XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Smiljanić 17. na Šampionatu sveta

LIMA, 24. septembar (info centar).- Nemanja Smiljanić, juniorski reprezentativac Srbije osvojio je 17. mesto na Šampionatu sveta u gađanju glinenih golubova – trap u Limi u Peruu sa 107 golubova (po serijama 20, 22, 22, 23, 20).

Šappionsku titululu (juniori na šampionatima sveta ne gađaju finale) osvojio je Nikolas Espinosa Pačeko (Peru) sa 116 golubova, srebro je pripalo Pavelu Vaneku (Češka) sa 115, a bronza Džejmsu Tarantu iz Velike Britanije takođe sa 115 golubova. Tri strelca sa po 115 golubova, Vanek, Tarant i Borkovec (Češka) su raspucavali za ostale dve medalje. Vanek je u prvom raspucanju pogodio drugog goluba i osvojio srebro, a Tarant i Borkovec su pogodili po jednog i raspucavali su za bronzu. Sugurniji je bio Tanrant pogodivši trećeg goluba, Borkovec je promašio i ostao bez medalje. Finale je vredelo 113 golubova. Ukupno je bilo 37 juniora.

U ekipnoj konkurenciji Srbija nije imale selekciju. Poebdila je Češka sa 342 goluba, drugi su Italijani sa 332 a treći Rusi sa 321 golubom. Ukupno je bilo sedam reprezentacija.

Nemanja Smiljanić je član Grofa iz Kališta kod Požarevca, ove godine osvojio je pojedinačnu juniorsku bronzu na Šampionatu Evrope u Sulu u Nemačkoj, što je prva evropska medalja u istoriji za srpsko streljaštvo u ovoj disciplini. Bio je i član reprezentacije Srbije sa Vasiljevićem i Egeljom koja je osvojila takođe evropsku bronzu. Pobedio je ove sezone i na juniorskom Svetskom kupu u Sulu, kao i u Porpetu na finalnom turniru juniorskog Svetskog kupa. Bio je 19. na MI u Mersinu.

Sa 122 goluba na Svetskom kupu u Sulu ove godine, Smiljanić je izjednačio seniorski državni rekord. Uz mladog strelca bio je i selektor Dejan Mihajlović.

U disciplini trap za seniore, ekipna titula u konkurenciji 21 selekcije, pripala je Španiji sa 357 golubova, srebro su osvojili Portugalci sa 353, a bronzu Hrvati takođe sa 353 goluba.

Pojedinačno, seniorsku titulu prvaka sveta osvojio je Đovani Pelielo (Italija) savladavši u finalu na 15 golubova sa 11:10 hrvatskog strelca Josipa Glasnovića. Bronza je pripala ruskom strelcu Alekseju Alipovu koji je bio uspešniji u meču za treće mesto od Španca Alberta Fernandeza sa 13:12. Pelielu je ovo četvrta svetska šampionska titula i druga koju je osvojio u Limi (Nikozija 1995, Lima 1997, Barselona 1998. i Lima 2013.) Ima još dva svetska srebra i jednu bronzu. Dvostruki je olimpijski vicešampion (Atina 2004. i Pekng 2008) a ima bronzu iz Sidneja 2000.

U finale su se plasirali Alipov 121, Pelielo 121, Glasnović 121, Fara (Portugalija) 120, Fernandez 120 i Serano (Španija) 120. Finale je vredelo 120 golubova, petorica srelaca sa ovim rezultatom raspucavala su za tri mesta u finalu.

U polufinalu na 15 golubova, Pelielo je imao 13 u odmah se plasirao u meč za zlato, Glasnović i Fernandez sa po 12 golubova raspucavali su za drugo mesto u finalu finala. Hrvatski strelac je bio precizniji i pogodio drugog goluba a Fernandez je otišao u meč za bronzu. Rivala mu je odredilo raspucavanje između Alipova i Serana. Rus je pogodio prvog dodatnog goluba, Španac promašio i ostao peti. Bruno je posle polufinala se devet golubova osvojio šesto mesto.


Sledeća vest
Derbi kraj Tise