XS
SM
MD
LG
09.10.2013 Ž. Radivojević

Teodora Vidicki: Devojka s pištaljkom, nastavak porodične tradicije

Na nedavno održanom tradicionalnom turniru pionirskih ekipa (trinaestogodiošnjaka), koji tradicionalno pod nazivom "Budući asovi", organizuje šimanovački Hajduk 1932, pravdu je delila Teodora Vidicki (16) iz Batajnice. Bilo je zanimljivo videti devojku sudiju, koja je tek nekoliko godina starija od učesnika. Po opštim ocenama – vrlo dobro je odradila svoj posao. Više nego dovoljno razloga da napravio priču o „devojci s pištaljkom“.

- U mojoj prodici fudbal je tradicija, kao i ljubav prema sportu - kaže Teodora - Moj deda Dušan Vidicki iz Deča, sada fudbalski radnik, a nekada poznati fudbalski sudija je moj uzor i odlučila sam da krenem njegovim stopama. Mislim da dosta dobro poznajem fudbalska pravila i da sam pravedna. Već dve godine aktivno treniram fudbal u Ženskom fudbalskom klubu Sloga iz Zemuna, u šta ulažem sve svoje napore i energiju. Trenutno sam na pozajmici u Sremskoj Mitrovici. Pre fudbala dugo sam trenirala karate u KK „Unsu“ iz Batajnice.

Kada je započeta tvoja sudijska karijera?

- Obuka za mlade i perspektivne sudije bila je početkom maja ove godine u Vrdniku. Posle te obuke počela sam da sudim u okviru OFS Pećinci. Avgusta meseca ove godine u „Kući fudbala“ položila sam za Drugu sremsku ligu.

Kako je biti fudbalski sudija danas, pogotovo ženski?

- Relativno je teško baviti se ovim poslom - nastavlja Teodora - Prisutno je još uvek omalovažavanje ženskog pola, a veliki su fizički i psihički naporiu koji se ulažu tokom utakmice. Predrasuda ima u svakom poslu, naročiti u fudbalu, jer vje to, prvenstveno, muški sport u ovoj zemlji. Iz perspektive navijača, ženski sudija može da doživi neprijatnosti, kao što su dobacivanja, vredjanja. Nisu retki nasrtaju na sudije muškog pola, a kamoli na žene. Sve to zbog njihove neinformisanosti o tome koliko znanja posedujemo.

Planovi?

- Želja mi je da što duže ostanem u sportu, bilo da je to aktivno igranje fudbala ili sudjenje - ističe Teodora Vidicki - Ipak, mislim da imam više potencijala za sudjenje. Za sada dobro ide.

Na snimcima: Teodora Vidicki