XS
SM
MD
LG

Definitivno proširenje zona od sezone 2014/15?

Na zasedanju Izvršnog Odbora FS Regiona Istočne Srbije, doneta je odluka da se uputi zahtev FS Srbije za proširenjem postojećih Zona, Pomoravsko-Timočke i Niške na Zone Istok, Jug i Zapad!To u praksi znači da će Region Istočne Srbije dobiti umesto sadašnjih 32 verovali ili ne čak 48 Zonaša!!

Izgovor u odluci je poznat "proširuju se lige u interesu i na zahtev klubova kao i zbog smanjenja troškova takmičenja".

Po ovoj odluci Zonu ZAPAD čine klubovi Rasinskog, Topličkog i Pomoravskog Okruga, ISTOK pokriva Borski, Zaječarski i Nišavski okrug a JUG grad Niš, Pirotski, Pčinjski, Jablanički Okrug plus jedan klub FS Kosovskog Pomoravlja. Sve tri grupe Zone imaće po 16 klubova.

Takodje se sa žaljenjem konstatovalo da nije bilo u pravilniku moguće naći način pa lige odmah proširiti jer postoji član koji je sam FSS doneo da svaka reorganizacija se MORA najaviti najmanje sezonu unapred.

FS RIS se nada da će odgovor FS Srbije biti pozitivan pošto je takodje isti zahtev  podneo i FS Vojvodine a FS Regiona Zapadne Srbije već ima tri Zone (Dunav, Drina i Morava).

Očigledno da svaki racionalan komentar ljubitelja fudbala je ovde nemoguć. Mahom večiti zvaničnici u našim Opštinskim, Okružnim i Regionalnim Savezima medju kojima ima i  penzionera, su odavno izgubili kontakt sa realnim svetom i odavno su prestali da iz svog džepa finansiraju svoje klubove ili makar da im pronalaze sponzore. To su ljudi koji godinama naplaćuju samo dnevnice u fudbalu i po tome ga jedino i prepoznaju.

Sam kvalitet fudbala u postojećim Zonama je katastrofalan, utakmice prati jako mali broj gledalaca, negde i manje od 100. . . . klubovi su u besparici i većina zavisi od novca iz gradskih budžeta. . a ako se na to doda da igraju 4 stepen srpskog fudbala onda su ovi podaci poražavajući. O infrastrukturi, radu sa mladjim kategorijama i da se ne govori.

I umesto da se nadje način ili makar pokuša da se Zone ojačaju možda skrate na 12 ili 14 klubova, kako bi i same Srpske lige dobijale jače klubove a njihovi klubovi ispadali u jakim Zonama, dodosi se odluka koja je anti-propaganda fudbala.

Kvalitet u novim Zonama biće smešan a nove Zone će ličiti na nekadašnje Okružne lige iz vremena 80-tih godina. . .

Ova odluka će oslabiti postojeće Okružne lige koje su nekada bile pojam kvaliteta i stvar prestiža i što je najbitinije baza iz koje su regrutovani jaki klubovi za Zone, Srpske lige. . .

Nadamo se da će razum makar prevladati u FS Srbije i da će se staviti tačka na ovu lakrdiju zvaničnika  FS Regiona Istočne Srbije ili će se ići po narodnoj  i "Vuk sit i ovce na broju(proširenom)", samo ovoga puta ošišane. . .