XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Kadeti šesti u svetu

ZALAEGERSEG, 12. maj (Info centar) – Muška kadetska reprezentacija Srbije, šampion sveta iz Sarajeva 2011. nije uspela da odbrani titulu na Prvenstvu sveta u kuglanju u mađarskom gradu Zalaegerseg. Izabranici selektora Dragana Fatovića plasirali su se na šesto mesto sa 2.275 čunjeva (Milorad Vojnović 542, Norbert Ernješi 594, Marko Antić 586, Alen Kujundžić 553) i do bronzane medalje nedostajao im je 31 čunj!

Zlato je pripalao Nemcima sa 2.426 čunjeva, drugi su domaćini, Mađari sa 2.342 čunja, dok je bronzu ponela Hrvatska sa 2.306 čunjeva. Četvrti su Austrijanci sa 2.293 čunjeva, a peti Slovaci sa 2.289 „drva“.

Nemci su prvi završili i bilo je jasno da su nedostižni. Pratili su ih Mađari koji su nam, posle tri igrača bežali 21 čunj, a Hrvatska je imala šest čunjeva više od Srbije. Mađarski poslednji igrač je odlično igrao (ukupno 599) i obezbedio na polovini meča srebro svojoj selekciji, ali se razvila velika borba za bronzu. Poslednji igrač naše selekcije Alen Kujundžić je posle 60 hitaca (286) preokrenuo rezultat i Srbija je povela sa deset čunjeva u odnosu na Hrvate. Međutim, nije izdržao, drugih 60 igrao je slabije (treći set 127) pa su nas pretekli Hrvati (poslednji igrač 578), ali i Austrijanci (poslednji igrač 581) i Slovaci (poslednji igrač 595)...

- Iz prevelike želje, rodila se ogromna nemoć – komentar je selektora Dragana Fatovića.- Posebno je pod velikim pritiskom bio najiskusniji Alen Kujundžić. Pokušao sam sve da ga rasteretim, da ne juri rezultat, ali nisam uspeo. Na nivou rezultata sa priprema bili su Norbert Ernješi i Marko Antić koji su prošli i među 24 igrača koji će u nedelju igrati za pojedinačne titule i medalje u kombinaciji.

Fatović je pre ekipnog dela dosta razgovarao sa igračima, pokušavajući da ih rastereti:

- Stalno sam im govorio da igraju mirno, da svaki hitac tehnički odrade maksimalno i da će rezultat doći. Ovo ni izbliza nije prava vrednost ove reprezentacije. Svi su objektivno mogli više, ali su mnogo grešili, u nekoliko setova ili nisu oborili „vezane“ čunjeve za prelaz u pune, a bilo je promašaja i u 29. hicu. Ovo moramo da ostavimo iza sebe, imamo još disciplina i šansi za nove trofeje.

U ponedeljak počenje takmičenje u tandemima za kadete i kadetkinje. Srbija ima pravo na po dva tandema. Selektor kadetkinja Ljubomir Štetin se odlučio za Vesnu Boškov i Herminu Lukač koje će igrati sa nemačkim parom Bart - Hofer, odnosno Angelu Zolnai i Kristinu Ljubenković čije će protivnice biti Sterea i Birtalan iz Rumunije. Dragan Fatović je prijavio Norberta Ernješija i Alena Kujundžića koji će u prvom kolu za protivnike imati Italijane Egora i A. Hubera, kao i Miloša Vojnovića i Davida Lajnščaka koji igraju sa Cakranom i Nurudinovićem (BiH).

Miks parovi igraće 14. maja i Srbija ima jedno mesto. Prijavljeni su Marko Antić i Sanela Milosav čiji će rivali biti kuglaš i kuglašica iz Italije.

- Za sprint, koji se igra takođe 14. maja, sačekaćemo da vidimo kakvi su rezultati u tandemima. Imamo prvo na po tri startera – rekao je Fatović.

U sprintu, žreb je odredio ove duele u prvom kolu - kuglašice: Srbija 1 – Slovenija 3, Srbija 2 - Češka 1, Srbija 3 – BiH 1, kuglaši: Srbija 1 - BiH 3, Srbija 2 - Poljska 2 i Srbija 3 - Slovačka 1.