XS
SM
MD
LG

Zlatana Ankić: Zrenjanin spreman za Svetsko prvenstvo u rukometu

Svetsko prvenstvo za žene u Srbiji održaće se od 6. do 22. decembra 2013. godine, u četiri grada, Zrenjaninu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu. U Zrenjaninu će igrati šest reprezentacija u preliminarnoj Grupi C – Norveška, Angola, Argentina, Poljska, Španija i Paragvaj. Kristalna dvorana spremno dočekuje start šampionata.

Zlatana Ankic

- Činjenica da je IHF dodelio prvenstvo Srbiji velika je čast za našu zemlju, a to što je RSS odabrao Zrenjanin kao domaćina Grupe C velika je čast za naš grad. Od 7. do 15. decembra 2013. godine sve u Zrenjaninu će biti u znaku rukometa, grad će biti u svečanom ruhu i sve će biti podređeno prvenstvu. Na primer, biće izmenjen režim gradskog saobraćaja, kako bi autobusi reprezentacija imali nesmetani prilaz sportskoj hali – ističe Zlatana Ankić, član Gadskog veća i član Organizacionog odbora grada Zrenjanina.

Da li je Kristalna dvorana spremna za početak prvenstva?

- U Kristalnoj dvorani je potrebno uraditi neke izmene u smislu građevinskih radova, a te izmene se odnose na miks zonu, VIP ložu i sto za podršku. Ti radovi su u toku. Malo smo kasnili sa početkom radova, jer smo letos bili domaćini SP u rvanju, ali će sve biti završeno na vreme. Najveći problem za lokalnu samoupravu zapravo predstavlja prodaja karata. Kao domaćini, imamo obavezu da se potrudimo da što više gledalaca dođe u Kristalnu dvoranu. 

Najjeftinija karta za jednu utakmicu je 600 dinara?

- To je tačno, ali moram da naglasim da cenu karata propisuje Svetska rukometna federacija IHF i sav prihod ide u kasu IHF – a. Kontrola će biti stroga i niko neće moći da uđe bez karte.

Zbog čega je Zrenjanin dobio poverenje da bude domaćin jedne od grupa SP za žene? 

- Posle utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo između Austrije i Srbije, dobili smo pohvalu za organizaciju od strane Rukometnog saveza Srbije.  Od tada su ljudi iz RSS počeli da razmišljaju o Zrenjaninu kao domaćinu SP za žene. Dobro je što su standardi IHF za nijansu lakši za ispunjavanje od standarda EHF, pa nije bilo većih problema prilikom ispunjavanja zahteva. Otežavajuća okolnost u odnosu na Niš, Novi Sad i Beograd jeste da imamo mnogo manje iskustva u organizaciji velikih rukometnih događaja. 

Koliki je značaj ove sportske manifestacije za naš grad?

- Grad je u potpunosti stao iza cele organizacije, a tehnički organizator je RK Proleter. Lokalna samouprava će pokriti troškove takmičenja u Zrenjaninu. Sa druge strane, dobitak je nemerljiv. Ovo je izuzetna promocija za Zrenjanin i Srbiju. Takođe, ekonomski značaj je takođe velik, jer očekujemo veliki broj gledalaca. Biće puni smeštajni kapaciteti, kafići, restorani, prodavnice… Navijači koji prate ženski rukomet uvek navijaju vatreno, ali nisu destruktivni. Zato pozivam Zrenjanince da porodično, sa decom,  dolaze na utakmice.

Karte za SP se mogu kupiti u agenciji Globo Tours (Bulevar Milutina Milankovića bb) i prodavnici Win Win u cenru grada.