XS
SM
MD
LG

Korak napred, korak nazad
Uprkos ne malom broju sudijskih odluka na štetu Slobode, Javor zasluženo nosi bodove sa Begluka. Sve je bilo spremno za divno slobodaško veče! Oko 3000 gledalaca na umivenom stadionu, lepa atmosfera na jubileju trenera Stamenkovića, koji je upriličen pre početka utakmice, humanitarna akcija na poluvremenu, pokazne vežbe škole fudbala... Očekivao se težak meč. Sloboda inače ima mnogo problema sa Javorom, ali da će Ivanjičani poništiti Slobodin uspeh iz Novog Sada i uzeti sva 3 boda, to ni naveći pesimisti nisu mogli da pretpostave. A bilo je upravo tako!  Stamenković se odlučio da na klupi ostavi Jovanovića, strelca pobedonosnog gola protiv Vovodine, a na mesto najisturenijeg igrača prekomanduje Okuna, koji je u Novom Sadu bio tas na vagi za dobijenu bitku na sredini terena.

Mogao je Okuno omah da opravda poverenje. Već u prvom minutu namestio se negde oko penaltika, nišanio par sekundi, pa poslao loptu po zemlji neki santimetar pored leve stative gostiju. Imala je Sloboda inicijativu u početku, bekovi su bili visoko, pogotovo Vasilić, ali su gosti jako čvrsta i snažna ekipa, pa su rossoneri gubili mnogo snage i ostavljali dosta prostora za kontranapade. Posebno je bio opasan Ivanović po levom krilu u više navrata kada je Vasilić ostajao visoko. Trener gostiju Bogićević dobro je postavio ekipu i vršio pritisak na pas sa pozicija zadnjih veznih igrača Slobode, pa su domaći često bili prinuđeni da preskaču igru. I sudjenje je išlo na ruku Javoru. Bogdanović je dozvolio da nekoliko povlačenja sa leđa i oštrih startova prođe bez kartona za goste, iako su ih odmah na startu zaradila oba štopera, Milović i Đokić. Dopustio je i Sotiroviću da ga prevari u duelu sa Lovrićem i umesto faula u napadu, iznudi prekršaj i karton za defanzivca Slobode. A da li je Sloboda oštećena za jedanaesterac nad Vasilićem, ostaje da se vidi na snimku.
Kako god bilo, crveno-crni su teško ulazili u šanse, a kako je vreme odmicalo, sve više pogrešnih i taktički loših pasova davalo je gostima šansu za kontranapade. Sredinom poluvremena Docić je promašio loptu u izglednoj prilici za goste na nekih 7-8 metara. Domaći su imali jedan jako dobar centaršut sa desne strane, lopta se prošetala po petercu gostiju, ali nije bilo nikoga da je skrene u gol. Možda najbolju priliku u prvom delu za Slobodu je imao Knežević. Uspeo je da prihvati pas Pilipovića spoljnim delom kopačke na levo krilo, ali umesto da loptu zakuca pod prečku, istina slabijom, levom nogom, praktično je samo dodao golmanu Matoviću. U samom finišu prvog dela Sloboda ponovo ima šansu. Vasilić ostaje sam na ivici šesnaesterca, odlučuje se na udarac, Tiago uspeva glavom da dokači loptu i skrene je prema golu, ali samo na prečku. Ipak, pomoćni sudija Čađenović već je signalizirao ofsajd poziciju Brazilca.

