XS
SM
MD
LG
30.06.2013 N.Pavlović

Održana promocija knjige Predraga Kuzmanovića

U prepunoj sali SO Smederevska Palanka, održana je prva promocija knjige profesora Predraga Kuzmanovića, ''Košarka igra za sva vremena''. Pored ljubitelja košarke, skupu su prisutovali i istaknuti, fudbaleri, rukometaši, šahisti, atletičari, bokseri i veliki broj intelektualaca iz grada na Jasenici, kao i predstavnici lokalne samouprave na čelu sa predsednikom opštine Radoslavom Milojičićem, koji se prvi obratio skupu.

- Svi sportisti i sportski kolektivi imaju moju podršku i ako me kritikuju za sredstva koja se izdvajaju. I dalje ću pomagati sve sportove, rekao je Milojičić, koji je ujedno i čestitao profesusru Kuzmanoviću na odlično urađenoj Monografiji. Kako autor kaže, ovaj naziv nosi poruku svim generacijama zaljubljenika u košarku, ne sam u Smederevskoj Palanci, već širom Srbije, jer igra pod obručima nema granice, a nije omeđena vremenskim zakonima, ona nema svoj peščani sat da bi joj vreme isteklo. Predrag Kuzmanović profesor književnosti i srpskog jezika, rođen je 1934. godine u Smederevskoj Palanci, a prvo upoznavanje sa igrom ispod koševa imao je 1949. godine. Više od 15. godina bio je aktivan igrač, a onda se okrenuo trenerskom poslu, gde je imao izvanredne rezultate. Uveo je Jasenicu u Drugu saveznu ligu i Prvu B, a sa juniorima osvojio treće mesto na prvenstvu tadašnje Jugoslavije. Uspeha je imao i sa košarkašima Mladenovca, koji su pod njegovom diregentskom palicom postali članovi Druge savezne lige. U Kuvajtu je radio kao profesinalni trener. Na predlog KSS 1979. godine, usavršavao se u Americi kod trenera Džina Smitsona. Postao je košarkaški trener Prvog razreda, što je u to vreme bilo najviše zvanje. Za svoju košarkašku edukaciju, najviše je zahvalan Ranku Žeravici, najuspešnijem jugoslovenskom treneru. Trenersku karijeru završio je 1979. godine, a najviše prznanje za životno delo dobio je 2002. godine.

Inicijator i izdavač knjige je Centar za sport i amaterizam u sportu, čiji je osnivač SO Smederevska Palanka. Želeli su Monografiju o nastanku košarke u Smederevskoj Palanci. Nastala je zahvaljujući nekolicini ljudi koji su pomagali autoru u sakupljanju materijala i predloga za koncepciju. Brojnim sastancima su prisutvovali, Srboljub Simonović, Miodrag Radisavljević, Milan Grujić, Drago Psutka, Blagoje Blagojević, Milan Prica i Miodrag Stojanović. Najveći deo monografije pripao je Jasenici, ženskoj košarci, školskom takmičenju, KK Mladost, sudijskoj organizaciji i Regionalnom košarkaškom savezu.

Sa oduševljenjm sam prihvatio ideju da se napiše Monografija o košarci u Smederevskoj Palanci. Moje tridesetogodišnje direktno vezivanje za košarku ima za ciljda podstakne i druge aktere da kažu svoja mišljenja i zapažanja, kako bi mlađe generacije saznale šta se u prošlosti dešavalo u našem gradu sa igrom pod obručima. Sve je počelo 1949. godine, kada je grupa golobradih dečaka i mladića otputovala u Čačak na juniorsko prvenstvo Srbije. Posle toga košarka u Palanci počinje da postaje jedan od najgledanijih sportova. Prvi rezultati stižu 1971. godine, kada ulazimo u Prvu B ligu, kaže Miodrag Radisavljević dugogodišnji predsednik KK Jasenica i prvi saradnik na izradi Monografije.

