XS
SM
MD
LG

Koji je naš Radnički?

Kraljica sportskih igara svoje ljubitelje u Kragujevcu nikada ne ostavlja ravnodušnim. U prvoj srpskoj prestonici, izgleda da odatle i potiču ti koreni, sve mora da bude prvo i vrhunsko, ili da ukoliko nije takvo, bar bude, blag je izraz – neuobičajeno.


Tako je i sada, kada se raspravlja o stanju kragujevačke košarke, koja je od vrhunske, superligaške, jadranske i evropske, koju je „doveo“ Miroslav Nikolić, koga su Kragujevčani ili voleli ili mu se žestoko protivili, dospela na niske grane.

Posle razlaza sa tim Radničkim, bilo je bojazni da košarkaški Kragujevac ostane bez Raničkog, a onda, gle čuda, sada ima – dva.

Kragujevac ostaje Kragujevac, ili nema Radnički, ili ima – dva. Istina, jedan igra u trećem, a drugi u četvrtom srpskom rangu, doduše oba sa ambicijama za prolaz u višu ligu.

U Prvoj regionalnoj ligi „zapad“, što je treći košarkaški rang u Srbiji, takmiči se Radnički 1950.



Ujedinitelj?

Godinama razjedinjenu kragujevačku košarku teško je pomiriti. To smatra i Dušan Đurić, generalni sekretar Regionalnog košarkaškog saveza centralne Srbije. Svojevremeno, u izjavi za Radio-televiziju Kragujevac, on je rekao:

– Izuzev Nikole Lončara, ne vidim čoveka koji bi mogao da ujedini košarkašku javnost Kragujevca, kao i da utemelji sistem koji bi je vratio na najviši nivo.

Naravno, Đurić nije uopšte nije naivan i ovim rečima, sa funkcije koju obavlja, nije dao podršku nijednom od ova dva kluba, ali se ispostavilo da, ipak, nije dobro „video“ i da do ujedinjenja ne može da se dođe, ne bar u ovom trenutku.

Sudbinu ovih klubova, najverovatnije, odrediće to ko bude imao više snage i strpljenja, ali i podršku Kragujevca, kako gradskih vlasti i privrede, tako i onih ljubitelja košarke koji su punili Sportsku halu „Jezero“, ponekad više i nego stadion „Čika Dača“ i koje više ne zanimaju prepucavanja ko je srušio Radnički, jer je već srušen i treba da se gradi ponovo.

Ovaj klub je u pripremnom periodu savladao nekoliko ekipa iz višeg ranga – Slobodu iz Užica, Planu iz Velike Plane i Mladost iz Smederevske Palanke, a u međuvremenu i još neke, odlično i startovao, pa Nenad Tanasijević, sportski direktor, smatra da su ovi rezultati jedan od glavnih pokazatelja da je njegov klub najveći favorit za plasman u Drugu ligu Srbije:

– Cilj nam je bio da u pripremnom periodu odigramo utakmice sa kvalitetnijim ekipama, kako bismo bili spremni da od početka prvenstva opravdamo ulogu favorita za plasman u viši rang. Igrački sastav nismo kompletirali pre početka prvenstva. još nismo kompletirali.

U međuvremenu, sastav je kompletiran. Stigli su Miloš Tripković i Marko Janjušević.

U Drugoj regionalnoj ligi „zapad“ 2, sada je već izvesno, igraće i KKK Radnički. Skraćenica znači Kragujevački košarkaški klub Radnički. Taj Radnički je, reklo bi se, proistekao iz razgovora Nikole Lončara, nekadašnjeg reprezentativca Jugoslavije i košarkaša Partizana i Reala, koji je u veliki košarkaški svet otišao, upravo, iz Radničkog i vrha gradskih vlasti. I taj Radnički ima ekipu, ali to je očiglednije nego u slučaju onog prethodnog, s obzirom na rang, da se prošeta do više lige.

Ipak, sada se u sportskom i košarkaškom Kragujevcu postavlja, čini se logično pitanje“: Koji je naš Radnički?

