je u rukama Radnika, koji «testira» kompletan vrh, posle Bačke ide na noge Dolini, tačku na jesen stavlja gradskim derbijem sa Dinamom. Ni stariji Pančevački ligaš nema lakši posao – ne zna se protiv koga će mu biti teže: Doline, Radničkog iz Zrenjanina ili Radnika. Srećom nema imperativ prvog mesta. Dolina može jesen završiti sa štitom ili na njemu. Uz dobrodošlicu pančevačkom dvojcu na kraju mora u Belu Crkvu.

Obrni – okreni najlakši raspored, na oko imaju Subotičani i Zrenjanci. Kako je ralika među njima šest koraka jesenja titula se ipak smeši najstarijem klubu, ne samo lige već i Srbije. Samo tri kluba Bačka, Dolina i Radnički su javno obznanili da idu na prvo mesto, Dinamo se, na sreću igrača i trenera tu našao slučajno.

Raspored do zime: BAČKA (31): Radnik, BAK, Paninija DINAMO (28): Dolina, Radnički (Z), Radnik DOLINA (27): Dinamo, Radnik, BAK RADNIČKI (25): Obilić, Radnik, Polet (N)