XS
SM
MD
LG

Derbi proleća u Gornjoj varoši usmerava dalji tok šampionata, duel uspešnih pored Careve ćuprije, od "bulki" Baričane "boli" glava

U Srpskoj ligi Beograd prvenstvo polako ulazi u završnicu i ostalo je da se odigra još pet kola. I dalje vlada nepoznanica kad je u pitanju osvajač naslova, a ne zna se ko će pored Rada i najverovatnije Torlaka preseliti se u Zonu. Vodeći Zemun i Teleoptik slavili su indetičnim rezultatom i još više odmakli trećeplasiranoj Zvezdari, koja je neočekivano izgubila na Bulbuldercu. Brodarac nastavlja uspešnu prolećnu seriju i pobede smenjuju nerešeni rezultati. Baričani su na Banjici upisali očekivane bodove, "saobraćajci" su zakomplikovali položaj porazom od "sokolova", Torlak je novim trećim porazom najverovatnije se oprostio od Srpske lige. Prvi put se dogodilo da su gosti bili više nego ubedljivi i slavili su na šest utakmica (domaćini na dve), postignuto je 25 golova (tri po meču).

Kolo se otvara u četvrtak mečom između dve najslabije ekipe u drugom delu prvenstva. Dok se za mlade "građevinare" očekivalo da će biti u problemima, Ušćani su najblaže rečeno razočarali sa dva osvojena boda i čak osam poraza. Nalaze se u lošoj formi i Rad je poslednja prilika za pobedu i zaustavljanje strmoglavog pada. Rad je samo dobio Torlak, direktnog konkurenta i osam poraza u nastavku prikovali su ih za dno.

U petak se igra u Surčinu i na Carevoj ćupriji.

Jedinstvo je vezalo dve pobede i nakon Radničkog odneli su bodove sa Ade. Igraju kod kuće čvrsto, agresivno i bliži su pobedi u meču sa Studentskim gradom. Obrenovčani su očitali lekciju "studentima" i dva poraza su unela zebnju i bodovni zbir ne garantuje mirnu završnicu, pogotovo ako uknjiže treći poraz u Surčinu. Došlo je do smene na klupi i novi kormilar je Žarko Jeličić, dondavno trener Budućnosti.

Drugi derbi igra se između BASK-a i Brodarca. "Sokolovi" su bili sigurni na Doćolu i nalaze se na mestu koje vodi u baraž. Njihov meč u Obrenovcu se nalazi pod lupom disciplinskih organa i eventualne kazna odrediće dalju sudbunu kluba. Brodari su pravo otkrovljenje drugog dela prvenstva i sa poslednje pozicije serijom pobeda došli su do relativno bezbedne sredine (deoba sedmog i osmog mesta). Domaćin nije toliko uspešan pored hipodruma u zadnje vreme, dok gosti popravljaju negativan saldo na strani (osam bodova).

Obeležje 26. kola je derbi proleća u Gornjoj varoši, između vodećeg Zemuna i Teleoptika. Oba rivala su u prethodnom kolu slavili nove pobede i u nastavku sezone osvojili su isti broj bodova (24). Zemun je bez poraza od oktobra prošle godine i sa novim trenerom Milanom Kuljić su još agresivnije, kompaktniji visok nivo forme pokazuje da se radi o kvalitetnom sastavu spremnom da ostane na vrhu. "Optičari" su na startu zabeležili dva poraza i ništa nije nagoveštavalo da sledi neverovatna serija od osam vezanih pobeda. Od toga četiri trijumfa su upisali van Zemunela i lideru neće biti lako da zaustavi poletne i mlade goste.

Obrenovčani su pobedom u Bežaniji skinuli veliki teret sa leđa i prekinuli seriju od četiri poraza. Trener Kovačević je napravio par promena i izmene u toku igre su urodile plodom, od četri gola, tri su postigli rezervisti. Igrači polako usvajaju zahteve novog trenera i pobeda je omogućila da se učvrste na četvrtom mestu, a na ruku su im išli promenlji rezultati najbližih konkurenata. Sinđelić je popustio i iz tri meča doneo tek dva boda i još se nisu obezbedili. Vidi se da se muče, nisu u dobrom ritmu i sve osim poraza bilo bi ravno pobedi.

PKB i GSP Polet Dorćol igraju slabo u poslednje vreme i dospeli su u opsanu zonu. Dele susedne pozicije (12. i 13. mesto) i stručnjaci se slažu da pobedniku utakmice ne donosi tri, nego šest bodova. Poraženi će naknadno zaostati i pada ispod crte. "Mlakadžije" posustaju i očekivani poraz u Zemunelu se nadovezao na prethodna dva loša rezultata. "Saobraćajci" su u krizi, zamenili su trenera, ali nema pomaka i poslednji poraz na Dorćolu od "sokolova" je potvrda konstatacije.

Nezvanično smo čuli da je trenera Enesa Malićija nasledio bivši kormilar Srđa Knežević. Baričani u odmeravanju snaga sa Zvezdarom nemaju drugu opciju osim pobede. Gosti su prekinuli uspešnu seriju od strane Dobanovčana, koji su im uzeli meru na Bulbudercu. Loš potez i postavljanje uticalo je da budu kažnjeni, kao i rani gol u nastavku. Krivo im je što su imali više od igre, naročito u prvom poluvremenu (tri stative). Priliku protiv Iskre mogu dobiti igrači sa manjom minutažom, rekovalescenti, odnosno u tom momentu najbolji sastav. Čvrsto su na trećem mestu, daleko od vodećeg dvojca, i dolaze u Barič rasterećeni sa željom da se nadigravaju. "Hemičari" su ukupno prihodovali 36 bodova, ali je disciplinska mera (-12 bodova) dovela u izuzetno tešku situaciju. "Crno-beli" bije glas da su domaćinska ekipa, mada su u prethodnih pet kola prihodovali četir boda.

Poslednji par Budućnost - Torlak, daje male šanse otpisanim gostima. Sa dve pobede Dobanovčani su se konsolidovali i na petom mestu prebrinuli brige oko opstanaka. Vezali su dve pobede, posebno im je draga u dueleu sa "bulkama" i Torlak je prilika da "unovče" prethodne rezultate. Sa tri poraza ekipa iz Kumodraža će u Zonu, imali su dosta oscilacija u igri, nije ih praila ni sreća, stalno su bili gosti, imaju nedovoljan roster i kad se sve sabere dobije se 15. mesto na tabeli.


Jedinstvo : Sinđelić
Studentski grad : Teleoptik
Radnički : GSP Polet Dorćol
Zemun : Brodarac
PKB : Rad
BASK TEK : Zvezdara
Ušće Novi Beograd : Torlak
Prva iskra : Budućnost
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zemun 27 20 4 3 64
2 Teleoptik 27 19 3 5 60
3 Zvezdara 27 13 7 7 46
4 Radnički 27 12 6 9 42
5 Ušće Novi Beograd 27 10 7 10 37
6 Brodarac 27 10 6 11 36
7 Budućnost 27 9 9 9 36
8 Studentski grad 27 10 6 11 36
9 Jedinstvo (-2) 27 9 9 9 34
10 BASK TEK (-3) 27 7 13 7 31
11 Sinđelić 27 8 7 12 31
12 GSP Polet Dorćol 27 8 7 12 31
13 Prva iskra (-12) 27 12 6 9 30
14 PKB 27 8 6 13 30
15 Torlak 27 4 6 17 18
16 Rad (-6) 27 4 4 19 10