Na informacije u lokalnim elektronskim medijima, pojavljuju se komentari poput ovog, potpisanog sa „crveni đavoli“, a odnosi se na Radnički 1950:

– Ovo nije kragujevački Radnički. Ovo je klub iz Smederevske Palanke koji niko u Kragujevcu ne podržava. Pravi Radnički, na čelu sa Nikolom Lončarem kreće takmičenje u Drugoj srpskoj ligi. Posle velikog broja reorganizacija i „gimnastika“ posebne vrste, ovaj klub je, u stvari, naslednik nekadašnjeg Studenta KG, koji je potom svom imenu, i kada je postojao „onaj“ Radnički, dodao prefiks Radnički i postao Radnički Student, da bi tadašnje vlasti imale Razlog da ga, kao gradski, finansiraju, pa je potom potpisao ugovor, opet sa „onim“ Radničkim da kao mladi tim igra u Regionalnoj ligi, kao Radnički Šumarice, ali je igrao pod nazivom Šumarice.

U jednoj od informacija na zvaničnom gradskom sajtu svojevremeno je pisalo:

– U zgradi Grada Kragujevca danas je ozvaničena saradnja između Košarkaškog kluba Radnički i Sportskog kluba Foka, na osnovu koje je formiran mladi tim Radnički-Šumarice.

Ipak, tim je igrao pod imenom Šumarice, a na zvaničnom sajtu ovog kluba piše:

– KK Radnički 1950 je relativno mlad košarkaški kolektiv koji predstavlja najviši seniorski rang u našem gradu posle odlaska jadranske lige. Seniorski tim koji pretežno sastavljen od kragujevačkih igrača trenutno se takmiči u Prvoj srpskoj ligi – „zapad“ sa ambicijom da uđe u viši rang – Prvu B ligu. Prefiks „1950“ koji je dodat na ime brenda sportskih kolektiva grada na Lepenici nije uzet bez razloga.

Uz to, ovaj Radnički je od Mladosti iz Smederevske Palanke „kupio“ rang u kojem i sada igra. Dakle, jasno je da je to novi klub, a ne stari Radnički.


Trka je počela

U Prvoj regionalnoj ligi Srbije „zapad“, Radnički 1950 je ostvario dve ubedljive pobede, a u narednom kolu, u nedelju, u Sportskoj hali „Gordana-Goca Bogojević“, u Velikom parku, igra protiv Zlatara iz Nove Varoši.

KKK Radnički igraće sutra (četvrtak, 15. oktobar, dvorana „Jezero“, 19,30) u prvom kolu Druge regionalne lige „zapad 2“ protiv ekipe Bane iz Raške.

Na drugoj strani, Nikola Lončar, predsednik Kragujevačkog košarkaškog kluba Radnički ističe da je njegov klub član porodice Sportskog društva Radnički i da je samo on naslednik tog imena koje slovi od 1950. godine.

– Mi nismo dobili novac od grada Kragujevca, jer u vreme konkursa nismo ni obnovili rad Košarkaškog kluba Radnički. No, to neće da nam bude problem, jer mi smo ime i već imamo sponzore koji su spremni da ulože u klub koji ima ambicije da Radničkom vrati ime, kvalitet i slavu koje je imao – objašnjava Lončar.

Iako, najpre nije želeo da razgovara, objasnivši da je formiranje tima u toku i da će informacije dati na jednom skupu svim novinarima, što se dogodilo sinoć, ipak je pristao da objasni status i mesto ovog kluba u kragujevačkoj košarci, što je i bilo jedino pitanje na koje smo tražili odgovor.

Radnički 1950 je od Skupštine grada za aktivnost u ovoj godini dobio šest miliona dinara.



26 .kolo Prva RL Zapad
Prva Petoletka 82 : 106 Klik
Priboj 80 : 89 Student BB
Radnički 1950 98 : 91 Ub
Novi Pazar 101 : 82 Zekas 75
Železničar 95 : 85 Polet
Crnokosa 62 : 81 Zlatar
Šabac 98 : 69 Svilajnac Kompo
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Radnički 1950 26 23 3 49
2 Ub 26 21 5 47
3 Priboj 26 17 9 43
4 Železničar 26 15 11 41
5 Novi Pazar 26 14 12 40
6 Klik 26 14 12 40
7 Zlatar 26 13 13 39
8 Zekas 75 26 11 15 37
9 Prva Petoletka 26 11 15 37
10 Student BB 26 11 15 37
11 Crnokosa 26 11 15 37
12 Šabac 26 10 16 36
13 Polet 26 9 17 35
14 Svilajnac Kompo 26 2 24 28