XS
SM
MD
LG

Počele pripreme Radničkog

Prozivkom i prvim treningom juče su na stadionu „Čika Dača“ počele pripreme karagujevačkog superligaša Radničkog 1923 za nastavak prvenstva. Odavno se ne pamti da se prvom okupljanju posle zimske puze odazove 42 fudbalera. Prisustvovali su igrači pod ugovorom, nekoliko omladinaca i kadeta Radničkog, kao i igrači koji su na pozajmici u srpskoligašima Pobedi Beloševac i Šumadiji 1903.

Pored čalnova stručnog štaba i uprave, sa fudbalerima su, bez prisustva novinara, razgovarali Milan Urošević, predsednik Skupštine grada i Nikola Urošević, pomoćnik gradonačelnika za sport i obećali pomoć u rešavanju finansijskih problemaca i stavaranja uslova za nastavak takmičenja u Superligi.

 (Foto: M. Jovičić)

Planirano je da Radnički već u nedelju odigra prvu kontrolnu utakmicu, posle koje će šef stručnog štaba Neško Milovanbović da skrati spisak na 22 igrača i trojicu golmana, koje će krajem januara, ako budu obezbeđena sredstva, posvesti na pripreme u Bugarsku.

Posle razgovora sa igračima okupljenim novinarima Milan Urošević, koji je i zamenik predsednika Upravnog odbora, rekao je da je Radnički jedan od retkih klubova čiji račun nije blokiran, ali je usledila zabrana registracije igrača od strane Disciplinske komisije FSS zbog dugovanja igračima i trenerima.

- Sadašnja uprava je nasledila dug od 1,2 miliona evra. Radimo sve da igrači, treneri i zaposleni budu redovno isplaćivani. Međutim, Radničkom Partizan duguje preko osam miliona dinara, Štutgart za Filipa Kostića 100.000 evra, kao i još tri rate po ugovoru za Kostića duguje Groningen. To su izvori finansiranja, pored onoga što se očekuje iz budžeta grada. Očekujemo da ovaj klub i u narednom periodu od grada dobije sličan iznos sredstava kao i u prošloj godini. Stvorili smo neke uslove da klub dalje funkcioniše i ima sredstva za nastavak sezone. Radimo da obezbedimo isplatu tri zaostale zarade, kao i sredstva za pripreme, kako bi igrači maksimalno spremni dočekali prvenstvo, u kojem ih očekuje grčevita borba za opstanak u ligi – rekao je Milan Urošević, predsednik Skupštine grada Kragujevca.

Na pitanje novinara kada će se održati Skupština kluba i izabrati novo rukovodstvo Urošević je obelodanio da do toga neće doći do završetka ove sezone.

- Pokušali smo da nađemo novog predsednika i rukovodstvo koje bi povelo klub i obezbedilo dodatna sredstva uz ona koja se obezbeđuju iz budžeta za finansiranje Radničkog. Niko nije došao i s obzirom da se klub nalazi na poslednjem mestu sa samo sedam bodova, smatram da nije uputno uključivati neke druge ljude i stavljati im na leđa i teret eventualnog ispadanja iz lige. Ovaj Upravni odbor bez predsednika funkcioniše nekoliko meseci i uradiće sve da obezbedi uslove takmičenje – obećao je Milan Urošević.

Sredstva iz budžeta grada, na koje Radnički može da računa u ovoj godini, još nisu utrvrđena, ali je Nikola Urošević, pomoćnik gradonačelnika za sport rekao da će se i to uskoro rešiti.

- Skupština grada će i u ovoj godini podržati sport u Kragujevcu. Još nije određen iznos koji će biti opredeljen za Radnički. Očekujemo ovih dana raspisivanje javnog poziva klubovima i sportskim organizacijama da se jave sa svojim dokumentovanim potrebama. Na osnovu toga utvrdićemo sredstva za Radnički i ostale klubove na teritoriji grada Kragujevca – informisao je pomoćnik gradonačelnika za sport Nikola Urošević.

Fudbalere Radničkog očekuju paklene pripreme zbog situacije u kojoj se nalaze na tabeli. U jesenjoj polusezoni osvojili su samo sedam bodova i startovaće u prolećni deo prvenstva sa poslednjeg mesta i pet bodova zaostatka u odnosu na pretposlednji Radnički iz Niša.

- Imamo mnogo problema, kao i mnogi drugi klubovi. Bilo je neke manje isplate, ali imam poverenje u ljude iz Uprave kluba i Skupštine grada da će obezbediti sredstva. U pauzi smo opremili ambulantu, koja nije postojala, a imaćemo i fitnes salu, gde će igrači trenirati. Nadam se da će nas i lepo vreme poslužiti. Počinjemo sa jednim treningom a od danas do četvrtka imaćemo po dva, od petka i tri treninga dnevno, dva na terenu i jedan u sali. Moramo da radimo maksimalno i ne gledamao u prošlost, već idemo napred. Imaćemo više provera, a sve u klubu biće usmereno na utakmicu sa Spartakom, da zabeležmo prvu pobedu na „Čika Dači“. Znamo da je pred nama „nemoguća misija“, ali ne odustajemo. Obećavam da će igrači koji ostanu u klubu, a vrerujem da će većina ostati, da daju maksimum na terenu. Imaćemo 62 treninga do 31. januara.Sa nama su igrači iz Pobede i Šumadije kao i naši omladinci i kadeti. Na prozivci je bilo 42 igrača, ali sam im u svlačionici rekao da ću u ponedeljak saopštiti tim od 25 igrača, jer smatram da ekipa ne treba da ima više – obrazložio je svoj plan priprema Neško Milovanović, šef stručnog štaba Radničkog 1923.

Prvu proveru fudbaleri kragujevačkog superligaša imaće u nedelju, sa Sušicom, na njenom terenu. Očekuje se da će ekipa, ukoliko se obezebede sredtsva, od 25. ili 30. januara, kako je rekao Milovanović, da otputuje na pripreme, u Bugarsku. Odigraće i još neke kontrolne utakmice, a generalna proba Radničkog 1923 planirana je sa prvoligašem Slogom iz Kraljeva. 

 


Radnički (N) 0 : 0 Voždovac
Borac 3 : 3 Partizan
Novi Pazar 2 : 0 Donji Srem
Napredak 2 : 3 Rad
Spartak 1 : 0 Čukarički
Vojvodina 3 : 1 Radnički 1923
Jagodina 5 : 3 OFK Beograd
Crvena zvezda 3 : 1 Mladost
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Partizan 30 21 8 1 71
2 Crvena zvezda 30 19 7 4 64
3 Čukarički 30 16 9 5 57
4 Vojvodina 30 16 4 10 52
5 Novi Pazar 30 13 8 9 47
6 Rad 30 13 4 13 43
7 Mladost 30 11 7 12 40
8 OFK Beograd 30 10 9 11 39
9 Radnički (N) 30 9 10 11 37
10 Jagodina 30 10 5 15 35
11 Spartak 30 9 7 14 34
12 Voždovac 30 9 7 14 34
13 Borac 30 8 9 13 33
14 Napredak 30 8 7 15 31
15 Donji Srem 30 6 8 16 26
16 Radnički 1923 30 4 7 19 19