O knjizi je govorio i Dr. Žarko Čolić, koji je ovako počeo.

- Kada se pojavi nova knjiga ja se zaradujem. Ova knjiga je istoriska i trenuci koji su značili za sport. Košarka rađa dobre ljude. Taj plemeniti sport je promenio mnoge. Ova Monografija nije završena, već je stimulativna i za druge sportove, rakao je Dr Čolić.

Zbog obaveza, u Smederevsku Palanku na promociju nisu došli, Ranko Žeravica, Dušan Ivković, Boža Maljković, Bora Cenić, Lale Lučić, Miroslav Nikolić ''Muta'', Olivera Krivokapić, Ilija Belošević, ali su o košarci u Smederevskoj Palanci u Monografiji napisali sledeće.

Vaš klub je i moj klub, bar tako se osećam. Mnogo godina saradnje, česte posete i stalno praćenje vaših rezultata daje mi za pravo da se osećam vašim. Izlazile su generacije, stotine košarkaša, Kuzmanović je nesebično i ''profesorski'' formirao i trenere, pa danas imamo jednog Mutu Nikolića vrhunskog trenera iz vašeg grada, napisao je Ranko Žeravica.

Prijatno se iznenadio kada je čuo da se priprema Monografija za period 1949. do kraja 20. veka. Rado se odazvao da i on Dušan Ivković, napiše.

Svi mi stariji košarkaški treneri, bivši igrači ili funkcioneri, ne zaboravljamo Smederevsku Palanku i njene najpoznatije aktere u košarkaškom sportu. Palanka je mnogo dala jugoslovenskoj i srpskoj košarci. Ko nije čuo za, Psutku, Trsku, Mutu Nikolića, Mileta Đorđevića zvanog Mile Palanka i trenera Predu Kuzmanovića ? Nikako nisam zaboravio svoju prvu zlatnu medalju, osvojenu 1974 u Smederevskoj Palanci na Juniorskom prvenstvu Jugoslavije. Vi ste tada posle Zagrebčana bili treći, što je u to vreme i takvoj konkurenciji bio pravi podvig, istakao je Dušan Ivković. Boža Maljković je rekao. Vi ste za noje Ušće bili Real Madrid, a Bora Cenić ističe. U Palanci se trener pita za sve, a Lale Lučić kaže. Pažljivo sam pratio kako se kvalitetno radi u vašem klubu.

Odavno je poznato da su mnogi kvalitetni pojedinci i klubovi nastali u provinciji, reči su Mute Nikolića.

Olivera Krivokapić odigrala je 196 utakmica za reprezentaciju Jugoslavije, a u monografiji je napisala. U mojoj Palanci košarka se širila kao religija.

Ilija Belošević istaknuti košarkaški sudija, dao je sledeću izjavu.

-Voleo sam da sudim na ''vrućem'' terenu u Palanci.

Promociju je zatvorio svojim govorom Dragan Radovanović, bivši košarkaš Jasenice, koji je rekao.

Pohvaljujem poduhvat Prede Kuzmanovića, za pisanje košarkaške istorije u Smederevskoj Palanci. Timska igra je važna, to sam primenio i u ličnom životu. Bavljenjem sportom ima veliki uticaj i na psihofizički razvoj. Košarku igram i sada sa svojim vršnjacima i ako imam 66. godina, Rekao je Radovanović.

Na kraju treba reći, da su u Palanci gostovali svi poznati klubovi bivše Jugoslavije i reprezentacije, Kube, Grčke, Poljske, Nigerije, Angole, Zaira, Indonezije i Kuvajta. A posebno je 1970. godine, dočekana reprezentacija Jugoslavije, sa igračima koji su bili svetski prvaci.

Predrag Kuzmanović – autor knjige "Košarka igra za sva vremena"

Autor Monografije Predrag Kuzmanović, potpisuje svoje uspešno delo

Plakat za sećanje i uspomeu, kada je u Smederevskoj Palanci gostovala Crvena zvezda