U nastavku gosti su prvih pet minuta silovito napali i već u 47. minutu Docić pogađa prečku sa oko 20 metara. Nije dugo trajala ofanziva Ivanjičana. Iako je Sloboda preuzela sredinu terena i posed lopte, videlo se da gosti dosta doro stoje na terenu i da je zbog slabih pasova iz zadnjeg reda i sa pozicija zadnjih veznih igrača, gol Rankovića ugrožen. Ni Lovrić nije imao svoj dan. Već nekoliko utakmica nije više onako silovit i odlučan kada krene na loptu. Možda je već tada bila prilika da se zameni Pilipović, kome ništa nije išlo od noge i koji je praktično bio najslabiji na terenu. Istina, gosti su imali i mnogo sreće da im se veliki broj lopti odbije u noge, ali kao što je već rečeno, dobro su se kretali i bili dobro postavljeni. Najpre je Žeravica snažno šutirao, ali preko gola, da bi u sledećem minutu Begluk zanemeo. Piliović po ko zna koji put greši u dodavanju, ovaj put ka Pejoviću uz levu aut liniju, gosti seku pas i imaju višak igrača, Gojković i Lovrić ne uspevaju da pokriju, Borko Veselinović šalje loptu ka Sotiroviću ne levu stranu, a ovaj uspeva da je pored istrčalog Rankovića gurne uz suprotnu stativu. 0:1. Igrao se 62. minut!
Od tog trenutka Sloboda je jalovo napadala, ali nije mogla da probije bunker gostiju. U 72. minutu neubedljivog Žeravicu menja Jovanović. Mladi napadač Slobode je primetno odlučniji i opasniji nego na početku prvenstva, pa uspeva da uputi dosta dobar udarac iskosa sa desne strane sa nekih 20 metara. Matović odbija, ali nema nikoga blizu da poentira. Nedugo potom Pilipovića menja Krstić, a gosti su već odavno posvećeni totalnoj opstrukciji gre, u čemu prednjači štoper Đokić, valjajući se 3 puta po nekoliko minuta. Sudije su, uprkos činjenici da ih ima 6 na terenu, propustile da ga kazne za nepristojnu gestikulaciju prema publici. To bi značilo sigurno isključenje, pošto je već imao žuti karton. Biće tu posla za disciplince, ali samo ako Sloboda bude insistirala da se pregledaju snimci. U tom slučaju bi Đokić mogao da zaradi i 4 meča suspenzije.
Sloboda je do kraja uglavnom bezuspešno kružila oko bunkera gostiju uz jedan mlak udarac Tiaga po zemlji i dobar udarac glavom Babića pod prečku, koji je Matović odbio u korner.

Piskavcu je jako značio ovaj susret, želeo je pobedom da obeleži 100. prvenstvenu utakmicu na klupi Slobode, ali ne samo da mu se to nije dalo, već ga je Bogdanović poslao pre vremena u svlačionicu zbog opravdanog prigovora na jako loše suđenje!

Ostaje veliki žal za propuštenonm prilikom da se Sloboda odlepi iz opasne zone. Ali obzirom da je prvenstvo nikad neizvesnije, da su skoro sve ekipe izjednačene i da prednost domaćeg terena praktično ne postoji, naprotiv, ne treba gubiti nadu da se rossoneri mogu iz Jagodine vratiti neporaženi!  Pre toga čeka ih osmina finala Kupa Srbije sa Voždovcem, već u sredu na Begluku u večernjem terminu!





Radnički 1923 0 : 0 Spartak
Čukarički 2 : 3 Voždovac
Novi Pazar 1 : 0 Donji Srem
Radnički (N) 1 : 1 Crvena zvezda
Partizan 1 : 1 Napredak
Rad 0 : 2 Jagodina
Sloboda Point 0 : 1 Javor Matis
OFK Beograd 0 : 2 Vojvodina
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Partizan 10 6 3 1 21
2 Vojvodina 10 5 4 1 19
3 Čukarički 10 5 3 2 18
4 Crvena zvezda 10 5 2 3 17
5 Radnički (N) 10 3 6 1 15
6 Jagodina 10 4 3 3 15
7 Novi Pazar 10 4 2 4 14
8 Spartak 10 4 2 4 14
9 Napredak 10 3 4 3 13
10 Voždovac 10 3 4 3 13
11 Javor Matis 10 3 3 4 12
12 Radnički 1923 10 3 2 5 11
13 Sloboda Point 10 2 4 4 10
14 OFK Beograd 10 3 1 6 10
15 Donji Srem 10 1 4 5 7
16 Rad 10 2 1 7 7