XS
SM
MD
LG

Dušan Stević veruje u Radnički

Zbog zimske pauze, na stadionu „Čika Dača“ je zatišje. Mladi igrači kragujevačkog prvoligaša, koji su polusezonu završili na poslednjem mestu bez pobede i sa samo četiri boda, nalaze se na odmoru i okupiće se tek posle Nove godine.

Dušan Stević odigrao najviše utakmica u prvom timu mladog tima Radničkog (Foto: M. Jovičić)


Teška finansijska situacija učinila je svoje. U ovoj sezoni došlo je do smene generacije. Radnički 1923 ostao je sa omladincima i kadetima da brani boje kluba u Prvoj ligi Srbije. Neiskustvo je učinilo da se prvi deo prvenstva Prve lige Srbije neslavno završi. Nerešeni problemi u klubu primorali su i predsednika prof.dr Petra Veselinovića da podnese ostavku na ovu funkciju. Sve oči ljubitelja fudbala u Kragujevcu, pa i šire, uprte su u Skupštinu grada, koja je prihvatila da razreši probleme kragujevačkog prvoligaša. Zbog svega toga, teško je naći sagovornika u klubu koji bi iz svog ugla ocenio proteklu polusezonu i rekao šta očekuje. Među igračima, svakako, najkompetentniji za to je jedan od najiskusnijih među mladima Dušan Stević, kome je ovo bila treća sezona u seniorskom timu. Igrao je na mestu desnog beka i prednjeg veznog ofanzivnog igrača. Pružio je nekoliko dobrih partija svojim probojima po desnoj strani i asistirao saigračima. U ovoj polusezoni nije postigao gol, ali može da se pohvali da je u superligaškom takmičenju zatresao mrežu Crvene zvezde na Marakani, kada je Radnički 1923 zabeležio istorijsku pobedu, i u susretu sa Vojvodinom u Novom Sadu.

Dušan Stević došao je u Kragujevac kao osnovac iz Kopaonika iz Brusa. Ovde je završio osmoi razred i srednju školu, a upisao Pravni fakultet.

– U prvi tim sam prešao iz omladinaca još dok je trener bio Dragoljub Bekvalac. Bio je to period kada smo se borili za opstanak u Superligi sa ekipom u kojoj su bili Spalević, Knežević i ostali iskusni igrači. Bilo je teško ući u prvi tim. Debitovao sam protiv Čukaričkog, koji smo na „Čika Dači“ pobedili sa 1:0, a osvojili bodove u Novom Pazaru i ostali u Superligi u toj sezoni. Došao je trener Vlado Čapljić, ali je vodio samo dve utakmice, a njega zamenio Neško Milovanović, koji mi je dao više vremena da igram. Međutim, povredio sam se i morao sam da pauziram, a posle oporavka ustupljen sam srpskoligašu Šumadiji 1903 na dvojnu registraciju, gde sam pružao dobre partije. To me je preporučilo da me vrate u prvi tim i postanem starter – podseća na prve korake u seniorskom timu mladi ofanzivac Radničkog 1923, sa najvećim „stažom“ u ovoj sezoni.

Stević (prvi sleva) sa saigračima davao je maksimum na terenu, ali su izostali rezultati (Foto: M. Jovičić)

Iako je mladi tim sastavljen, uglavnom, od omladinaca i kadeta, zbog odlaska iskusnih igrača posle ispadanja iz Superlige, ušao u neravnopravnu borbu za bodove sa jakim ekipama, među kojima su i bivši superligaši, igrom se nije obrukao. Borili su se mladići u crvenim deresovima sa iskusnim ekipama, ali je neiskustvo učinilo svoje. To potvrđuje i mladi bek Dušan Stević.

– Sa ovim mladim timom i trenerom Neškom Milovanovićem počeli smo da stvaramo nešto što liči na ekipu. Iz utakmice u utakmicu sticali smo samopouzdanje, ali smo skupo platili neiskustvo. Loše smo odigrali ovde na „Čika Dači“ sa Bežanijom i Sinđelićem. Na nekim gostovanjima imali vođstvo i bodove u rukama, ali smo gubili utakmice. Žao nam je što protiv vodeće Bačke nismo uspeli da pobedimo i da savladamo Proleter iz Novog Sada. Nismo imali sreće i koncentracije u završnici i zbog toga smo ostali i bez pobede u prvom delu prvenstva. Zbog neiskustva imali smo previše crvenih i žutih katona i to je otežavalo posao i novom treneru Radovanu Radakoviću da izvede na teren najbolji sastav – ocenjuje mladi Stević.

Teška ukupna situacija u klubu, ne samo zbog velikog bodovnog zaostatka na tabeli u odnosu na ostale klubove koji se bore za opstanak, već i za nastavak prvenstva, nalaže da se u zimskoj pauzi rareše problemi, na čemu se radi u Skupštini grada. Bolji dani se očekuju sa formiranjem privrednog sportskog društva i preuzimanjem obaveze Skupštine grada da vodi brigu o Radničkom 1923. Skidanjem blokade računa kluba i razrešenjem dugova omogućilo bi da se ekipa pojača u zimskom prelaznom roku i u prolećnom delu ozbiljnije uključi u borbu za opstanak u prvoigaškom društvu. To očekuju i mladi igrači, ali i ostali u klubu.

Ako ova mlada ekipa ostane na okupu, sa iskustvom koje smo stekli i malo pojača, onda ima ubudućnost. Postoji među nama velika želja za dokazivanjem, ali potrebna su još dvojica-trojica iskusnijih igrača, koji će nas predvoditi i kada treba da smirimo igru i „spustimo loptu“. Ne bi smele da nam se dešavaju greške iz jesenje sezone kao protiv Inđije i Sloge iz Petrovca na Mlavi. Očekujemo da se neki problemi kluba reše i da uz podršku naših vernih navijača prolećni deo odigramo bolje, nadam se i osvojimo više bodova – optimista je mladi ofanzivac Dušan Stević.


30 .kolo Prva liga Srbije
ČSK Pivara 2 : 0 Bačka (BP)
Radnički 1923 2 : 2 Kolubara
Inđija 4 : 0 Zemun
Donji Srem 0 : 2 Sloga (PM)
Loznica 1 : 0 Sindjelić
Sloboda 1 : 0 BSK Borča
Napredak 3 : 2 Bežanija
Proleter 3 : 0 Dinamo
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Napredak 30 21 5 4 68
2 Bačka (BP) 30 16 8 6 56
3 ČSK Pivara 30 14 6 10 48
4 Inđija 30 12 9 9 45
5 Bežanija 30 11 10 9 43
6 Sindjelić 30 11 9 10 42
7 Kolubara 30 11 9 10 42
8 Proleter 30 9 13 8 40
9 BSK Borča 30 11 7 12 40
10 Zemun 30 10 9 11 39
11 Sloga (PM) 30 10 9 11 39
12 Dinamo 30 11 5 14 38
13 Sloboda 30 8 11 11 35
14 Donji Srem 30 8 10 12 34
15 Loznica 30 7 10 13 31
16 Radnički 1923 30 2 6 22 12