XS
SM
MD
LG

Klubovima onoliko koliko je realno

Odlukom o odobravanju programa sportskih organizacija za ovu godinu, iz gradskog budžeta za sport biće izdvojeno nešto više od 83,5 miliona dinara. Tome treba dodati još 26 miliona dinara koji su dati sportskim klubovima po osnovu privremenog finansiranja.

– Te dve cifre u zbiru daju iznos od preko 100 miliona dinara i vrlo je diskutabilno da li je to dovoljno ili ne za finansiranje sportskih klubova i organizacija. Ako gledamo raniji period i sredstva koja su se za taj deo izdvajala i pravimo to poređenje onda nije, ali ako pravimo poređenje šta je od toga bilo realno a šta nije, mislim da je to dovoljno – rekao je za “Kragujevačke novine“ Nikola Urošević, pomoćnik gradonačelnika za sport.

Kako je najavljeno na zvaničnom sajtu Skupštine grada, na kojem je objavljen deo razgovora, pomenuti intervju biće objavljen narednog četvrtka, 23. jula.

Urošević je dodao i da je realno da taj novac klubovi dobiju do kraja godine, imajući u vidu i punjenje budžeta i obaveze koje grad ima.

– Mogli smo da im damo i 200 miliona, ali da dođemo u problem kao prošle godine, da se jedan iznos napiše u ugovoru a drugi isplati, a svi klubovi očekuju od lokalne samouprave da dobiju ono što im je opredeljeno jer na osnovu toga oni krenu u sezone, organizuju rad i kada ne dobiju novac budu u dugovima i problemima – ističe Urošević i dodaje da je kao pomoćnik gradonačelnika za sport i član Komisije insistirao da klubovi dobiju ono što je realno, a ne ono što je bilo čija želja.

Sredstva su ovom odlukom dobili 86 klubova i sportskih organizacija i niko nije zakinut, ocenjuje Urošević. S obzirom na to da se velika pažnja podigla zbog činjenica da fudbalski prvoligaš Radnički nije među onima kojima su sredstva odobrena pomoćnik gradonačelnika za sport podseća da je Radnički u vreme javnog poziva bio u blokadi, kao što je i sada, tako da nije mogao da konkuriše za sredstva od lokalne samouprave.

– Ta blokada je 52 miliona dinara za poreze i doprinose iz ranijih godina. Ovde se radi o programskom finansiranju, o onome što tek treba da se desi, tako da je grad i opredelio i preneo sredstva Radničkom ona bi otišla na blokadu i ne bi mogli da opravdaju trošenje sredstava jer po javnom pozivu ta sredstva moraju da se namenski utroše – rekao je Urošević i dodao da su u budžetskoj rezervi ostavljena određena sredstva za sport tako da, ukoliko se steknu uslovi da Radnički izađe iz blokade, može da dobije sredstva za sufinansiranje.

Mnogo se govorilo i o iznosu koji je opredeljen za Spasilački klub “Ajkula“, a reč je o dva miliona dinara, Nikola Urošević je rekao da je to bio jedini način da se organizuje spasilačka služba na gradskim bazenima i na jezeru u Šumaricama.

– SC „Park“ je u tom momentu bio u blokadi računa i mi nismo imali drugu mogućnost da počne kupališna sezona osim na ovaj način – naglasio je Urošević.