XS
SM
MD
LG

Pravnici odlučuju o rezultatu

Iako je prošlo skoro mesec dana od zavšetka jesenje sezone u Pravoj gradskoj ligi Kragujevca, jedna utakmica još nije registrovana zbog neobične situacije u kojoj su se našla dva kluba.

To je susret 13. kola, između Sloge i Jadrana, odigran u Desimirovcu 24. novembra, koji je prekinut u 69. minutu pri rezultatu 2:1 za domaćina. U izveštaju delegata navdeno je da je utakmica prekinuta zbog napada trenera gostiju na pomoćnog sudiju.

Na prvi pogled sve je jasno i domaćin je mogao da dobije ovaj susret službenim rezultatom prema važećim fudbalskim propisima. Ispostavilo se da ovaj “slučaj” postao komplikovan za rešavanje kada je došao na red pred odgovarajući organ za registraciju utakmica u Fudbalskom savezu grada Kragujevca, jer je tim Sloge u ovaj susret ušao pod suspenzijom istog saveza. Logično je bilo da domaćin utakmicu izgubi službenim rezultatom, iako pobedi na terenu, jer su propisi jasni. Da ne bude tako uticao je nepromišljen potez trenera gostiju, koji je nezadovoljan nekim odlukama, nasrnuo na pomoćnika, što je sudija okarakterisao kao fizički napad i prema propisima prekinuo utakmicu.

Kada je ovaj “slučaj” došao pred organ za registraciju utakmice izazvao je dilemu: kako dati bodove ekipi koja je igrala pod suspenzijom. Zbog toga je zatraženo tumačenje od nadležnog organa FSS kako postupiti prilikom donošenja odluke, a da se poštuju fudbalski propisi, što je i uticalo da se odloži donošenje odluke o sudbini ove prekinute utakmice.

Fudbalski savez Srbije je kratko odgovorio da su za pravno tumačenje nadležni Fuddbalski savez Regiona zapadne Srbije, na čijem području egzistira i Fudbalski savez grada Kragujevca.

U Fudbalskom savezu grada nisu bili raspoloženi da se o ovom slučaju piše dok se ne donese odluka, koja se, kako nam je rečeno, uskoro očekuje. U Jadranu smo obavešteni da ne računaju na bodove iz utakmice sa Slogom, jer je greška njihovog trenera bila očigledna.

Među ljubiteljima fudbala ima i dileme zašto je Fudbalski savez grada određivanjem službenih lica dozvolio da se odigra utakmica u Desimorovcu, ne ulazeći u fudbalske propise. Ima i mišljenja da bi mogla da se odigra i nova utakmica, a sankcije snosi onaj ko je prekršio propise.

Da nije došlo do prekida sporne utakmice Jadran je mogao da bude jesenji prvak u Prvoj gradskoj ligi, jer bi dobijanjem utakmice službenim rezultatom imao isti broj bodova kao i Partizan iz Cerovca, ali sa boljom gol-razlikom. Cerovčani imaju tri boda više, ali Jadran, kako stvari sada stoje, utakmicu manje. Ukoliko bi se desilo u nekoj varijanti da se odluči o odigravanju nove utakmice, Jadran bi imao šansu da bude i jesenji prvak, odnosno da deli prvo mesto sa Partizanom. Da li će se trenutni poredak na tabeli menjati ostaje da se sačeka još dva-tri dana. Nezvanično, obavešteni smo da je stiglo pravno tumačenje iz Fudbalskog saveza Regiona zapadne Srbije i da će odluka da bude doneta u toku ove nedelje.