XS
SM
MD
LG
13.08.2013 Vinko Janković

Somborski veslači puni utisaka sa XVI maratona lađa na Neretvi

Ovogodišnjim nastupom na 16 Maratonu lađa na Neretvi, ekipa "Salašari Somborski", kao jedina predstavnica Srbije na tradicionalnom takmičenju lađara,učestvujući već treću godinu zaredom, obeležila je plasmanom na 34 mesto u ukupnom poretku ekipa, u kojoj je sedam posada lađara iz drugih mesta gledalo u leđa veslačima iz Sombora na cilju u Pločama.

Za ovu, turističko-sportsku manifestaciju, koja se organizuje pod visokim pokroviteljstvom presednika republike Hrvatske, Ive Josipovića, somborci su se spremali svega deset dana pre početka i za to vreme odradili nekoliko treninga na Velikom Bačkom kanalu kraj Sombora. Stoga i ne čudi ovakav plasman, u donjem delu tabele,među ekipama domaćina, za koje se zna, da su se za ovaj spektakl lađara, i deonicu dugu 22,5 kilometara, spremali po sedam meseci. 
Predstavljajući svoj grad i državu odakle dolaze, članovi sportske sekcije HKUD "Vladimir Nazor" iz Sombora, proveli su tri dana , u više mesta na moru i Neretvi i upoznali se sa mnogim članovima iz drugih ekipa, i puni utisaka i reči hvale za domaćine, vratili u Sombor. Vreme 2,33,7, koliko je trebalo da preveslaju zahtevnu deonicu, posadu somborske ekipe činili su : Gašpar Matarić,kapiten i veslači : Bojan Jozić, Ivica Pekanović, Danijel Mandić, Petar Keresteš, Marijan Vukov, Alfred Skenderović, Petar Ivić,Tomica Vuković,Marko Matarić i Darko Perković   a pojačanje su imali u domaćem veslaču iz Komina Martinu Buriću  i parićaru Ivi Buriću
U vođstvu puta bili su Mata Matarić,presednik društva, Nemanja Delić, gradonačelnik Sombora, i Miroslav Vasin , Pokrajinski sekeretar za zapošljavanje, rad i ravnopravnost polova, i oni su svoj boravak sa ekipom iskoristili za posetu i razgovore sa visokim funkcionerima Metkovića o saradnji grada Sombora sa  privrednicima iz Dubrovačko-neretvanske županije..Delegaciju iz Srbije, primio je, i u kraćem razogovoru sa njima, se zadržao i presednik republike Hrvatske ,Ivo Josipović, i izrazio zadovoljstvo učešćem somboraca, poželivši im dobrodošlicu na ovako jednoj sportskoj manifestaciji kakva je ova na Neretvi.
 

Na snimcima Veslači iz Sombora na Maratonu lađa na Neretvi 10. avgusta 2013. godine.Delegacija iz Vojvodine sa maskotom Maratona lađa na Neretvi, knezom Domagojem