XS
SM
MD
LG

60 godina košarke u Valjevu

Košarkaško Valjevo u oličenju KK Metalac ove godine slavi značajan jubilej – 60 godina postojanja. Centralni događaj proslave biće izuzetno jak međunarodni košarkaški turnir „Valjevo 2008“, na kome će pored domaćina – valjevskog Metalca, učestvovati i sedmostruki uzastopni prvak Srbije, aktuelni osvajač Kupa Radivoja Koraća i osvajač NLB lige – Partizan, zatim grčki Panatanaikos iz Atine, klub koji vodi najtrofejniji trener u Evropi, Željko Obradović, a koji je prošle sezone bio osvajač duple krune u Grčkoj, kao i ruska ekipa Univerziteta Surgut iz Surguta, član Prve ruske lige. Takmičenje je na programu 13. i 14. septembra, u valjevskoj Hali sportova. Tim povodom u prostorijama kluba danas je održana konferencija za novinare. Predstavnicima sedme sile najpre se obratio predsednik kluba, Duško Đukanović:
„Ovo je najveći košarkaški turnir ikada održan u Valjevu. Nadamo se da će sve proteći u najboljem redu, pogotovo ako se ima u vidu da očekujemo veliki broj gostiju i novinara sa strane, kao i važnih ljudi naše košarkaške scene“, istakao je Đukanović.
Koliku važnost turnir ima za ceo grad na Kolubari, ali i širu javnost govori podatak da će finalnu utakmicu direktno prenositi 1. kanal RTS-a, a među gostima kluba očekuje se i predsednik države Boris Tadić je poznat i kao ljubitelj košarke. Mi smo uputili poziv, i iskreno se nadamo da će on doći i upriličiti ovaj naš praznik košarke“, dodao je Đukanović.
U polufinalu, 13. septembra sastaće se Panatanaikos – Surgut i Partizan – Metalac. Dan kasnije igraće se mečevi koji odlučuju o trećeplasiranom i pobedniku... Trofejni stručnjak Vlade Đurović, šef struke novog člana Swisslion košarkaške lige Srbije ocenio je da je ovo jedan od najjačih turnira koji se uoči predstojeće sezone igraju u Evropi, ali i da ekipa Metalca ima svoju šansu u samom takmičenju, iako je konkurencija izuzetno jaka: „Ovaj turnir je događaj izuzetne važnosti i jačine. Valjevska publika apsolutno zaslužuje ovakav jedan spektakl. Mi smo spremni onoliko koliko nam je vreme pripremanja to dozvolilo. Partizan je jak, agresivan i kvalitetan protivnik, iako je oslabljen. Odigraćemo najbolje što možemo, pokušati da im pariramo, i nadam se ravnopravno se boriti za ulazak u finale“, rekao je Đurović i napomenuo:
„Imao sam prilike da budem deo mnogih jakih turnira i kvalitetnih takmičenja, ali zaista moram da kažem da mi je velika čast da učestvujem na ovakvom turniru, kojim se obeležava ovako značajan jubilej“.
Kapiten ekipe Jovan Teodosić obećao je maksimalno zalaganje svih igrača: „Izuzetna je čast za sve igrače što igramo ovako jak turnir u ovom momentu, i pružićemo sve od sebe, u utakmici protiv prvaka Srbije“, izjavio je on. Turnir će suditi 11 najkvalitetnijih domaćih arbitara, a uz njih i Valjevac Dušan Milovanović, tako da će svaku utakmicu suditi različita sudijska trojka. Interesovanje za ulaznice je nezabeleženo visoko, a prema rečima čelnika kluba, znatan deo od ukupno 2.000 štampanih karata (koje važe za sve četiri utakmice oba dana takmičenja) podeljeno je, ili će biti podeljeno gostima i sponzorima kluba. Slobodna prodaja počinje danas u 16 h, kada će biti u opticaju oko 800 karata, a klub će se truditi da u danima do početka turnira ravnomerno pušta u prodaju preostale ulaznice, kako bi na što bolji i korektniji način podmirio potrebe domaće publike. Cena pojedinačne karte, koja važi za ceo turnir iznosi 1.000 dinara, a može se kupiti na blagajni u Hali sportova u Valjevu. Uz nadu da će turnir ujedno biti i dostojna proslava velikog jubileja – 60 godina kluba, ali i najava predstojećeg uspešnog takmičeja u eliti, KK Metalac Valjevo svima srdačno želi dobrodošlicu.